HT Prva HNL

Kek uoči večerašnjeg ogleda protiv Rudeša: Pjesma sa sjevera kao inspiracija i motiv za dalje

Orlando Rivetti



RIJEKA Nogometaši Rijeke večeras (18.30 sati) igraju na Rujevici kao gosti protiv – Rudeša! Četvrto je kolo HT Prve HNL, Riječani su jednom zamijenili domaćinstvo s Interom, u drugom kolu, a sada nisu dali pristanak. Rudešov dom je u Kranjčevićevoj gdje mjesec i pol dana (?) kasne radovi na postavljanju novog travnjaka. Nakon svih »kombinacija« Rudeš je izabrao biti domaćin na – Rujevici.


Riječani će tako i četvrtu utakmicu zaredom igrati na svom terenu. S Rudešom, nakon što su svladali Goricu (2:0), i Inter (4:0), a remizirali s Hajdukom (1:1). Okreću se domaćoj sceni nakon razočaranja europske scene i eliminacije od Norvežana u utakmici od koje se dobivaju grčevi u želucu…Matjaž Kek i Rudeš. Tri dana nakon norveškog nokauta.

– Neugodno smo razočarenje priredili našim navijačima u susretu s Sarpsborgom, ali moramo dignuti glavu, gledati naprijed. Sunce je opet izašlo, a nogomet se igra dalje… Čeka nas HNL. Na drugoj strani će biti suparnik koji je u tri dosadašnja susreta pokazao da je vrijedan svakog poštovanja. Može iznenaditi. Moramo se stabilizirati i doći do novih bodova. Pobjeda u igri s Rudešom bila bi najbolji lijek za norveške rane.


Samokritičnost


Utakmica sa Sarpsborgom ostavila je traga, fizičkog i mentalnog, na igrače?




– Žuta ima problema s koljenom, a Gorgon sa zadnjom ložom. Svi stali su zdravi i konkurirat će za utakmicu.


Za pobjede zaslužni su igrači, za poraze su krivi trener… Preuzeli ste odgovornost za poraz od Sarpsborga?


– Tako je to u nogometu. Volio bih samo da svi budu samokritični i preuzmu svoj dio odgovornosti. Ne bih komentirao utakmicu sa Sarpsborgom. Sve je viđeno.


Stanje u svlačionici nakon tog šokantnog rezultata?


– Možda više pitanje za igrače. Vidio sam, međutim, veliko razočarenje. Ušli smo u novu sezonu s europskim ambicijama, a zapeli na prvoj stepenici… Pokazao je taj susret da svi znaju igrati… Volio bih da moji igrači shvate da u nogometu postoje i takvi dani. Trenuci u kojima ne uspijevaš dokazati se, odigraš ispod svojih mogućnosti i razočaraš navijače. Vrlina je što prije izaći iz tog labirinta. U sportu postoje pobjede i porazi… Ožiljci će ostati. Puno sam puta prošao takve trenutke. Kao što ne volim euforiju u pobjedama, tako sam samokritičan kada stvari krenu naopako. Čuvat ću leđa igračima dok budem vidio da žele i hoće… Protiv Norvežana nismo jednostavno mentalno bili u stanju kvalitetnije odigrati utakmicu. To je moja odgovornost, moja krivica… Moraju sve što prije sve zaboraviti, a dobrim igrama i rezultatima vratiti vjeru sebi, suigračima, a napose – gledateljima!


Jasna filozofija


Zvižduci s tribina?


– Bilo ih je teško slušati, nož u srcu. Opravdano, loše smo izgledali. Veseli na kraju pjesma i pozitiva sa »sjevera«. Igračima mora to biti inspiracija i motiv za dalje.


Promjene?


– Kao što rekoh, Žuta i Gorgon su upitni. Situacija je bila loša, ali vidjet ćemo. Mislim da ću nešto i zarotirati…


Rudeš je u odnos na prošlu sezonu nova momčad?


– Gledao sam sve tri utakmice, s Dinamom, Osijekom i Lokomotivom. Mlada i motivirana ekipa. Njihov trener je već u Splitu dokazao da ima svoju ideju, jasnu filozofiju igre. Organizirana su momčad koja dobro stoji na terenu. Pojačali su se posljednjih dana. Dosta nezgodni… Imaju brzinu, nogometni bezobrazluk. Ali ono što mora dati ritam utakmici je igra Rijeke.


Svi pišu priopćenja o tome da je Rudeš domaćin na Rujevici. Osijek, Lokomotiva, Rudeš…?


– Pitanje za PR-a. Ionako je svima u svakoj problematičnoj situaciji stalno u ustima Kek… Kek ovako, Kek, onako..