Šveđanin s makedonskom putovnicom

Leonard Žuta prije ogleda s Djurgardenom: ‘Šveđani nas jako respektiraju nakon tri gola Aarhusu’

Ivan Volarić

POZIRANJE UZ MOČENJE NOGU – Leonard Žuta, Matic Črnic i Florentin Matei / Foto

POZIRANJE UZ MOČENJE NOGU – Leonard Žuta, Matic Črnic i Florentin Matei / Foto

Razgovarao sam s trenerom »Djurgardena« nakon naše utakmice s »Aarhusom«. Znate, Šveđani nas jako respektiraju. Znaju da će morati uložiti jako puno ako nas misle pobijediti – tvrdi Žuta



ALBUFEIRA Leonard Žuta jedan je od najsamozatajnijih i vjerojatno medijski najzapostavljenijih igrača »Rijeke«. Makedonac rođen prije 24 godine u Švedskoj rijetko je pred kamerama i diktafonima kao što je njegov učinak rijetko kada adekvatno vrednovan. Jednostavno – nema sreće! Marin Leovac ostavio mu je značajnu hipoteku s kojom bi se teško nosili i puno kvalitetniji igrači od Žute, koji pošteno odrađuje svoje na lijevoj strani riječke obrane. Na treningu je u uvijek na visokim okretajima, maksimalan u svakom trenutku, van terena je povučen, najčešće u društvu Rumunja Florentina Mateija. Kaže da ga je kao i većinu suigrača osmog dana priprema u Albufeiri stiglo malo umora što je potpuno očekivano.


– Normalno je da se pojavilo malo umora, ipak su ovo pripreme za nastavak sezone i ne bi bilo dobro da je drugačije – objašnjava Žuta, kojemu je ovo prvi susret s Portugalom. – Prvi put sam tu na pripremama. Vrijeme je lijepo, teren za trening kvalitetan, mislim da možemo biti zadovoljni s uvjetima.


Portugalska pokrajina Algavre često je odredište za zimske pripreme ekipa iz skandinavskih zemalja. Vjerojatno je Žuta natrčao na neko poznato lice.– Baš sam razgovarao s trenerom »Djugardena« nakon naše utakmice s »Aarhusom«, ali i s još nekim igračima koje poznajem iz švedske lige – nastavio je »Leo« kako u momčadi od milja zovu Žutu.

Nova imena


Upravo je »Djurgarden« današnji (14 sati) suparnik »bijelih« na putu do finala »Atlantic Cupa«.




– Znate, Šveđani nas jako respektiraju. Znaju da smo dobra momčad i da će morati uložiti jako puno ako nas misle pobijediti. Očito su gledali našu utakmicu protiv »Aarhusa« i otud njihov respekt.


Jedanaesterostruki prvak Švedske prošlu sezonu (Allsvenskan liga počinje početkom travnja, a završava u studenom), zaključio je na sedmom mjestu.– Ne znam puno o njihovoj prošlosezonskoj epizodi, ali »Djurgarden« je veliki klub u Švedskoj. Koliko sam pratio prodali su istekom sezone dosta igrača iz prošlosezonske momčadi, ali isto tako i doveli puno novih imena. Došao je i novi trener. Siguran sam da će »Djugarden« iduće sezone biti bolji nego prošle.

Iako ima dosta trofeja »Djurgarden« ipak nije top klub u Švedskoj poput »Malmöa«.


– »Malmö« je najveći švedski klub. »Djurgarden« je posljednji put osvojio naslov prvaka 2005. godine i to su tada učinili dvije godine zaredom. Tada je na vratima bio Andreas Issakson (bivši pričuvni vratar Juventusa op.a) koji se sada vratio u »Djurgarden«.


I Žutin »Hacken« je prošle sezone uzeo sva tri boda današnjim suparnicima »bijelih«.


– Da! Ako se ne varam bilo je 2:1. Koga se treba pribojavati? Imaju dobro krilo, zove se Othman El Kabir. Igrao sam s njegovim starijim bratom Mustafom koji je sada u Turskoj. Tu je i veznjak Magnus Eriksson, igrao je ranije u »Gentu«, Kini, »Brondbyju«… Gdje bi »Djurgarden« bio u HNL-u? Teško mi je to reći, riječ je o drugačijem poimanju nogometa. Sigurno je da bi predstavljali veliki izazov za svakoga.


Sto posto


Iako je današnji ogled na stadionu »Bela Vista« u Parchalu u prvom redu pripremni ipak ima svoju natjecateljsku draž. »Rijeka« pobjedom (može i preko jedanaesteraca) osigurava prvo mjesto u skupini i finalni ogled na stadionu »Algavre« u utorak.


– Mi smo momčad koja uvijek želi pobijediti bez obzira protiv koga igramo i neovisno o tome da li je u pitanju natjecateljska ili prijateljska utakmica. Sigurno ćemo dati sto posto svojih mogućnosti u ovom trenutku. Kao protiv »Aarhusa«? S obzirom na okolnosti odigrali smo dobru utakmicu. Treba ipak uzeti u obzir da smo u pripremama, ali na kraju je najbitnije da smo ostvarili pobjedu s tri gola razlike protiv dobre momčadi što nije lako.


U pobjedi nad Dancima zablistao je veliki Žutin prijatelj Rumunj Florentin Matei, a posebno lijepi pogodak postigao je Alexandar Gorgon.


– Prekrasni pogoci na travnjaku koji bi mogao biti bolji. Međutim, ne smijemo se žaliti. Kakvi uvjeti vrijede za nas takvi vrijede i za naše suparnike.Matei je pogodio iste rašlje kao i Žuta u prijateljskoj utakmici protiv »Celja« na Rujevici. Bio je to »Leov« riječki prvijenac.

– Zadovoljan sam svojom formom, sigurno je da će kao i u slučaju kompletne momčadi forma rasti kroz utakmice. Uvijek dajem sto posto u svakoj utakmici i na svakom treningu.


Kada je postigao pogodak Celjanima Žuta je na ovacije navijača uzvratio pokretima ruke, kao da imitira nekoga tko nešto govori…


– Što sam time mislio poručiti? Ne postižem tako često pogotke… Zadržat ću to za sebe! – zaključio je samozatajni Makedonac rođen u Göteborgu.Za današnji ogled konkuriraju svi igrači osim Ivana Martića, koji nije jučer trenirao zbog istegnuća tetive.