Regionalni derbi

Kek: Čeka nas suparnik koji nam želi podmetnuti nogu, momčad koja se s novim trenerom Totom želi nadigravati

Orlando Rivetti

foto Denis LOVROVIĆ

foto Denis LOVROVIĆ

Proljetna »Istra« želi igrati, zaslužili su sve te bodove. Bit će to kvalitetna utakmica, čak je i travnjak u puno boljem stanju nego na startu sezone. Regionalni derbi je uvijek ona domaća istarska rakija – žestoka i vatrena – kaže Matjaž Kek, trener bijelih



Puljani su već zaboravili kada su Riječanima zabili gol na svom travnjaku, ali Riječani ostavljaju statistici »ono što je bilo…« Večeras (19) znaju da moraju upisati tri nova boda kako bi zadržali prednost od četiri boda ispred Dinama, koji prije toga (15) igra s Hajdukom u Maksimiru. Sa Soudanijem, naravno, ali to je nebitno… Ogromno je zanimanje za regionalni derbi, klubova koje Učka razdvaja i – spaja. Žestoka će biti i bitka.



Mišić se vraća u momčad


Izvodi slobodne udarce i udarce iz kuta, dijeli lopte na sredini terena. Josip Mišić je ove sezone najveće osvježenje. U paru s Bradarićem kontrolira situaciju i diktira ritam igre… Vraća se u momčad.– Teška utakmica. Pratio sam »Istru 1961« na nekim proljetnim utakmicama, igraju jako dobro. Ali, »Rijeka« je prva na ljestvici, vladar HNL-a, ekipa bez poraza. Nastavljamo tim putem. Daj Bože do kraja. U glavama nam je sada samo »Istra«. Moramo odigrati najbolje što možemo i uzeti tri boda. Euforija među navijačima?– Moramo biti koncentrirani još osam kola i počet će prava zabava. Vatromet koji će se vidjeti do moje Slavonije…


– Derbi! Utakmica koja nosi tenzije, utakmica koja u regionalnim okvirima ima dodatni značaj, pa je takva bila i naša priprema. Nismo zaboravili kako smo izborili pobjedu u posljednjoj utakmici prošle kalendarske godine. Sada nas čeka suparnik koji nam želi podmetnuti nogu, momčad koja se s novim trenerom Totom želi nadigravati. Drago mi je što Tot traži nove putove za boljitak Istre. Osvježenje su proljetnog HNL-a. Objasnio sam igračima što ih čeka, kao što se strahovito veselim »desantu« navijača na Pulu – govorio je Kek jučer prije posljednjeg treninga na Rujevici.


Vatromet




Navijači su dodatni motiv?


– Moramo dati sve od sebe kada vidimo vatromet i bakljadu u Vrbniku, Crikvenici, Šilu… Oni su naša dodatna snaga. Zanima nas samo pozitivan rezultat, a to je pobjeda. Ovisi to o kvaliteti naše igra, što mora biti konstantnija nego na nekim posljednjim utakmicama.


Kartoni i zdravstveni bilten?


– Zbog trećeg žutog kartona otpao je Maleš, imao je inače zdravstvenih problema kroz tjedan, vraća se Mišić, u četvrtak je trenirao duhom i tijelom… Zuta se požalio na bol u mišićima, Ristovski je odradio dva tjedna s ekipom. Vidjet ćemo kakva je situacija i što napraviti s obzirom na to da nas čeka zgusnuti program utakmica. Moramo ostati agresivni i čvrsti u duelima, da Rijeka prezentira igru koja ju je dovela na vrh ljestvice.


Imate li stav o »slučaju Soudani«?


– Imam! Još jedna potvrda bježanja od odgovornosti onih koji bi je morali preuzeti u takvim situacijama. O Soudanijevoj kazni, prije Andrijaševićevoj, imam stav kao trener i čovjek. Ali sve to neće utjecati na pripremu utakmice s Istrom. Neka odgovornost preuzmu oni koji to trebaju…


Žestica


Nakon Mamićeve poruke »nećete, razbojnici…«, Rijeka mora dobiti svih sedam utakmica, do one u Maksimiru da bi osvojila naslov prvaka?


– Igrači i stručni stožer dat će sve od sebe do posljednje sekunde prvenstva. Dat ćemo sve, i malo više da bismo došli do cilja. Ali, najprije – Istra! Objasnio sam nekoliko puta da se borba za naslov vodi na terenu, ali i izvan njega. Kao trener želim biti koncentriran na teren. Alibija ima uvijek. Razmišljamo samo o igri i ponašanju na terenu, ako hoćete, s onim »respect«.


Utakmice s Istrom su 15 godina uvijek žestoke. Teren na Drosini nije najbolji, što može biti hendikep za »Rijeku«?


– Ponavljam, proljetna »Istra« želi igrati, zaslužili su sve te bodove. Bit će to kvalitetna utakmica, čak je i travnjak u puno boljem stanju nego na startu sezone. Regionalni derbi je uvijek ona domaća istarska rakija – žestoka i vatrena.


Bit će motivirani bivši igrači Rijeke?


– Razumljivo. Ali, tko može imati veći motiv od igrača u našoj svlačionici, ekipe koja je uvjerljiva prva?