Trener nogometaša 'Rijeke'

Kek uoči Belupa: ‘Samopouzdanje dobiveno protiv Milana sada treba pretočiti u nešto konkretno’

Ivan Volarić

POVRATAK U REALNOST – Matjaž Kek / Snimio Vedran KARUZA

POVRATAK U REALNOST – Matjaž Kek / Snimio Vedran KARUZA

Mene je odmah nakon utakmice s Milanom počela boliti glava kada sam vidio Vešota, Maleša..., a znam što nas čeka za tri dana. Dobro znam da se na staroj slavi ne može živjeti –  kaže Kek



RIJEKA U pravoj obiteljskoj atmosferi, pred točno tri novinara i jednim fotoreporterom (jedina TV kamera bila je klupska…) održana je na Rujevici »presica« uoči današnjeg, pretposljednjeg prvenstvenog ogleda »bijelih« ove godine, sa »Slaven Belupom« pred svojim navijačima.


Matjaž Kek se nije poput predsjednika Damira Miškovića prije nekoliko dana morao nadglašavati sa žamorom brojnih predstavnika sedme sile, mogao je komotno održati presicu u obližnjem klupskom VIP-u. Svi bi stali za jedan stol sa šest stolica!


– Imali smo malo odmora nakon »Milana«, a još manje vremena za trening – započeo je trener Riječana. – Rekuperacija nakon posljednje utakmice trajat će još danas, ali i do jutra uoči utakmice sa »Slaven Belupom«  jer takve utakmice uzmu puno energije i emocija, no, s druge strane, mogu te napuniti sa samopouzdanjem i dodatnom energijom. Svi znamo da je protivnik koji nam dolazi izuzetno motiviran kao i svaki koji dolazi na Rujevicu. Normalno da su naša želja i cilj kako doći do pozitivnog rezultata i pobjede. Imamo problema s kadrom, u odnosu na prošli četvrtak otpali su Pavičić, Žuta i Vešović, a vidjet ćemo još što će biti s Malešom. Razmišljamo nešto iskombinirati s juniorima koje smo već priključili prošli tjedan.


Problem lijevog beka




Gorgon, Pavičić i Žuta moraju odraditi kartone, Vešović, Davidson, Matei i Heber su ozlijeđeni?


– Bit će promjena. U konkurenciju se vraćaju Jelić, Ristovski i Gomelt, koji nisu bili registrirani za Europu, te Mišić, koji nije mogao igrati zbog kartona. Nedostaje nam igrača, posebno u defanzivi.


Najveći problem je na lijevom beku gdje nema kartoniranog Žute, Davidson se nije oporavio, a Vešović je, kažete, ozlijeđen?


– Davidson je otpao do kraja jeseni. Imam dvije kombinacije o kojima razmišljam, ali tek moramo vidjeti kakva je situacija.


Imate li među juniorima alternative za lijevi bok?


– Juniori su dosta rano završili sezonu, a sve na što smo računali priključili smo treninzima. Priključio nam se i Ristovski. Mislim da ne bi bilo dobro ni za samoga igrača sada nekoga baciti u vatru preko noći. Nešto ćemo iskombinirati.


Dakle, u »Rijeci« bi ponovo mogao zaigrati – Ristovski?


– Milan je izuzetno radišan, a naravno da hipoteka njegova brata može uvijek naslutiti da je riječ o protekciji. Međutim, on je u juniorima ove sezone odigrao vrlo dobre utakmice. Riječ je o klasičnom špicu s pravom visinom i kretanjima. Zadovoljan sam kako je odradio polusezonu, a s obzirom na kasni dolazak prošloga ljeta. Trenira cijelo vrijeme s nama kao i još neki juniori. Pisali ste kao da je svjetsko čudo to što su kod Keka sjedila tri juniora na klupi. Eto, čuda se događaju! Doživjet će te vi još svašta…


Poznavajući rad vašega kolege Tomislava Ivkovića »Slaven Belupo« se sigurno neće doći braniti na Rujevicu?


– Ivkovićeve ekipe su uvijek imale gard i karakter. Uvijek se volio doći pokazati u Rijeku. Tomo ima svoje razmišljanje u nogometu,  trener koji je ambiciozan i koji je imao tu privilegiju da može malo odmoriti i rasčistiti misli. Uvijek je riječ o nezgodnom protivniku, za mene uvijek na granici incidenta, ali korektnom suparniku koji se zna javiti i pohvaliti. Međutim, sada u prvom redu razmišljam samo o problemima koje mi imamo. Vjerujem da će, unatoč vremenu, to biti gledljiva utakmica. Normalno da sada samopouzdanje koje smo dobili protiv »Milana« treba pretvoriti u nešto konkretno.


Glavobolja


Kaže Ivković da je istrošenost nakon »Milana« lažnjak?


– I ja bih to govorio na njegovu mjestu… On ima svoje, a ja svoje probleme. Ovoga puta naši su stvarno značajni… Koliko znači pobjeda nad »Milanom«? Mene je odmah nakon utakmice s »Milanom« počela boljeti glava kada sam vidio Vešovića, Maleša…, a znam što nas čeka za tri dana. Dobro znam da se na staroj slavi ne može živjeti. Utakmica protiv »Milana« bila je u prvom redu utakmica u kojoj su trebali guštati igrači, jer oni su je obilježili. Nedostajalo nam je ovakvih utakmica u posljednje vrijeme, atmosfera na tribinama bila je pozitivna, na kraju su svi imali osmjehe na licama, a onda se napokon dogodio i vatromet.


Vešović je već u poluvremenu utakmice imao zdrastvenih problema?


– Kada bi samo neki znali što Vešo prolazi posljednjih tjedana, koliko on vremena provodi na terapijama, kod fizioterapeuta… Međutim, to je onaj karakter koji volim. Ne volim one koji su se već davno predali i samo čekaju stanku.


Mislite li da neki igrači nisu »stisnuli zube« ili da su neki odustali od borbe za svoje mjesto u momčadi?


– Kada sam spomenuo Vešovića, mislio sam prije svega na karakter. Netko ima veći prag tolerancije i boli, a netko manji. Naravno da bi nam sada dobro došao neki igrač koji je ozlijeđen, no sada je to više stvar komunikacije između mene, trenera za rehabilitaciju i naše liječničke službe. Sezona je izuzetno teška, fizički i mentalno, puno toga se događalo i uz rub terena. Želio sam igrače uputiti na razmišljanje na terenu. U četvrtak smo protiv »Milana« bili izuzetno pragmatični, međutim znam da kada bi odigrali nekoliko utakmica zaredom na taj način da bi opet svi počeli vikati da zatvaram igru i da smo samo pet puta prešli centar. Težak je život nas trenera…  – poručio je Kek.