Riječki nogometaš

LEONARD ŽUTA Miljenik riječkih tribina o sve boljim igrama, HNL-u, Europskoj ligi, navijačima i Badbeatu

Ivan Volarić

Leonard Žuta, Foto: D. ŠKOMRLJ

Leonard Žuta, Foto: D. ŠKOMRLJ

Želimo dobiti svaku utakmicu, a naravno da postoji poseban motiv kada igraš protiv ekipe od koje si nedavno izgubio. Znamo da je Osijek dobra momčad, da su ove sezone odigrali dosta dobrih utakmica u domaćem prvenstvu, ali i u Europskoj ligi – kaže Leo



RIJEKA »Rijeka« se vraća kući! Večeras, 38 dana nakon poraza od AEK-a u prvom kolu skupine D Europske lige, odnosno 43 dana nakon domaćeg prvenstvenog trijumfa nad »Cibalijom«, »bijeli« će na svojoj Rujevici ugostiti – »Osijek«. Riječane nekoliko dana nakon trijumfa nad »Austrijom« u Beču čeka prvi od dva prvenstvena derbija u nizu koji mogu puno toga usmjeriti na Rujevici ove jeseni. Naime, šest dana nakon »Osijeka« pred momčadi Matjaža Keka je gostovanje u Maksimiru.


– Naravno da je uvijek lijepo igrati na svojem terenu, pred svojim navijačima. Imamo sjajne navijače i veselimo se povratku na Rujevicu – govorio je ne tako česti gost na klupskim presicama, lijevi bek Leonard Žuta, koji je odigrao veliku većinu minuta u posljednjih sedam susreta Riječana, odreda gostovanja. »Bijeli« su u tom nizu svladali »Hajduk« (2:0), »Rudeš« (5:1), bečku »Austriju« (3:1) i »Vrbovec« (3:1), odigrali 1:1 sa »Slaven Belupom«, te doživjeli dva nesretna poraza od »Milana« (3:2) i »Istre 1961« (1:0).


– U nogometu se događaju padovi i usponi – nastavlja Žuta.




– Odigrali smo u tom periodu nekoliko dobrih utakmica, nekoliko malo lošijih, ali mislim da možemo biti zadovoljni. Uvijek je teže igrati kada igraš u gostima.


Koncentracija


Utakmica s »Osijekom« je prvi prvenstveni derbi koji vas očekuje u razmaku od šest dana?


– Svaka utakmica je bitna i nije važno protiv koga igraš. Nema lakih utakmica, u svakoj moraš pružiti sve od sebe.


U Osijeku ste doživjeli prvi prvenstveni poraz ove sezone pod blago rečeno čudnim okolnostima što vas sigurno motiviraju uoči današnjeg ogleda?


– Želimo dobiti svaku utakmicu, a naravno da postoji poseban motiv kada igraš protiv ekipe od koje si nedavno izgubio. Znamo da je »Osijek« dobra momčad, da su ove sezone odigrali dosta dobrih utakmica u domaćem prvenstvu, ali i u Europskoj ligi. Međutim, mi želimo nastaviti tamo gdje smo stali protiv »Austrije« u Beču, bitno je da se nastavimo boriti jedan za drugoga.


»Osijek« je posebno ubojit na krilnim pozicijama, vjerojatno vas očekuje izravni duel s Erosom Grezdom ili Gabrijelom Bobanom?


– Poznajem obojicu i riječ je o vrlo dobrim igračima. Međutim, i u drugim utakmica susretao sam se dobrim momčadima i kvalitetnim igračima. Važno je ostati koncentriran, dati svoj maksimum.


Badbeat


Posložilo vam se puno toga u posljednje vrijeme, od početka sezone ste na visokoj razini forme?


– U nogometu mnogi sve gledaju crno ili bijelo i ne vide ništa između. U svakoj utakmici nastojim pružiti svoj maksimum, a na drugima je da ocjene kako igram.


Očito vam godi konkurencija, vaše dobre partije poklopile su se s dovođenjem australskog lijevog beka Jonasa Davidsona?


– Uvijek pokušavam pružiti svoj maksimum na treninzima ili utakmicama. Sigurno da te konkurencija može natjerati na dodatni napor, ali ne donosi baš nešto posebno. Uostalom, i prošle sezone sam imao konkurenciju.


U svakom slučaju igrate u posljednje vrijeme s puno samopouzdanja?


– To je tako kada dobiješ više lopti, kada si više uključen u igru…


Jeste li se ispričali Davidu de Paulu, krilnom napadaču »Austrije« koji se ozljedio nakon što ste ga lažnjakom poslali na travnjak?


– Jesam, ali tek nakon utakmice jer nisam odmah znao da se ozljedio.


Znate li tko je Badbeat, autor facebook stranice na kojoj ste čest gost?


– Suigrači su mi pokazali neke njegove uratke. Zabavno u svakom slučaju! – zaključio je bivši makedonski reprezentativac rođen u Švedskoj.