Riječki Osječanin

JURICA VRANJEŠ: Neigranje Čolaka je velik hendikep za Rijeku, Osijek je zbog toga u prednosti

Denis Frančišković

Jurica Vranješ/Foto PIXSELL

Jurica Vranješ/Foto PIXSELL

Osijek je na valovima euforije, ima dva, tri dobra pojedinca prema naprijed. Marić je najbolji strijelac, a Mance će sigurno imati motiv više da se dokaže kao bivši igrač Rijeke. Rijeka je dobra na domaćem travnjaku i šanse bi po meni bile 50:50 posto, no kako ne igra Čolak malu prednost ovaj put dajem Osijeku - kaže bivši igrač Osijeka i Rijeke



RIJEKA Nakon kola prepunog iznenađenja i dramatike širom HT Prve lige Rujevica je ove subote u fokusu prvoligaške karavane. Poravnani Rijeka i Osijek igraju derbi kola, a osim borbe za bodove te približavanje Hajduku, sudar je to starih znanaca u kojem je u posljednje vrijeme bitan i prestiž. Očekivano, i jedni i drugi imaju svoju računicu, Osječani su ovog prvenstva puno veći dužnici »bijelima«, posebno nakon jedne od najdramatičnijih utakmica HNL-a u Gradskom vrtu u kojem su domačini velikim preokretom slavili 3:2. A Rijeka Simona Rožmana dotad je imala sve, odličnu igru i vodstvo 0:2 golovima Čolaka i Župarića, da bi u samo 12 minuta završnice »bijeli« doslovno potonuli pogocima Lope, Žapera i Pilja.


I nakon posljednjeg rujevičkog sraza Osječani su bili zadovoljniji, Žaper je (86’) anulirao pogodak Čolaka za konačnih 1:1. Rijeka tako pobjedu nad »bijelo-plavima« čeka gotovo godinu dana kada je na Rujevici bilo 3:1. Uz to, riječ je o protivnicima u čiji su međusobni ogledi često bili prožeti dodatnom dramatikom, a i brojnim preokretima koji su odlazili i na jednu i na drugu stranu.


– Bio sam u Gradskom vrtu i Osijek je jako dobro odigrao protiv Dinama. »Modri« nisu bili ništa bolji, naprotiv Osječani su bili u nekoliko navrata i opasniji – kaže Jurica Vranješ, bivši igrač Osijeka i Rijeke, hrvatski internacionalac i reprezentativac. – Rijeku nisam gledao, ali sam čuo da je odigrala jako dobro i da su zabili gol oko kojeg je puno polemike. Rijeka igra dobro, gledao sam je protiv Dinama u Kupu. Momčad je dobro tada izgledala i od te utakmice počela se dizati. Očekujem nakon svega zanimljivu i jako dobru utakmicu.




Vranješ se na licu mjesta mogao uvjeriti o osječko nogometno ozračje. Mađarski kapital udahnuo je novi život u svijet nogometa na Dravi.


– Osječka atmosfera podsjeća me na riječku prije četiri, pet godina. Bilo je to vrijeme kad se Rijeka dizala, kad je izgrađen novi kamp i kad je vladala neka nogometna euforija. Sad se to prenijelo i u srce Slavonije. Još je sve bolje nakon pobjede nad Dinamom i za hrvatske prilike Osječani imaju dobra sredstva, već za ljeto planiraju dovođenje novih igrača. Sve me to podsjeća na lijepu riječku priču. No, nije Rijeka puno lošija nego prije, samo što su ljudi navikli stalno na dobre rezultate. U zadnje vrijeme malo se stalo s nekim stvarima, ali vjerujem da će se Rijeka dignuti – smatra Vranješ.


Riječki hendikep


Vranješ često gleda utakmice omladinskih kategorija »bijelih« na Rujevici, a sada se može uvjeriti da je dobar dio tih igrača postaje brzi oslonac prve momčadi.


– Pozitivno gledam na to, ali ostaje pitanje je li to razina za Rijeku. Ti dečki se tek trebaju potvrditi. Rijeka kao i cijela Hrvatska ima dobrih igrača, samo dečkima treba dati šansu. Čujem da Rožman voli dati prigodu mlađima i da je to sad realnost u situaciji kad su troškovi malo »skresani«. Rijeci se nakon dugo godina poklapa da ima više od dva mlada igrača u prvoj postavi. Pozdravljam to, ali treba se i držati toga – dodaje Vranješ.


Kome dati prednost pred subotnji ogled? Vranješ smatra da je neigranje Čolaka veliki minus za »bijele«.


– Neigranje Čolaka je velik hendikep za Rijeku. Pitanje je kako se aklimatizirao Pires, a ne znam u kakvom je stanju niti Pavičić. Osijek je na valovima euforije, ima dva, tri dobra pojedinca prema naprijed. Marić je najbolji strijelac, a Mance će sigurno imati motiv više da se dokaže kao bivši igrač Rijeke. Rijeka je dobra na domaćem travnjaku i šanse bi po meni bile 50:50 posto, no kako ne igra Čolak malu prednost ovaj put dajem Osijeku. Ne znam tko Čolaka može zamijeniti jer u posljednjim je utakmicama ušao u formu, stalno je u šansama i zabija. Gorgon? Ozbiljan igrač koji je možda malo u godinama, ali jedan od trojice ponajboljih u HNL-u po kvaliteti. Manje je igrao u zadnjim utakmicama, ali jednu utakmicu može dobro odigrati na svježinu i eksplodirati – pojašnjava Vranješ.


VAR i Mourinho


Rijeka je promijenila sustav igre u formaciju s tri stopera što s ovim kadrom po Vranješu nije loše.


– Činjenica da Rijeka posljednje tri utakmice nije dobila gol također je jako pozitivna i ohrabrujuća za Rožmanovu momčad. Na taj način raste samopouzdanje. Osijek ima najboljeg strijelca, Rijeka u zadnjim utakmicama najbolju obranu i s te strane bit će tako jako zanimljivo – smatra bivši igrač Rijeke.


Zadovoljan je i što je uvedena VAR tehnologija. Po Vranješu dugoročno će to donijeti više pravde.


– Od kada je VAR uveden dosta se toga promijenilo. Po meni – nabolje. Evo, vidjeli smo sad jednu od situacija u Osijeku kada je sviran jedanaesterac za Dinamo kod 0:0. Prije nekoliko godina tu ne bi bilo diskusije nakon dosuđene najstrože kazne. Piše se o tome dva, tri dana u novinama i poslije zaboravi, tri boda ostanu Dinamu. Sad se vratio sporni trenutak i vidjelo da je prekršaj van šesnaesterca. To je pošteno i ja to pozdravljam. I Mourinho je svojevremeno rekao kako samo lopovi mogu biti protiv toga. Na taj način liga je poštenija, nema više velike prevare, sve se vidi… Bilo je teško i u Njemačkoj, ali eto sad su se svi navikli. Mijenja se sada samo to da igrači nakon postignutog gola više čekaju reakciju suca i tu se eto izgubila neka draž. Sad se malo više slavi »s kočnicom«. No, kad se podvuče crta, poštenije je – zaključuje Vranješ.