Bivši igrači Rijeke o novim igračima

Kreilach i Datković dobro poznaju nova pojačanja “Rijeke”, evo što su rekli o njima

Ivan Volarić

Damir Kreilach / Snimio Roni BRMALJ

Damir Kreilach / Snimio Roni BRMALJ

Radi se o kvalitetnom igraču, profesionalcu, koji je jako dobar u igri jedan na jedan i koji je vrlo odgovoran u igri. U svakom slučaju, mislim da će predstavljati veliko pojačanje za »Rijeku« – biranim riječima o Grku Mavriasu govori Damir Kreilach



RIJEKA Damir Kreilach i Niko Datković, dvojica bivših prvotimaca »Rijeke« poniklih u klupskom omladinskom pogonu, za razliku od većine navijača »bijelih« prilično dobro znaju kakvi su igrači stigli na Rujevicu u posljednjim danima prijelaznog roka.


Veznjak »Union Berlina« susretao se s Grkom Charalamposom Mavriasom po travnjacima »zweite« Bundeslige, a branič »Spezije« imao je prilike svjedočiti sprintevima brzonogog Ganca koji je nastupao za nekoliko talijanskih  drugoligaša (Latina, Carpi, Modena, Juve Stabia,…), prije nego što je preko Serie A (Crotone) ovoga ljeta stigao na Rujevicu.


– Radi se o jako kvalitetnom igraču, a to pokazuje podatak da je riječ o najmlađem Grku koji je igrao u Ligi prvaka i ako se ne varam drugom najmlađem igraču uopće koji je zaigrao u tom natjecanju – govori Kreilach o bivšem igraču »Panathinaikosa«.




– Dakle, radi se o kvalitetnom igraču, profesionalcu, koji je jako dobar u igri jedan na jedan i koji je vrlo odgovoran u igri. U svakom slučaju, mislim da će predstavljati veliko pojačanje za »Rijeku«. Naravno, treba proći period prilagodbe, a ja mislim da to u njegovu slučaju neće biti problem, jer koliko sam čuo riječ je o pravom profesionalcu.


Pun pogodak


Iako su igrali međusobno bivši kapetan »bijelih« najviše je o povremenom grčkom reprezentativcu (pet nastupa) saznao od Grische Prömela, mladog njemačkog reprezentativca, koji je ovoga ljeta stigao u »Union Berlin« upravo iz bivšeg Mavriasovog kluba – »Karlsruhea«. Nekadašnji njemački prvak ispao je u treći razred njemačkog nogometa pa je ovoga ljeta njegovu svlačionicu napustilo dosta igrača.


– Zato i kažem da vjerujem da će taj angažman biti pun pogodak za »Rijeku«. Vjerujem da će se Mavrias brzo uklopiti u prepoznatljiv »Rijekin« sustav, kao i većina igrača kod trenera Keka – dodao je Kreilach.


Otegotna okolnost nekadašnjoj velikoj nadi grčkoga nogometa može predstavljati činjenica da je doveden kao zamjena za Stefana Ristovskog, ponajboljeg igrača »Rijeke« prošle sezone u duetu s Markom Vešovićem.


– To je sigurno otegotna okolnost, ali sjetite se kada je odlazio Tomečak pa se mislilo da ga nitko neće moći nadomjestiti. Međutim, došao je Ristovski koji je ušao u klupsku povijest osvojivši duplu krunu i koji je sigurno jedan od najboljih desnih bočnih u povijesti kluba. Sigurno da će sve to za Mavriasa biti teška zadaća, ali kroz trening i sustav trenera Keka vjerujem da će pohvatati sve konce i prometnuti se u dostojnu zamjenu za Ristovskog, odnosno da će se prometnuti u pojačanje koje će opravdati očekivanja – poručio je Kreilach.


Branič Niko Datković nije imao prilike na travnjaku čuvati Maxwella Acostyja, ali je u nekoliko navrata bio na klupi »Spezije« kada su se njegovi suigrači »sudarali« s brzonogim ganskim napadačem.


Prilagodba


– Ne sjećam se baš detaljno njegovih izvedbi protiv nas, ali mi je ostalo u glavi da je riječ o izrazito brzom i eksplozivnom igraču koji djeluje kao latentna opasnost. U stanju je svakome pobjeći jer stalno traži loptu u prostor  – govori Datković koji ga pamti dok je nastupao protiv »Spezije« u dresu »Latine«.


– U toj utakmici koje se sjećam bio je dosta dobar – opasan – dodaje Datković, koji je dovoljno dugo u Italiji da zna da su igrači koji su prošli kroz njihov »nogometni obrazovni sustav« uglavnom taktički »pismeni«, što je često problematično kod tamnoputih igrača.


– Vjerujem da je tako, ali u napadačkom dijelu je ta glasovita talijanska taktička škola manje bitna nego u obrambenom dijelu. Opet, tu su u pitanju neki principi koje je sigurno naučio dok je u Italiji. Sigurno je riječ o dobrom igraču, ali vidjet ćemo se kako će snaći u HNL-u. I to je do kvalitete igrača da se prilagodi na nešto drugačiji nogomet. Ipak je drugačije igrati u Prvoj HNL nego u Serie B. Nekom više odgovara HNL, a nekom specifičan nogomet u Serie B. Za napadača je u HNL-u jednostavnije igrati jer obrane nisu tako sistematizirane. S obzirom na to da je napadač koji stalno traži prostor, kako bi razvio svoju brzinu, mislim da bi mu igranje u »Rijeci« moglo odgovarati.  »Rijekina« igra bazira se na stalnoj potrazi za slobodnim prostorima, a onda se ubada u njih, iza zadnje linije suparničke momčadi. Mislim da bi Acosty baš u tom dijelu mogao iskoristiti kvalitete koje ima – rekao je nekadašnji branič »bijelih«.