Borba za naslov

Kek prije “Osijeka”: ‘Ne želim da igrači budu pod pritiskom i u strahu. Neka odigraju kako najbolje znaju…’

Marko Cvijanović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ne treba pred njih stavljati pritisak, ne želim da budu u strahu, želim da odigraju kako najbolje znaju. Nekad te takav pristup nagradi, nekad kazni. Takav je nogomet – kaže trener »bijelih«



RIJEKA – Nogometaši »Rijeke« večeras protiv »Osijeka« na Rujevici igraju još jednu psihološki zahtjevnu utakmicu u borbi za naslov prvaka, uoči koje jesu u povoljnijoj situaciji nego prijašnjih kola s obzirom na povećanje rezultatske prednosti u odnosu na maksimirskog rivala (pet bodova), ali još uvijek nedovoljno komotnoj da se kod njih ne bi osjećao silan pritisak uslijed imperativa osvajanja novih bodova. Pojedinci su, uostalom, minule subote u Puli počeli pokazivati znakove psihološke labilnosti pod teretom borbe za naslov prvaka i posrtaja izravnoga konkurenta.


– Privilegij je u sportu dovesti sam sebe u situaciju da si nezadovoljan i samokritičan kad igraš dobro, zapucaš neke prilike i ne pobijediš – kaže trener »bijelih« Matjaž Kek. – Naravno da psiha igra, ali ja osobno još uvijek na sve to gledam kao gušt. Evo, gledali smo utakmicu između »Reala« i »Barcelone« koju ne može svatko igrati. Ljudski je i normalno da jednako tako i našim igračima nije svejedno, ali dosta sam prošao u nogometu da im ne bi nastojao maksimalno pomoći po tom pitanju. Shvatit ću ako je njihov pas malo šeprtljav, ako ne žele dati okomit pas, nego igrati na sigurno… U ovom razdoblju velika je uloga stručnog stožera i cijele okoline u klubu, svi zajedno trebamo se nositi s pritiskom. Znate, lijepo je bilo prijašnjih sezona, imaš 15 bodova manje od »Dinama«, 15 više od »Hajduka« i laganini.


Dvije utakmice


– Međutim, puno njih bi bilo na našem mjestu. Igračima je protekle subote bilo jako teško, jer su igrali dvije utakmice. Najprije onu psihološku u Maksimiru, a onda onu na Drosini, jednako zahtjevnu i s psihološkog, i s tjelesnog aspekta. Međutim, to su stvari koje te samo mogu učiniti boljim ako ih uspiješ prebroditi. Bit svega je da smo mi u subotu povećali bodovni saldo, a nismo glupi, samodopadni i neobjektivni da bismo filozofirali o tom našem remiju. Imali smo priliku, stvarali smo šanse, i više nego u nekim prijašnjim utakmicama protiv »Istre 1961«, ali nismo pobijedili. Dobra stvar je u nogometu što brzo dolazi nova utakmica. Idemo dalje. Opet ćemo dati sve od sebe, bacati se na glavu pa što bude…




Dobio nadu da će do kraja prvenstva biti pravoga fajta i borbe - Matjaž Kek / Foto Silvano JEŽINA


Dobio nadu da će do kraja prvenstva biti pravoga fajta i borbe – Matjaž Kek / Foto Silvano JEŽINA



»Dinamo« će opet prije »Rijeke« igrati svoju utakmicu protiv »Slaven Belupa« u Koprivnici…


– Nezgodno je da baš uvijek »Dinamo« igra prije nas, ali mislim da to nije odlučujuće. Ako si želiš u tom kontekstu stvoriti pritisak, možeš bez problema, ali mislim da se i kod »Dinama« sada već osjeća znakovit pritisak. Tako je to, dijele se karte, odlučuju sitnice. Istina je, bio sam razočaran nakon što nismo pobijedili u Puli. Sjedio sam i gledao navijače kako pjevaju, a znam koliko su strepili zbog nas… Ipak, još uvijek mislim da je to privilegij. U redu, ono što se dogodilo u subotu u Maksimiru je specifičan trenutak, ali što sam mogao? Pokupiti igračima mobitele, zatvoriti ih u sve u jednu sobu… Normalno je da su igrači toga dana igrali dvije utakmice, ali ako želimo biti prvi, moramo u svim segmentima biti najbolji.


»Osijek« stiže na Rujevicu osokoljen trima uzastopnim pobjedama.


– Zgusnut europski ritam nosi nam utakmicu s »Osijekom«, derbi protiv momčadi iza koje je serija pozitivnih rezultata. Naravno da su očekivanja od utakmice velika kada igra prvoplasirana i trećeplasirana momčad. Što se naših očekivanja tiče, želimo pozitivan rezultat i povećanje bodovnog salda.


Nadigravanje


Iz »Osijeka« najavljuju da se u Rijeku dolaze nadigravati, što zvuči prilično smiono s obzirom na ishode međusobnih susreta istih takmaca na rujevičkom travnjaku ove sezone u vidu dviju sigurnih pobjeda »bijelih« (3:0, 3:1).


– Shvaćam da su Osječani puni samopouzdanja, pobijedili su tri utakmice u nizu, imaju vrlo komotnu situaciju kad je u pitanju njihova pozicija u borbi za pozicije što donose nastup u Europi, jedan dan više od nas za oporavak i izbor igrača koji im daje za pravo tako razmišljati. Šesta utakmica s istim protivnikom? Uvijek možeš nešto novo napraviti, u nekim trenucima izvući nešto što se priprema na treninzima. Nekad je to dobro, nekad nije. »Osijek« je u svakom slučaju kvalitetna momčad, imaju pozitivnu atmosferu, ali to što smo mi ili oni u pozitivnoj seriji prije naše međusobne utakmice ne znači ništa. To je nešto čime se bave mediji i navijači. Ovo je utakmica koja nam nosi izuzetno puno, utakmica koja se mora dobiti na kvalitetu, ali s puno pameti, jer na takvim utakmicama često odlučuje jedan detalj, u pozitivnom ili negativnom smislu.


Trener osječke momčadi u svih je pet utakmica ove sezone protiv »Rijeke« pokušao nešto mijenjati, ali baš svaki put je rezultat za njegovu momčad na kraju bio nepovoljan.


– U svim tim utakmicama mi smo u pravim trenucima postizali pogotke, ali o taktičkim postavkama našeg protivnika razgovarat ću sa svojim igračima. »Rijeka« je svakoj momčadi protiv koje igra izazov, ali i mi moramo jednako izazovno shvaćati utakmice koje dolaze. Moramo uživati u razdoblju i zato apeliram na svoje igrače da uživaju u ovom trenutku. Napravili su velike stvari ove sezone, dovukli »Rijeku« do prvoga mjesta. Ne treba pred njih stavljati nikakav pritisak, ne želim da budu u strahu, želim da izađu na teren otvorena garda i širokog srca, želim da odigraju kako najbolje znaju. Nekad te takav pristup nagradi, nekad kazni. Takav je nogomet.


Igrači s klupe


S obzirom na činjenicu da titule donosi širina kadra, Kek u razdoblju što slijedi mora podići formu igrača s klupe koji u minulom razdoblju nisu potvrdili da su na razini prvotimaca.


– Istina je, sada dolazi završnica sezone kada je sve bitno, ali… To su sada teorije. Što bih trebao? Početi rotirati? Kada nam je išlo, onda nije smetalo, kada ne ide, onda svi kažu da sam trebao rotirati. Igrači koji su ušli u utakmici u Puli su podigli ritam naše igre, Gavranović pogotovo. Mislim da svaki naš igrač koji ulazi s klupe treba znati da mora dati sve od sebe pa što bude. Tko im brani da se bacaju na glavu, da idu »jedan na jedan«, da sprintaju? Možda je ovo što ću reći smiješan primjer, ali Messi je u nedjelju protiv »Reala« izgubio jednu loptu pa je k’o lud sprintao sedamdeset metera da ju vrati. Želim da moji igrači razmišljaju na takav način. Kalkulacija ima milijun, ali jedino je ispravno izaći na teren i dati gas do kraja. Nekad u nogometu ne možeš baš sve predvidjeti. Da nije tako, ne bi se jednom klubu dogodilo ono šro se dogodilo »Realu«, da primi gol u 92. minuti. Nogomet je nepredvidiv.


U tom kontekstu Kek ukazuje da u hrvatskom nogometu nije baš sve onako kako priča ulica. Evo i zašto:


– U proteklom kolu MAXtv Prve lige se dogodilo puno toga pozitivnoga. Baš zato što su svi govorili da se sve zna, a ispalo je da se nije znalo i ne zna ništa. Sudilo se korektno, kvalitetno, konačno je nogomet bio u prvom planu. Mi smo u Puli naletjeli na protivnika s kojim smo se mučili, »Dinamo« je izgubio u Maksimiru, što se ne događa svaki dan, »Cibalia« je pobijedila poslije puno mjeseci… Dakle, nije baš sve takvo kako bismo mi htjeli vidjeti i na taj način stvarati sebi određeni alibi. Ja jesam bio tužan i razočaran u Puli, ali istodobno sam dobio nadu da će do kraja prvenstva biti pravoga fajta i borbe…