I kad ne ide...

KAPA DO PODA Što je rezultat bio gori, to je Armada bila – bolja

Edi Prodan

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Ako je nešto sinoć na riječkom stadionu valjalo – bili su to navijači. Zapravo, bit ćemo do kraja precizni – vrijedila je Armada



Svih ovih godina iznimno je rijetko to činio. Poprilično samozatajan u pobjedi i porazu Matjaž Kek bi se nakon završetka utakmica među prvima povlačio prema svlačionicama, press centru, prema obavezama koje slijede nakon utakmice. Jučer je, zajedno s igračima, nakon zadnjeg sučevog zvižduka otišao prema – sjeveru. Naklonio se, u stilu svoje omiljene izreke »kapa do poda« kojom opisuje i hvali ponašanje navijača, pozdravio i nakon toga, deprimiran, brzim koracima otišao put utrobe Rujevice.


S razlogom je to učinio jer ako je nešto sinoć na riječkom stadionu valjalo – bili su to navijači. Zapravo, bit ćemo do kraja precizni – vrijedila je Armada. Zapad se u jednom svom djelu čak usudio sramotno zviždati svom klubu, pa je bio ekspresno počašćen omiljenim pokličem »centralne p….«, dok je istok bio nekako – mlitav, nekompaktan, nedovoljno glasan, naprosto raspoloženja ovisnog o kretanju rezultata. Svakako, nejasno je i to zbog čega pojedini navijači, upitno je čak možemo li ih tako tretirati, napuštaju utakmicu prije njezinog kraja, no da ne elaboriramo ono što nije valjalo na ostalim tribinama, vratimo se mi onoj oznake »S«.


Konstantnim, usklađenim i iznimno efektnim navijanjem Armada je čitavom događaju dala dekor velike europske utakmice. Ono što je pak izazivalo ježenje kože i ponos što smo i sami dio navijačke scene koja podržava »Rijeku«, bio je rast intenziteta navijanja kako je rezultat po »Rijeku« – padao. Sjajno, a stihovi poput »Forza Fiume i kad ne ide« pokazali su se maksimalno istinitima i iskrenima. Ne dakako kod onih koji preferiraju samo derbije te jedino tada i dolaze.




Matjaž Kek, Foto: D. ŠKOMRLJ


Matjaž Kek, Foto: D. ŠKOMRLJ



Pa kad krene naopako, ekspresno, psujući igrače i trenera za koje kao navijaju, napuštaju tribine. Armada je pokazala maksimalno poštovanje kluba i pravila koje se posebno opako kažnjavaju na utakmicama pod pokroviteljstvom UEFA-e, nije zapaljeno baš ništa, a i koridori su bili prohodni. Armada je naprosto ekstatično navijala te pokazala kako po svim elementima, pa tako i poštovanjem zakona kako ne bi naudila klubu i navijačima zbog moguće zabrane koja bi uslijedila na utakmici protiv »Milana«, ide u red najboljih europskih navijačkih skupina. Na žalost, sinoć je bila nemjerljivo bolja od – kluba i igrača za koje navija.


Stoga, da hvala Keku na visokoj kulturi koju ima i iskrenom poštovanju koje iskazuje navijačima, nezaobilaznom čimbeniku svake velike i prave utakmice. Stoga, dođe li taj dan u kojem će se poželjeti oprostiti od »Rijeke«, mada ga dakako ne prizivamo, nadamo se kako će se organizirati i posebna oproštajna utakmica.


Uz molbu onima koji napuštaju tribine kad loše krene da – ne dolaze.