Silvio Marić

LEGENDARNI “MARA” Bišćan i Mišković svjesni su da im za Europu trebaju pojačanja

Ivana Vaupotić

Silvio Marić / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Silvio Marić / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 Uspiju li zadržati ključne igrače iz ove sezone i nabaviti nove nositelje kvalitete, onda možemo razgovarati o skupini Europske lige. U suprotnom, to će biti jako teško za ostvariti s postojećim kadrom, kaže Silvio Marić



Kako sam kaže, Silvio Marić prati zbivanja u HT Prvoj ligi, a od ove sezone, pored svog matičnog kluba, ima još jednog favorita, i to zbog svog bliskog prijatelja Igora Bišćana.


– Nedavno sam prvi put imao pomiješane osjećaje na nekoj utakmici Dinama. Volim taj klub, ali na finalu Kupa u Puli bilo mi je jako drago što je Rijeka pobijedila. Mi, koji smo bliski Igoru, već dugo znamo da može biti odličan trener, a sada se to i potvrđuje – kaže Marić.


Znači, njegova dostignuća nisu vas iznenadila?




– Moram priznati, nismo očekivali da može osvojiti toliko trofeja u svoje prve tri trenerske sezone. S Rudešom je osvojio Drugu HNL, pokraj Maribora je odveo Olimpiju do duple krune u Sloveniji, i pobijedio je europski Dinamo u finalu Kupa. To je čudesno.


Pratite li Rijeku malo više u zadnjih devet mjeseci?


– Da, da… Pratim sve naše klubove. Mislim da je liga dosta kvalitetna i nadam se da će Dinamo, Rijeka, Osijek i Hajduk postići dobre rezultate u Europi i zadržati visoku razinu koeficijenta hrvatskog nogometa. Što se Rijeke tiče, planiram otići na barem jednu europsku utakmicu na Rujevici.


Može li Rijeka s postojećim kadrom dohvatiti neku od skupina Europske lige?


– Da se razumijemo, Rijeka ima dobru momčad, ali tu ne postoji velika širina. Jednostavno, sada nema tu moć i snagu za Europu. Razgovarali smo o tome. Igor i Damir Mišković to jako dobro znaju i svjesni su da pod hitno moraju dovesti nekoliko pojačanja. Uspiju li zadržati ključne igrače iz ove sezone i nabaviti nove nositelje kvalitete, onda možemo razgovarati o skupini Europske lige. U suprotnom, to će biti jako teško za ostvariti s postojećim kadrom.


Ovog proljeća u prvu momčad je promovirano puno igrača iz Rijekine škole nogometa. Je li vas to iznenadilo?


– Ni slučajno. Igor je igrao u jednom klubu koji ima specifičan pogled na nogomet. Govorim o Liverpoolu. Igoru nisu bitne godine, njega samo zanima može li igrač na terenu pružiti ono što se od njega očekuje. Kao što smo vidjeli ove sezone, Igor uspješno primjenjuje taj Liverpoolov model u Rijeci. Naravno, u skladu s mogućnostima i okolnostima.


Dakle, on traži kvalitetu borbenost, srčanost i odgovornost. Zbog toga Igor voli davati šanse mladim igračima. Psihologija je jako bitna, a Igor to ima. Iz svog iskustva mogu reći da taj psihološki aspekt čini razliku između dobrog i vrhunskog trenera.