Uživanje u pobjedama

Josip Mišić: Naša snaga je u igri, zajedništvu i atmosferi

Orlando Rivetti

S pješčanih plaža Atlantika do naslova prvaka – Luka Brkljača, Josip Mišić, Filip Bradarić, Josip Elez i Andrej Prskalo / Foto Ivan VOLARIĆ

S pješčanih plaža Atlantika do naslova prvaka – Luka Brkljača, Josip Mišić, Filip Bradarić, Josip Elez i Andrej Prskalo / Foto Ivan VOLARIĆ

Nemamo što gledati susjedov vrt. Naša snaga nije u pojedincu, nego u našoj igri, zajedništvu, atmosferi u svlačionici i izvan nje. Živimo i radimo za uživanje u pobjedama – kaže Mišić



ALBUFEIRA – U dresu Rijeke debitirao je prije dvije godine. U pobjedi nad Hajdukom (3:0) dobio je dvadeset minuta zadovoljstva. Nakon toga imao je »kartu u oba smjera« Rijeka – Spezia, a jesenas je bio jedan od najboljih igrača HNK Rijeka. Kao i u pobjedi nad Šveđanima u drugoj utakmici portugalskog Atlantic Cupa. Glava visoko, pregled igre, kratki pas ili dijagonala. Slavonac Josip Mišić izborio je i Čačićevu vrstu, ona koja je u siječnju sudjelovala na China Cupu. Odigrao je oba susreta, s Čileancima i Kinezima, veoma dobro.


U tri dana od klupe u susretu s Dancima, zbog lakše ozljede, do prve violine protiv Šveđana?


– Nije ozljeda bila posebno teška, preventivno sam mirovao. Vratio sam se, odigrao devedeset minuta. Zadovoljan sam kako sam odradio posao, ali i cijela ekipa. Jer, bio sam samo jedan kotačić stroja koji je u fazi podmazivanja.




Neobično za trenera Keka, ali i on je kazao da je zadovoljan izvedbom ekipe u prvoj dionici utakmice?


– Ako je trener zadovoljan, onda je zaista sve štimalo. Nije od pohvala, raditi da bismo bili bolji njegova je parola. Ali, ako nas hvali…


Pogodak Andrijaševića, jedini na utakmici, bio je kao akcija – Barcelone. Desetak dodira lopta s jedne na drugu stranu terena. U završnici ste pronašao Ristovskog dubinskom loptom, a makedonski Riječanin servirao je loptu Andrijaševiću na zlatnom pladnju?


– Vrhunska akcija. Bilo je to toliko dobro da je ispalo – prelagano. Svako bi to mogao…


Zahvalan izborniku


Preslika s jednog od brojnih vježbi na treningu. Detalji složeni u mozaik?


– Puno radimo na dotjerivanju takvih akcija. Lopta u prostor, prioritet je udarati je prema naprijed. Zabranjeno je unazad. Uvježbano smo nacrtali na utakmici.


Rekli ste da biste zatvorenih očiju mogli pronaći Ristovskog?


– Najviše traži loptu u prostoru, dosta je brz, nije ga teško proigrati.


Prvo je poluvrijeme stvarno bilo kvalitetno?


– Dobar posjed lopte. Dobro smo odgovorili na njihovu duel igru, nisu nam se mogli približiti. Držali smo ih daleko od našeg kaznenog prostora.


Pali ste u nastavku, ispražnjen je spremnik goriva?


– Šveđani su pojačali stupanj agresivnosti, mi smo izgubili ritam, prihvatili njihov način igranja. Tražili smo rješenja dugim loptama. Dobro, doći će s vremenom. Dva tjedna su do početka prvenstva.


Srce momčadi, Bradarić i vi, te Andrijašević kao vrh trokuta, imate još dosta prostora na napredovanje?


– Doći ćemo na pravu, onu jesensku razinu, do početka sezone i gostovanja u osječkom Gradskom vrtu. Tu su još kapetan Maleš i Čanađija, kada je konkurencija na sredini terena. U susretu sa Šveđanima, ali i Dancima, kada sam bio na klupi, teren nije bio za momčadi koja igra tehnički dotjeran nogomet. Ali, snalazimo se… Brzo se prilagodimo na uvjete i suparnika.


Dobre igre prvom dijelu sezone dovele su vas do reprezentacije, nastupa na China Cupu. Odigrali ste oba susreta na visokoj razini?


– Zahvalan sam izborniku Čačiću na pozivu, na tome što je prepoznao moje igre u prvom dijelu sezone. Valja nastaviti tamo gdje sam stao u HNL-u, pa ćemo vidjeti…


Konkurencija je velika, teško se ulazi u Čačićevu vrstu zvijezda?


– Uh… U veznom redu su planetarne zvijezde. Kineska turneja bila je lijepa priča ponosa u hrvatskom dresu. Moje je igrati na jesenskoj razini, pa što bude…


Niste realizirali kazneni udarac u raspucavanju protiv Kineza, nećete ih pucati u dresu Rijeke?


– Pokušat ću se skriti kada dođe taj trenutak. Ima kandidata.


Zanimljiva je vaša priča. Bili ste u sastavu Rijeke na početku prošle sezone pa otišli u Speziju, da biste se vratili prošlog ljeta?


– Odigrao sam samo prvu utakmicu, onu kada je Lešković zapucao kazneni udarac, protiv Intera u Zaprešiću.


Talijansko sazrijevanje


Iskustvo u Speziji?


– Nisam puno igrao, ali sazrio sam kao čovjek, a taktički napredovao. Talijanima je taktika Sveto pismo. Ne kod Bjelice, on je više naš tip, nego kod Di Carla. Svaki trening je lekcija iz taktike.


U proljetni nastavak Rijeka kreće sa plus šest u odnosu na Dinamo. Velike su obveze i očekivanja?


– Najvažnije je dobro odraditi posao na startu sezone, tri gostovanja, Osijek, Zaprešić i Poljud u četiri kola, i sve će biti lakše na putu do cilja. Pripremit ćemo se maksimalno za Osijek, koji, vidim, pobjeđuje i igra dobro u ovom pripremnom razdoblju. Tereni nam sigurno neće ići u prilog u početku sezone. Ali kako nama, tako i njima.


Dinamo se pojačava, Rijekin je najjači adut momčadska igra?


– Nemamo što gledati susjedov vrt. Naša snaga nije u pojedincu, nego u našoj igri. Naša je prednost što smo ostali uglavnom svi na okupu, nema puno novih igrača.


Četiri puta protiv Osijeka, u prvenstvu i Kupu?


– Bit će zanimljivo. I Kup nam je bitan. Želimo finale.


Veliki je potencijal Rijeke u igri prema naprijed. Protiv Šveđana aktivirali ste volej…?


– Napad kao bacač plamena. Vatromet. Valjda će se i meni posrećiti da postignem neki gol. Zabio sam jedan jesenas u Osijeku.


U čemu je snaga ove ekipe?


– Igri, zajedništvu, atmosferi u svlačionici i izvan nje. Živimo i radimo za uživanje u pobjedama.


Protiv koga je najteže igrati u fazi obrane?


– Protiv Dinama. Opasan je Ćorić, a još se sjećam Sammira dok sam igrao za Osijek. Odličan igrač, teško ga je bilo čuvati. Teško je protiv igrača Dinama, ali neka oni razmišljaju kako će nas čuvati. Najbolji smo i do kraja želimo da samo nebo bude iznad Rujevice.


U Bošnjacima imate obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Kukuruz, pšenica, svinje…?


– Tata puno i naporno radi. Da nisam uspio u nogometu, vjerojatno bih kopao njivu i čuvao svinje, ha, ha… – zaključuje Mišić, koji je prije osam dana produžio vjernost »Rijeci« član koje je do ljeta 2020. godine.