Potvrdio pobjedu

Lončar Dinamu priznaje da je favorit u finalu Kupa, ali im poručuje: ‘U Pulu idemo po Rabuzinovo sunce’

Ivana Vaupotić

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

 Nije nam bilo lako nakon poraza na Poljudu. Zato smo jedva čekali polufinale Kupa da vratimo pozitivnu atmosferu u svlačionicu – kaže Lončar



RIJEKA Plasman u finale Hrvatskog nogometnog kupa, zakazano za 22. svibnja u Puli, definitivno je donio čvrstu prolaznu ocjenu za prvih šest mjeseci trenerskog staža Igora Bišćana na Rujevici. Pobjeda na gostovanju kod Intera (2:1) jasno je pokazala da je Rijeka, unatoč nevjerojatnim problemima s ozljedama, ove sezone najbolji hrvatski klub nakon nedodirljivog Dinama.


Jednu od ključnih rola u akciji »Pula via Zaprešić« imao je Stjepan Lončar čiji je precizan udarac s ruba kaznenog prostora u 87. minuti dvoboja s Interom donio dva gola prednosti i otklonio je sve dvojbe vezane uz konačni ishod. Doduše, na početku sudačke nadoknade Josip Brezovec je savladao Simona Slugu i donio tanku nadu Interu, no tada je bilo kasno za preokret.


Veliki ulog 


Stoga nije na odmet podsjetiti da su ogledi sa Zaprešićanima obilježili Lončarovu prvu sezonu pod okriljem HT Prve lige. Naime, debitantski nastup u dresu Rijeke uknjižio je 3. kolovoza prošle godine, kada je u 80. minuti prvenstvene utakmice s Interom na Rujevici (4:0) ušao u igru umjesto Alexandera Gorgona.




Prvi i jedini crveni karton u HT Prvoj ligi Lončar je zaradio u 36. minuti prvenstvenog gostovanja kod istog suparnika. Bilo je to 19. listopada prošle godine, u Bišćanovom debitantskom nastupu na klupi Rijeke (2:1). Zatim, u 69. minuti još jedne prvenstvene utakmice s Interom u Zaprešiću (3:0), odigrane 10. veljače ove godine, Lončar je zabio svoj prvi i do prošle srijede jedini gol u dresu Rijeke.


– Ispada da me ovdje hoće gol, ha, ha… Znali smo da će ovo biti teška utakmica i tako smo se i pripremali. Nije nam bilo lako nakon poraza na Poljudu. Zato smo jedva čekali polufinale Kupa da vratimo pozitivnu atmosferu u svlačionicu. Sada se moramo maksimalno kvalitetno pripremiti za finale. U Pulu idemo po Rabuzinovo Sunce – objašnjava Lončar.


Je li veliki oprez u igri bio posljedica važnosti ove utakmice?


– Format Kupa nikome ne daje priliku za popravni ispit, a Inter nije imao što za izgubiti. Osigurali su ostanak u ligi i potpuno su se fokusirali na polufinale Kupa. Stisnuli su se i dosta su pojačali obranu i vezni red. Međutim, uspjeli smo probiti nakon pola sata. Bilo je dosta nervoze do tog gola za naše vodstvo, ali kasnije se sve odčepilo. Nakon toga smo puno lakše igrali, a meni se posrećilo da zabijem naš drugi gol samo deset minuta od ulaska u igru.


No, do tog trenutka Inter je opasno prijetio?


– Ulog je bio veliki i logično je da su tražili izjednačenje. Naravno, mi im to nismo dozvolili. U sudačkoj nadoknadi ipak su uspjeli zabiti gol, a takva vrsta neizvjesnosti nam nije trebala. Međutim, mislim da je naša pobjeda više nego zaslužena.


Rudeš 


Vremena za slavlje nema puno jer treba sačuvati bodovnu razliku u odnosu Osijek i Hajduk, a već u nedjelju Rudeš stiže na Rujevicu. Uzme li se u obzir turbulentni tjedan i put između krajnosti emotivnog pražnjenja od Poljuda do Zaprešića, hoće li to biti jedna od težih utakmica za Rijeku?


– Prije svega, svi su već otpisali Rudeš i vjerojatno očekuju da ćemo ga deklasirati kao Inter prije dva kola. Međutim, u nogometu to baš i ne ide na taj način. Za tu utakmicu s Rudešom moramo se maksimalno dobro pripremiti kako bismo došli do pobjede. Oni su podigli razinu svoje igre u zadnjih nekoliko kola, a prošlog tjedna su odigrali ravnopravnu utakmicu s Lokomotivom. Rudeš nema što izgubiti na Rujevici i sigurno će biti vrlo nezgodan suparnik. Mi smo favoriti, i to moramo dokazati na terenu.


Do finala Kupa ostalo je puno vremena, ali teško je izbjeći razmišljanja o novom ogledu s Dinamom. Kako iz sadašnje perspektive vidite tu utakmicu?


– Svima je jasno da Dinamo ima status velikog favorita. Mislim da će to biti još jedna tvrda utakmica. U Puli se igra za trofej i nema mjesta za nikakve propuste. Znamo kakav suparnik nas očekuje i sigurno je da nam neće biti lako. Međutim, Kup je specifičan. Igra se samo jedna utakmica i zato mislim da su izgledi za pobjedu podjednaki.