Bez podrobnije analize

Kulušić: Promašaj je ako Rijeka u sucu traži krivca za poraz

Marko Cvijanović

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ja se dosad nikad nisam libio potvrditi da je neki sudac pogriješio, nisam imao i nemam dlake na jeziku, rekao sam svojedobno da je Soudani prevario suca i reći to svaki put, ali nemam namjeru analizirati utakmicu u smislu kriterija. Ili karton više, karton manje, tvrdi Kulušić



Šef hrvatskih sudaca Ante Kulušić ne libi se govoriti o pogreškama djelitelja nogometne pravde, ali u slučaju suđenja Frana Jovića u Gradskom vrtu tijekom derbija između »Osijeka« i »Rijeke« nema previše zamjerki, bez obzira što nije želio dublje ulaziti u analizu.


– Ja se dosad nikad nisam libio potvrditi da je neki sudac pogriješio, nisam imao i nemam dlake na jeziku, rekao sam svojedobno da je Soudani prevario suca i reći to svaki put, ali nemam namjeru analizirati utakmicu u smislu kriterija. Ili karton više, karton manje. Evo, recimo dva Vešovićeva kartona… Meni je to izgledalo kao da ih je namjerno napravio, kako drukčije objasniti one njegove poteze. Ne znam što se događa u »Rijeci«, a očito se nešto događa, ali znam samo da Riječani nemaju nikakvog razloga bacati krivicu na suce. Ja samo znam da ću se usplesti u zamku ako budem komentirao svaku utakmicu na način da procjenjujem kartone. Žao mi je da se ova utakmica između »Osijeka« i »Rijeke« igrala u ponedjeljak, jer po završetku svakoga kola imamo analizu suđenja. U četvrtak se sastaje Komisija pa ćemo izanalizirati suđenje u Gradskom vrtu i poslati priopćenje.


Što je s kaznenim udarcem u korist »Osijeka«?




– Igrači su se navikli gurati u šesnaestercu i očekivati da se ništa ne dogodi. Mi smo dali naputak, kao što je to slučaj svugdje u Europi, da je svako guranje i držanje u kaznenom prostoru prekršaj.


Nije li prošle sezone Lešković u šesnaestercu odgurnuo Anndrijaševića pa sudac nije dosudio kazneni udarac?


– Te situacije se ne mogu usporediti, jer Andrijašević nije upućivao udarac prema golu. U suprotnom bi to također bio kazneni udarac. Evo, Hodžić je postigao pogodak »Osijeku« nakon što je odgurnuo protivničkoga igrača s leđa i taj isti pogodak je poništen. Ne znam, najprije je krenula hajka iz »Hajduka« pa su vidjeli da nisu u pravu, a tako će, nadam se, i »Rijeka« sagledati ovu utakmicu protiv »Osijeka«. Totalni je promašaj ako »Rijeka« krivca za poraz od »Osijeka« traži u sucu. Na kraju, ne razumijem zašto su obje momčadi, pogotovo »Rijeka«, igrale kao da im je to zadnja utakmica u životu. Preoštro. Ono što je pohvalno i pozitivno, jest činjenica da smo u dva dana imali dva vrhunska hrvatska derbija. Prije pet godina samo je jedan klub u Hrvatskoj bio stabilan, danas je situacija sasvim drukčija. Danas su Dinamo, Rijeka, Hajduk i Osijek u zamahu, dodamo li im Lokomotivu i Slaven Belupo, imamo šest dobrih momčadi i stabilnih klubova. A što se sudačkih pogrešaka tiče, njih će uvijek biti, ali tvrdim da nijedna nije namjerna, a to je najvažnije od svega.