Pojačanja

Kako iznenaditi na proljeće? Trener “Rijeke” željno iščekuje novo lice u vršku napada

Ivan Volarić

VRIJEME PROMJENA – Matjaž Kek / arhiva NL

VRIJEME PROMJENA – Matjaž Kek / arhiva NL

Handžićevim odlaskom Matjaž Kek na »skladištu« nema niti jednog igrača koji može proširiti izbor igrača na poziciji prve špice pa se dovođenje takvog igrača nameće kao jedino logično rješenje



 Iako je trener »bijelih« Matjaž Kek pokušao na svojem prvom druženju s novinarima u 2017. godini ostaviti dojam da mu je potpuno svejedno kako će završiti ovaj prijelazni rok jasno je da s velikim nestrpljenjem iščekuje ishod potrage za pojačanjima. Nije tajna, »Rijeka« u prvom redu traži zamjenu za Mateja Mitrovića. Pardon! Stopera, koji će konkurirati za dvije pozicije središnjih braniča. Pretpostavka je da je Elez u prednosti s obzirom na jesenski kredit pa će se za preostalo mjesto natjecati crnogorski reprezentativac i igrač kojega dovode sportski direktor Srećko Juričić i njegov zamjenik Ivan Mance. Na Rujevici su prijašnjih godina uz neke izuzetke bili dosta uspješni kod dovođenja stopera pa je pretpostavka da ni ove zime neće biti drugačije. Jasno, pod uvjetom da najavljeni stoper stigne u nekom razumnom vremenskom roku, a trener »Rijeke« se nada da će to biti do prve prijateljske utakmice zakazane idućega utorka protiv »Bjelovara«.


Bezjak


Puno intrigantnija je potraga za najavljenim pojačanjem u napadačkim redovima, polivalentnim napadačem, koji bi može igrati na više pozicija: od prve špice pa do pozicija krilnih napadača. Jesenas je u tom dijelu Matjažu Keku već nedostajalo jedno riješenje koje bi povremeno rasteretilo postojeće napadačke snage i donijelo malo više širine.


Očekivalo se u tom dijelu više od BiH napadača Harisa Handžića, no on se jednostavno nije uspio namenuti i adaptirati na nogomet kojega ove sezone gaji momčad Matjaža Keka. Uostalom, Handžić je uglavnom zabijao u prijateljskim utakmicama, a kroz onih nekoliko službenih nastupa jednostavno nije uspio dokazati da je u ovom trenutku igrač koji može nešto opipljivo donijeti momčadi koja juri na naslov prvaka. Handžić je dobio slobodne ruke da ove zime pronađe novu sredinu, a odgovorni na Rujevici već mjesecima traže njegovu zamjenu. Ivan Mance, zamjenik sportskoga direktora »Rijeke«, će ustvrditi kako traži igrača poput: Romana Bezjaka!


Nadopunjavanje




Upravo je Bezjak obilježio početak ove sezone svojim golovima. Napadač iz Slovenj Gradeca postigao je devet golova u prvih sedam kola (plus Europa), a kada je otišao »štafetu« je predao Mariju Gavranoviću. Kek je pronašao novu ulogu »Super Mariju«, s pozicije središnjeg polušpice pogurnuo ga je na mjesto prve špice i ispostavilo se ubrzo da »Rijekina« momčad uopće nije osjetila odlazak svojeg prvog strijelca. Bezjakovim odlaskom probudio s Gavranović, a kada je malo zastao zabljesnuo je – Aleksander Gorgon.


Austrijski napadač promašio je penal u Vinkovcima, a onda je krenula njegova golgeterska rapsodija koja se protegnula do 18. kola (osam golova u deset kola!). Austrijančev niz je počeo zastajkivati kako se bližila sezona kiša i teških terena, no onda se u završnici jeseni u prvo ime momčadi počeo promicati Franko Andrijašević. Svojim pogocoma »slomio« je otpor »Osijeka«, »Lokomotive«, »Istre 1961«, »Splita« i »Intera«. Iako nije klasični golgeter veliki doprinos napadačkom učinku dao je i Marko Vešović, ne toliko golovima koliko brojnim prodorima i povremenim asistencijama.


Specifični uvjeti


Kekovi napadači jesenas su se kvalitetno nadopunjavali i u idealnim uvjetima, kada su svi zdravi i spremni, njemu ne treba novi čovjek u vršku napada. Opet, jasno je da takvo stanje ne može potrajati cijelo proljeće. Uostalom, početak drugoga dijela sezone uvijek je posebno zahtjevan zbog teških vremenskih i još težih uvjeta za igru. »Rijeka« će teško razviti svoju prepoznatljivu igru na gostovanjima u Zaprešiću ili Osijeku gdje se mogu očekivati travnjaci pod ledom, snijegom ili blatom.


Kekova »laka konjica« tu će teško do neophodnih bodova pa je jasno da se treba posebno pripremiti za takve utakmice. Osim toga uvijek je dobro imati razrađen »plan B«, jer nije teško zaključiti da će svaki proljetni ispit za Riječane biti kao utakmica od najvišeg kvalifikacijskog značajana. Iskusnom slovenskom stručnjaku nameće se nekoliko riješenja. Jedno je da kroz pripreme uigra alternativni sustav igre, primjerice s dva klasična napadača, a drugi je da potraži neka nova kadrovska riješenja na određenim pozicijama.


Rezerve


Kek je i jesenas pokušavao aktivirati unutarnje rezerve i samo djelomično uspio u svojim namjerama. Matei, Martić, Črnic i Ajayi (neračunajući Handžića koji odlazi), povremeno su ili nešto češće ulazili. Martić je pošteno odradio svoje na lijevom krilu, ali pokazao je da ipak nije – igrač završnice. Ajayi je dobio priliku tek u finišu jeseni, Črnica je ozljeda koljena izbacila iz stroja u završnici sezone. Najviše se očekivalo od Mateija, koji je kao i zapravo od svojega dolaska na Rujevici u konačnici ostao nedorečen. Niti jedno od navedenih imena, međutim, nije igrač koji može igrati na poziciji prve špice pa je samim time sužen Kekov manevarski prostor. Dovođenje jednog takvog igrača u konačnici se nameće kao jedinog logično rješenje i donosi treneru »Rijeke« mogućnost da na proljeće iz rukava izvuče jedan snažan adut u utrci za naslovom.