Pod riječkom urom

Kako je Oliver pucao u Bambija Gigija

Orlando Rivetti

Reuters

Reuters

Rijeka je prije 34 godine bila »sitna riba«, srdelica iz Kvarnerskog zaljeva, Real Madrid nogometni div kao što je i danas. Preneseno, ono što je Dinamo za Hrvatsku, Juventus za Italiju (likuje pola Čizme!), to je Real za Europu! Torinska je »stara dama« otkrila svog silovatelja u »Sir Oliveru« (Michaelu), Englezu koji je na collinovski način dosudio kazneni udarac debelo u sudačkom vremenu, zbog kojeg se svijet zgraža.



Rijeka je igrala s Real Madridom (3:1) i Juventusom (0:0) na Kantridi početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Momčadi su vodili Josip Skoblar i Miroslav Ćiro Blažević. Sadašnja Rijeka je od dolaska Damira Miškovića triput igrala skupnu fazu Europske lige i kvalifikacije za Ligu prvaka, imala dvoboje protiv Stuttgarta, Feyenoorda, Olympiakosa, Seville, AEK-a… Ali nikada nije bilo veće utakmice od one protiv Real Madrida. Za sva vremena. U revanšu na stadionu Bernabeu 80.000 ljudi i pljačka stoljeća, Real Madrid je »zgazio« Rijeku s osmoricom igrača (isključeni su Milenković, Tičić i Desnica), a prvi gol postigao je Juanito nakon 67 minuta, naravno, s bijele točke… Michel i Valdani u završnici su stavili točku na predstavu belgijskog suca Schotersa!


Rijeka je prije 34 godine bila »sitna riba«, srdelica iz Kvarnerskog zaljeva, Real Madrid nogometni div kao što je i danas. Preneseno, ono što je Dinamo za Hrvatsku, Juventus za Italiju (likuje pola Čizme!), to je Real za Europu! Torinska je »stara dama« otkrila svog silovatelja u »Sir Oliveru« (Michaelu), Englezu koji je na collinovski način dosudio kazneni udarac debelo u sudačkom vremenu, zbog kojeg se svijet zgraža. Nakon toga je napravio »harakiri«, isključivši 40-godišnjeg vratara Buffona! Komentator Gary Lineker, nekad vrsni nogometaš, rekao da njegov zemljak nije dorastao utakmici. Jednostavno, bila je veća od njega. I poentirao: »Isključiti Buffona, pokazati mu crveni karton je kao da pucate u Bambija! Podivljali Buffon je pretjerao, onako vruće glave (a da ga nitko iz studija nije prekinuo), zapitavši što ima sudac Oliver umjesto srca, kantu puno smeća…


Za Buffona tragičan završetak karijere u Ligi prvaka! Uvjeren je Buffon da zbog jedne sumnjive situacije nijedan sudac nema pravo izbaciti jednu momčad, ukrasti joj snove. Nakon što su nadoknadili tri gola zaostatka iz prve utakmice, imaju pravo na – produžetke. Ako treba i rulet jedanaesteraca, pa kome se posreći… Glupo je sada raspravljati o intenzitetu, o guranju, o tome gdje je bila noga, je li Vazquez počeo padati prije nego što je Benatijina ruka dotakla njegova leđa… »Sir Oliver« je upucao »staru damu« uz zgražanje cijelog svijeta. Dva Mandžukićeva pogotka pretvorio u pepeo… Fantastičnu predstavu Juventusa spržio jednim zviždukim.




Jamačno od Buffona najpošteniji od svih igrača na terenu Bernabeua. Bez mrlje u karijeri. Neshvatljivo je bilo negdje pri kraju poluvremena gestikuliranje Luke Modrića koji je kod suca Olivera tražio da Mandžukiću pokaže drugi žuti karton nakon jednog bezazlenog prekršaja. Kapetan reprezentacije se malo izgubio, pokazao onu drugu stranu svog karaktera, nekorektno htio eliminirati Mandžukića, koji je kriv utoliko što je zabio dva gola i igrao fantastično. I nije bio u dresu Real Madrida.


Oliver neće suditi u Rusiji. Na mundijalu neće biti niti jednog Engleza, prvi puta od 1938. godine kada se igralo u Rimu. Collinin je to izbor, a Bussacca je povjerenik ekipa sudaca koja će se okupiti 16. travnja u Covercianu. U Rusiji za vrijeme mundijala centrala VAR-a bit će u Moskvi. Zlobnici kažu da je Oliver htio pokazati kako se sudi na Collinovski način… Jer, penal je kada ga sudac dosudi!


VAR-a će biti na mundijalu, ali ga neće biti u Ligi prvaka niti iduće sezone. Infantino, predsjednik FIFA-e, je za, a Čeferin, prvi čovjek UEFA-e, protiv… Možda je promijenio mišljenje nakon predstave na Bernabeu u kojoj je jedan čovjek, sudac Oliver, na kraju napravio cirkus. Ako je VAR skup za Hrvatski nogometni savet, pod čijom su kapom, nažalost, naši klubovi, nije sigurno za Ligu prvaka, koja je postala rudnik zlata. Roma je, primjerice, plasmanom u polufinale zaradila 81 milijun eura, plus četiri prihoda od ulaznica susreta s Barcelonom. S VAR-om ne bi više odlučivao samo jedan čovjek na terenu, odnosno skinuo bi odgovornost sa svojih leđa. Preveliki je novac u igri da bi se dozvolila improvizacija, da ishod utakmica ovisi i raspoloženju jednog suca.