Zlatna kopačka

Legendarni Joško Skoblar: Impresioniran sam atmosferom na Rujevici, Rijeka je sjajna, ali oprez…

Orlando Rivetti

Joško Skoblar, Foto: Roni Brmalj

Joško Skoblar, Foto: Roni Brmalj

Rijeka je oplemenila hrvatski nogomet. Protiv Slavena nije išlo sve kao podmazano, ali u tim situacijama momčad pokazuje karakter – kaže Skoblar



RIJEKA Čudne su utakmice s Koprivničancima. Čak osam od deset posljednjih prvenstvenih ogleda završilo je bez pobjednika. Svakome po bod. Bolje rečeno, Rijeka je ove sezone (jedan remi), a poglavito prošle (četiri remija), bacila u koprivu vreću bodova. U nedjelju je u posljednji trenutak spriječen nastavak tradicije. Još jedan remi. Marko Vešović je fantastičnim pogotkom razoružao Koprivničance, a onda je jedna lopta »poljubila« Rijekinu prečku… Nogometni triler u kojem su, kako će kazati Rijekin trener, Matjaž Kek, njegovi igrači isprovocirali sreću i – zasluženo pobijedili. Nakon što su pitanje pobjednika mogli riješiti već do odmora. Mogli, ali…


Utakmici je svjedočio i Josip Skoblar, jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. Zlatna kopačka (44 gola). Bivši igrač i trener HNK Rijeka. U godini kada se na Kantridi »dogodio Real Madrid«, Rijeka se pod njegovim vodstvom borila na naslov prvaka Jugoslavije. Na kraju je zaostala dva boda za Crvenom zvezdom…


– Rijeka se mučila, ali je na kraju zasluženo osvojila sva tri boda. Kvalitetnija je momčad. Mislim da je problem u glavama… Psihološki. Ne mogu pobjeći od pritiska borbe za naslov prvaka. Dosegnuli su razinu igre na kojoj moraju ostati. Svojim putem, a nikakvo plakanje »zašto igramo prije Dinama«. Ne treba se opterećivati sucima. Rijeka ima sve za konačni trijumf. Uvukla se nervoza iz jednostavnog razloga što se više ne mogu skrivati – idu po naslov.




Ostavimo ovu utakmicu, ali nitko im nije ravan po interpretaciji igre koja ima sve začine europskog nogometa. Sve to stvara velike obveze. Najprije prema samima sebi, jer oni su najzaslužniji, oni su se doveli u situaciju da se bore za naslov. Do kraja moraju i mogu dobiti sve utakmice.


Novo bogatstvo


Sljedeće prepreka je Cibalija u Vinkovcima nakon stanke, pa 8. travnja Dinamo stože na Rujevicu. Dvjema pobjedama prednost bi skočila na plus sedam bodova?


– Lijepo bi bilo dobiti Dinamo, ali dovoljno bi bilo i neriješeno, sačuvati tih četiri boda prednosti. Otvaraju se slavljeničke prerije… Rijeka ima momčad i prepoznatljivu igru, što je najvažnije. Protiv Slavena nije išlo sve kao podmazano. ali takve su to utakmice. U tim situacijama momčad pokazuje karakter. Na kraju su htjeli pojesti loptu dok Vešović nije postigao gol koji će se pamtiti. Ne samo zbog važnosti, nego i ljepote. Hrvatska liga je podignula kvalitetu.


Nije europska razina, ne smijemo živjeti u zabludama, a Rijeka očito zna što hoće i kako do cilja. Impresioniran sam radnom energijom na Rujevici. Sve je otvoreno, transparentno. Nema zaključavanja, svi pušu u isti rog. Rijeka stvara jedan mini europski klub. Rijeka je novo bogatstvo hrvatskog nogometa. Svaka čast Damir Miškoviću za uvjete koje je stvorio za momčad, sastavljenu sa svojim stručnim ljudima. Rijeka je ponos Rijeke.


Rekli ste, Rijeka se mučila, je li to zbog spore igre ili…?


– Ne. Koprivničanci su tradicionalno neugodan suparnik. Odigrali su još jednu taktički besprijekornu utakmicu. Dobro su stajali na terenu, zatvarali sve prilaze. Riječani su dugo bili taoci psihološkog imperativa – sa štitom ili na njemu. Dobili su utakmici u završnim minutama, najslađe su to pobjede. Manirom velikih momčadi koje vjeruju u ono što rade. Utakmica je bilo puna ritma, odlična za gledanje, na kraju dramatična raspleta.


Napadačka oluja


Rijeka prema naprijed ima ogroman potencijal – Vešović, Andrijašević, Gavranović, Bezjak, Gorgon…?


– Rijekina ofenziva, bez obzira na slabiju partiju, propustili su nekoliko prigoda, protiv Slavena bila je poput oluje. Ne znaš gdje će udariti. Trener Kek može kombinirati. Ozljeda ili kartoni ne mogu narušiti kompoziciju momčad. Moje je teza da nije bitno koga ćeš prodati, već koga ćeš kupiti. A to Rijeka radi fenomenalno.


Impresioniran sam atmosferom na stadionu. Navija se cijelu utakmicu, pomaže se ekipi u kriznim trenucima. Navijači su veoma kulturni, za razliku od nekih drugih hrvatskih stadiona. Rijeka je u svakom pogledu spremna za veliko slavlje. Iako, oprez, nije gotovo. Svjesni su toga u klubu, od predsjednika do svih ostalih.


Svaka je utakmica biti ili ne biti. Do kraja moraju zagristi tu tvrdu jabuku… Stvoreni su svi preduvjeti za krunu. Klub i momčad, uprava i struka, složna su obitelj.


Rijeka je pogodila s Andrijaševićem?


– Ne samo s njim. Sa svim igračima. Nakon osvajanja naslova otići će nekoliko igrača, teško će ih biti zadržati, ali dovest će druge, sigurno kvalitetne. I budžet će skočiti, prvak ima obvezu – Europe. Kvalifikacije Lige prvaka. Rijeka zna što radi. Iako moramo kazati da i Dinamu vodi dobru politiku prodaje i dovođenja igrača. Rijeka je oplemenila hrvatski nogomet.