Analiza

Je li Rijeka s Goricom imala loš dan ili je stvar u nedostatku širine? Brojke sve govore

Marko Cvijanović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Možda se Riječanima u nedjelju samo dogodio loš dan, a možda bi se netko na Rujevici ipak trebao zapitati raspolaže li Bišćanova momčad adekvatnom širinom da bi bila konkurentna na više frontova



RIJEKA – Nogometaši Gorice imali su najmanje sreće pri izvlačenju brojeva pred sastavljanje rasporeda nove sezone HT Prve lige, koji im je od drugog do petog kola donio niz od četiri utakmice s najboljim hrvatskim momčadima (Osijek, Dinamo, Rijeka, Hajduk), ali su istodobno uspjeli iskoristiti povoljan slijed prvenstvenih dvoboja s protivnicima opterećenim europskim ispitima.


To se u prvom redu odnosi na uvjerljive domaće pobjede nad Osijekom (3:1) i Rijekom (2:0), koji su gostovanje u Velikoj Gorici dočekali između važnih europskih ispita protiv sofijskog CSKA-a, odnosno Aberdeena.


Serger Jakirović uvelike je iskorostio činjenicu da su njegovi kolege na klupama protivničkih momčadi, Dino Skender i Igor Bišćan, ostavili najvažnije karike, štedeći ih za uzvratne surete drugog i trećeg pretkola Europske lige.




Nijednoj se pobjedi, međutim, ne smije gledati u zube, baš kao što ni poraze Osijeka i Rijeke od Gorice ne treba gledati isključivo u kontekstu njihovih »šarolikih« sastava. Kad je o Riječanima riječ, vrijeme će pokazati da li im se u nedjelju samo dogodio loš dan ili bi se na Rujevici netko trebao zapitati raspolaže li momčad adekvatnom širinom da bi bila konkurentna na više frontova.


Igor Bišćan je utakmicu s Goricom počeo samo sa četvoricom igrača koji su istrčali protiv Aberdeena (Prskalo, Punčec, Lepinjica, Acosty), ostatak momčadi koja je doživjela poraz u najslabijem ovosezonskom izdanju nikoga, pa ni prvog čovjeka u struke »bijelih«, nije uspio uvjeriti da bi se bez prijeke potrebe trebao mijenja ustaljeni kadrovski poredak u rujevičkoj svlačionici.


To se jedino ne odnosi na Roberta Murića, koji je u dosadašnjem tijeku sezone u nekoliko navrata donosio kvalitetu više (Varaždin 2.1, Aberdeen 2:0).


Brojke sve govore. Trener »bijelih« u dosadašnjem dijelu sezone na šest je utakmica (Dinamo 0:1, Varaždin 2:1, Lokomotiva 1:0, Slaven Belupo 3:1, Aberdeen 2:0, Gorica 0:2) koristio usluge dvadesetorice igrača, od kojih je jedino Roberto Punčec imao maksimalan broj nastupa (šest) i minuta (540). Uz Punčeca se izdvaja skupina od sedam stožernih prvotimaca koji su podijelili najveću minutažu (Lepinjica 535, Čolak 495, Kvržić 467, Župarić 450, Prskalo 450, Tomečak 435, Halilović 359), među njima su susret s Goricom pred uzvrat u Aberdeenu preskočili Župarić, Halilović (da bi se osvježili) i Tomečak (zbog ozljede lista).


Ispada da se prije dvoboja s Goricom u kratkom razdoblju ustalila momčad sa osmoricom »startera« kojoj, ovisno o protivniku i tijeku događanja na terenu, dodanu vrijednost donose adekvatna alternativna rješenja (Murić, Acosty, Capan, Lončar…). Zbog nestalne forme Domagoj Pavičić je i prije ozljede ramena izgubio Bišćanov kredit i protiv Aberdeena ostao bez minutaže.