Tko je tu lud?

KAKAV PARADOKS “Nespremni” Franko u završnici ide »kao navijen«, a neki od suigrača nemaju snage niti za ispucati loptu…

Denis Frančišković

Igrači Rijeke nakon sat vremena igre najčešće izgledaju ovako.../Foto Arhiva NL

Igrači Rijeke nakon sat vremena igre najčešće izgledaju ovako.../Foto Arhiva NL

Ozljeda Velkovskog u derbiju samo je najsvježiji primjer čitavog niza problema od zimskog dolaska Igora Bišćana na Rujevicu.



RIJEKA Iz utakmice u utakmicu, iz kola u kolo. Rijekini igrači ruše se na travnjaku ili s bolnim grimasama, traže zamjenu i napuštaju teren. Čolak, Raspopović, Gorgon, Tomečak, Velkovski… Pitanje je samo tko je sljedeći. Ozljeda Velkovskog u derbiju samo je najsvježiji primjer čitavog niza problema od zimskog dolaska Igora Bišćana na Rujevicu. I angažmana Vedrana Naglića kojeg svi uglavnom hvale kad je u pitanju fizička sprema. Stručnjaka s kojim je Bišćan surađivao u Olimpiji na putu osvajanja dvostruke krune. Uglavnom su to istegnuća i distorzije, »odlaze« mišići, zglobovi i zadnje lože. Ozljede su postale jedina Rijekina konstanta.


– Količina ozljeda sigurno nije normalna, analizirali smo situaciju, ali nismo našli konkretan zaključak zašto nam se to događa. Činjenica je da su ozljede tu. Možda ćemo objaviti i plan treninga, ono što se i kako radi da ne bi ispalo da nešto skrivamo, ali sad od toga nema puno koristi. Iskreno, ja bih trenirao još jače, jer mislim da našim igračima to nedostaje – ustvrdio je Bišćan na presici nakon Hajduka.


No, problem ostaje. I pitanje je kada će Rijeka napokon zaigrati kompletna. To će onda biti prava vijest s Rujevice…




Drugi i ništa manje očigledan problem »bijelih« je novi pad na fizičkom planu u drugom poluvremenu. Momčad kao da se »ispuhala« i zaigrala na »staklenim nogama«. Energetski spremnici igrača posljednjih pola sata bili su daleko na rezervi, a Andrijašević ostao sam i odsječen na polovini gostiju. Uzalud je mahao rukom, preveliki je ponor bio između prvog napadača i umrtvljene vezne linije. I tu se opravdano nameće pitanje: kako Andrijašević, koji pravu utakmicu nije odigrao već dva mjeseca, ima više »dinamita« i snage u nogama od momčadi iza koje je dvotjedna stanka!? Franko u završnici ide »kao navijen«, a neki od suigrača nemaju snage niti za ispucati loptu…


Puno je pitanja, a malo odgovora s Rujevice. Uvjeti su vrhunski, metoda regeneracije vrhunska kakvu bi poželjeli i puno veći i bogatiji klubovi. A momčad bez svježine i prave energije. Toliko da mnogi (ne)opravdano zazivaju Uga Maranzu.


– Pa u njegovo vrijeme snaga je bila naš forte, uglavnom smo se dobrom spremom vraćali iz minusa i rušili sve žive protivnike u drugom dijelu utakmica – znakovito je ustvrdio nakon utakmice jedan od navijača Rijeke.


Slijede tri važna gostovanja u nizu (Istra 1961, Buje, Varaždin) u kojima imperativi vise i nad igračima i nad Bišćanom.