Grande protagonista

Josip Elez o “splitskom dišpetu na riječki način”: ‘Pogodak Futacsa je probudio nešto posebno u nama’

Ivan Volarić

Grande protagonista! – Josip Elez se nakon drugog pogotka ubrzo našao u zagrljaju Marija Gavranovića, Franka Andrijaševića i Alexandera Gorgona / Foto Vedran KARUZA

Grande protagonista! – Josip Elez se nakon drugog pogotka ubrzo našao u zagrljaju Marija Gavranovića, Franka Andrijaševića i Alexandera Gorgona / Foto Vedran KARUZA

Ne možemo uvijek iskoristiti sve prilike koje stvorimo. Bitno je da smo nakon primljenog gola pokazali da smo u stanju dignuti se i još bolje se vratiti u utakmicu – govori 22-godišnji Elez



RIJEKA – Grande protagonista! Tako bi talijanske kolege nazvale Josipa Eleza, braniča »Rijeke«, nakon svega što je učinio tijekom 129. jadranskog derbija. Skrivio je pogodak za vodstvo “Hajduka” i pogodak Marka Futacsa, a onda je uzvratio s dva gola i prometnuo se u velikog riječkog junaka. Najteže mu je nakon utakmice bilo proći kroz miks zonu, prvo je izdržao nalet splitskih kolega, a onda su došli na red domaći izvjestitelji…


– Ajme, što opet moram pričati… – požalio se 22-godišnji branič rođen u Splitu, nenavikao na silnu medijsku pažnju. Rijetko je od svojega dolaska na Rujevicu prošloga ljeta (kao posuđeni igrač Lazija) bio u medijima. Razumljivo, u prvom planu bili su igrači koji su svojim pogocima vodili “Rijeku” prema vrhu. A Elezu su ovo prvi pogoci u dresu »Rijeke« koje će, s obzirom na okolnosti u kojima su postignuti, sasvim sigurno još dugo pamtiti.


– Prije svega iza nas je teška utakmica, nikada nije lako igrati derbi utakmice neovisno o tome što smo u ovu utakmicu ušli kao favoriti. Svima je drago zbog ove pobjede, zbog tri boda i što smo nastavili svoju seriju uspjeha. »Hajduk« je znao da mora čekati na tu jednu priliku i da moraju biti maksimalno koncentrirani. Mi smo s druge strane znali da moramo samo svoju igru držati na maksimumu kao i do sada i da će u tom slučaju sve biti OK. Naravno, derbi je specifičan, uvijek neki detalji mogu okrenuti utakmicu na jednu ili drugu stranu. Mi smo ipak na kraju bili bolji tijekom cijele utakmice i zasluženo smo dobili utakmicu.


Pobjednička špranca




Igrači “Rijeke” u posljednje vrijeme dobivaju utakmice po istoj »špranci«. Ne iskoriste periode bolje igre i brojne prilike, a onda poentiraju iz prekida u trenucima kada se stekne dojam da se momčad lagano ispuhala.


– Ne možemo uvijek iskoristiti sve prilike koje stvorimo. I ne treba se s time opterećivati. Bitno je da smo nakon primljenog gola pokazali da smo u stanju dignuti se i još bolje se vratiti u utakmicu.


“Bijeli” su nakon primljenog pogodaka pokazali karakter koji obično krasi velike momčadi. Reakcija je bila – vrhunska.


– Taj primljeni pogodak kao da je probudio nešto posebno u nama. Nismo pokleknuli, nismo se prepustili i u glavama analizirali što se dogodilo, već smo uspjeli nastaviti igrati dalje kao da se ništa nije dogodilo. Što sam pomislio kada je Futacs zabio? Ne smijem to reći… Dogodi se, znam da sam zeznuo stvar i nisam u tom trenutku razmišljao o tome kako se iskupiti već sam samo mislio kako normalno nastaviti dalje igrati.


Međutim, Josip se iskupio s kamatama, zabio je dva gola što nije baš svakidašnja pojava za stopera.


– Istina je da stoperi ne zabijaju tako često dva gola na jednoj utakmici i sva je sreća da sam uspio tome. Spletom sretnih okolnosti našao sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme i dao dva gola. Nema se tu što više reći. Da li sam ikad zabio dva gola na jednoj utakmici? Ma nema šanse!


Kloseovi savjeti


Prvi pogodak iz pijeteta prema matičnom klubu Josip nije slavio, ali kod drugog gola više nije mogao suspregnuti emocije. Podigao je visoko ruke i ubrzo se našao u zagrljaju suigrača.


– Tko je mogao unaprijed razmišljati da ću zabiti golove? Meni bi, iskreno, bilo draže da smo zaključili utakmicu bez primljenog gola. Nama obrambenim igračima to je najvažnije. A naravno da kada ne uspiješ u tome da ti je onda drago kada dođe taj sretni trenutak i prirodno je da iz tebe izađe ta sreća jer si zabio gol, jer si pomogao suigračima.


Prvi pogodak zabio je nogom uz dozu sreće (Šimić je skrenuo loptu i prevario Kalinića), kod drugoga gola glavom nije trebao pomoć.


– Ma nije više nije ni bitno kako sam zabio, već da smo zabili dva gola i dobili utakmicu!


Svojevremeno je Elez u redovima “Lazija” trenirao zajedno s Miroslavom Kloseom. Možda su pomogli njegovi golgeterski savjeti.


– Ma nije to pomoglo… Dvaput promašiš, pa jednom pogodiš. Tako je to u nogometu. Sada se poklopilo da sam pogodio iz dvaju udaraca u okvir gola.


Čestitke


Riječani su se prvi put ove sezone našli u rezultatskom minusu pred svojim navijačima i uspjeli to nadoknaditi.


– Moram priznati da je bilo malo neobično naći se u takvoj situaciji. I mi smo možda u tom trenutku pomislili da nećemo znati reagirati. Međutim, dobili smo savjet da ostanemo mirni ako se takvo nešto dogodi. Ostali smo mirni, ubacili u višu brzinu i priveli utakmicu kraju.


Vjerotno je Josipa po povratku u svlačionicu dočekao mobitel pun poruka i čestitki. Što kažu one iz Splita?


– Stiglo je dosta čestitki, ali i svega drugoga…


Razdoblje između dviju prvenstvenih stanki igrači »Rijeke« odradili su – savršeno.


– Mnogi su pričali da su stanke u ovo doba jeseni razdoblje kada “Rijeka” pada. Drago mi je, međutim, da smo potvrdili da možemo biti dobri i u ovom periodu i da smo sve te kritike srušili. Nadam se da će tako i ostati. Isto tako uvijek dobro dođe stanka, malo odmora i jedan tjedan bez službenih utakmica. Malo ćemo odmoriti glavu prije nego što nastavimo tamo gdje smo stali – rekao je Elez.