Branič "bijelih" vjeruje u pobjedu

Josip Elez uoči susreta s Interom: Zaprešićko prokletstvo razbit ćemo zajedno s našim navijačima

Ivan Volarić

Smimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Smimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

U Zaprešiću će biti oko tisuću naših navijača što nam može biti dodatni motiv da pružimo još više od sebe i da zajedno s našim navijačima pokušamo pobijediti Inter – rekao je Josip Elez



RIJEKA Josip Elez stigao je u »Rijeku« prošloga ljeta iz Danske kao posuđeni igrač »Lazija«. Elez je na Rujevici osam mjeseci, ali dovoljno dugo da zna koliko je delikatna zadaća  pred nogometašim »Rijeke« danas u Zaprešiću na putu prema prvoj, povijesnoj tituli prvaka.


– Istina, nisam toliko dugo u »Rijeci«, ali znam koliko je »Rijeci« teško igrati u Zaprešiću i koliko dugo traje niz bez pobjede na gostovanju kod »Intera« – započeo je 22.-godišnji Splićanin u zadnjem redu »bijelih«.


– Idemo u ovu utakmicu kao i svaku drugu. Ne zanima nas da li je to Osijek, Zaprešić ili Maksimir, mi svaku utakmicu idemo po pobjedu što je za nas najvažnije. Kroz cijeli tjedan pokušavamo se spremiti da budemo što bolji, što kompaktniji kao što smo bili u Osijeku, gdje smo pokazali da smo jako dobra ekipa i da smo spremni dignuti se i u trenucima kada ne ide najbolje. Treba samo tako nastaviti, te i u ovu utakmicu ući s istom željom s kojom smo ušli u utakmicu s »Osijekom«.




Osječki ogled donio je sobom puno dobrih stvari, ali i pokazao da uža obrana »bijelih« još uvijek na jesenskoj razini kada je bila pouzdani oslonac momčadi na putu prema  uspjesima.


– Nakon svake utakmice izvučemo loše stvari i pokušavamo ih popvraviti jer ako to svedemo pod razmišljanje »da se nešto dogodilo i sigurno neće idući put« onda neće biti dobro – nastavlja Elez. – Moramo biti svjesni svega što radimo, ne smijemo misliti samo o dobrim stvarima, već moramo analizirati i loše stvari kako bi bili spremniji i više razmišljali o tome kako to izbjeći u drugim utakmicama.


Snaga momčadi


Očekivano je da će riječka obrana rasti u svojim izvedbama kako budu odmicale utakmice neophodne za uigravanje.


– Kada govorimo o obrani onda treba uzeti u obzir da je »Osijek« dobra ekipa. Nisu momčad koja će se samo povući i braniti, imaju širinu i kvalitetu u napadu. U Zaprešiću nas očekuje drugačija utakmica. Moramo se maksimalno fokusirati na tu utakmicu. Tu ćemo vidjeti kakva smo ekipa, da li možemo izvući još više iz nas samih. Naravno, idemo po pobjedu.


Osim obrane očekivano je i da će kroz utakmice rasti kompletna momčadi.


– Jedno su bilo pripreme utakmice, a drugo je kada počnu prvenstvene. U natjecateljskim utakmicama rezultat je najbitniji, ali mi moramo gledati na to kako igramo, jer to je ono što u konačnici donosi pozitivan rezultat. Do sada su uvijek svi oko nas gledali da li ćemo posustati u nekom trenutku, da li ćemo slabije odigrati… Međutim, nas krasi snažan momčadski duh i kada netko odigra slabije drugi će povući da se to ne primjeti. To je za sada bilo odlično. Kada jednome ne ide, drugome ide. To je ono što krasi pravi kolektiv.


Zaprešićani su rasterećeni, ali i motivirani da učine prvenstvo zanimljivijim i pritom pomogu »Dinamu«. Zapravo, vjerojatno »bijele« ista priča očekuje na svim gostovanjima u Zagrebu i okolici.


– Neće protiv nas biti posebno motivirane samo ekipe iz Zagreba i okolice već sve HNL ekipe. Mi smo prvi, bez poraza i svi žele biti ti koji će nam nanijeti prvi poraz. nema više toga tko će protiv nas ući malo lakše. Svi će biti jako motivirani, a mi moramo od prve do 90 minute biti spremni na sve. Moramo od prve minute krenuti jako i dati do znanja da želimo pobjedu. Osjećamo li pritisak? Osobno ne osjećam pritisak, a mislim da ni ekipa što se vidjelo u Osijeku. Gubili smo 2:1, a ostali smo smireni i vjerovali u sebe. Znali smo da ćemo zabiti golove, bilo je samo pitanje kada. Više nam nisu u glavi razmišljanja koliko smo bodova ispred »Dinama«, da li ćemo izgubiti utakmice ili ne… Počeli smo više vjerovati u sebe nego na početku. Znamo što smo sposobni učiniti, a samo je bitno da u svakoj utakmici pružimo sve od sebe.


Zaprešićani znaju


Mnogi će reći da je, nakon što su Riječani  prošli Osijek, gostovanje u Zaprešiću možda i ključno na putu do naslova prvaka.


– Svaka utakmica je za nas svoja priča. Uoči gostovanja u Osijeku fokusirali smo se samo na »Osijek«. Sada moramo gledati na Zaprešić i ništa drugo nas ne zanima.


Teren će valjda biti u pristojnom stanju što je vrlo bitno za momčad »Rijeke« koja želi igrati..


– Mi gajimo pas igru i naravno da volimo kada je teren dobar. Međutim, siguran sam da bi i oni to voljeli jer i oni znaju igrati. Nisu oni ekipa koja nabija kao što mnogi misle. Kada im se pusti prostor oni znaju igrati prema naprijed. Moramo biti spremni na sve i pokazati da smo mi ti koji branimo prvo mjesto.


Riječane će u Zaprešiću prema pobjedi gurati i brojni navijači, kao što je to bilo i u Osijeku.


– Uvijek je ljepše igrati za tisuću navijača nego za njih deset. Sigurno da navijačka podrška donosi dodatnu energiju. Podrška koju smo imali u Osijeku stvara dojam kao da igraš na Rujevici. Pogotovo je to dolazilo do izražaja kada smo bili u rezultatskom zaostatku, zapravo navijanje u tim trenucima donosi određeni imperativ da ideš naprijed, da vjeruješ da možeš dobiti utakmicu. U Zaprešiću će biti oko tisuću naših navijača što nam može biti dodatni motiv da pružimo još više od sebe i da zajedno s našim navijačima pokušamo pobijediti »Inter« – rekao je Elez.