Rekapitulacija mercata

JE LI FRANKO DOVOLJAN? Damir Mišković je najmanje uložio ovoga ljeta u pojačanja od “velike četvorke”

Denis Frančišković

Damir Mišković i sportski direktor Srećko Juričić/Foto Arhiva NL

Damir Mišković i sportski direktor Srećko Juričić/Foto Arhiva NL

Glavnina riječkih ulaganja se odnosi na otkup ugovora Antonija Mirka Čolaka od Hoffenheima za 850 tisuća eura. Dolasci Danija Iglesiasa i Matka Babića ne mogu se smatrati bitnijim pojačanjima. No, dojam je popravio zadnji dan prijelaznog roka kada je postignut dogovor o posudbi Franka Andrijaševića iz redova Genta na rok od jedne godine.



RIJEKA Završio je još jedan ljetni prijelazni rok u hrvatskom nogometu nakon kojeg je znakovita jedna smjernica. U HNL došlo je ili se vratilo više kvalitetnih igrača, a da pritom nije bilo velikih odlazaka. Cijelo ljeto u fokusu javnosti bio je mogući transfer Danija Olma iz Maksimira u neku od liga petice, cifre su išle do 40 milijuna eura, no Olmo je zasad ostao u redovima »modrih«. I (p)ostao njihovo najveće pojačanje, najvredniji eksponat HNL-a čiju vrijednost Transfermarkt procjenjuje na 15 milijuna eura.


Hrvatski nogometni prvoligaši ujedno su zaradili više nego dvostruko (24,5 milijuna eura) prodajom svojih igrača nego što se investiralo u pojačanja (10.5). Na popisu najvećih ulagača velike četvorke očekivno prednjači Dinamo koji je uložio gotovo pet milijuna eura u svježe snage (4.6), potom slijedi Hajduk s 2,95 milijuna, Osijek s 1,7 te (ne)očekivano Rijeka s 1,2 milijun eura.»Modri« nisu prodali Olma bez kojeg bi i dalje bili najjači u ligi, a »lokosima« su platili čak tri milijuna eura za veliku nadu Luku Ivanušeca, dok je u posljednji tren u Maksimir »sletio« i Sandro Kulenović iz varšavske Legije uz odštetu od dva milijuna eura. Nenad Bjelica dobio je važna pojačanja i u obrani i bekovskim pozicijama, Ivo Pinto stigao je iz Norwicha bez odštete, jednako kao i Francois Moubandje iz Toulousea. Harmoniju hrvatskog prvaka tek donekle je narušio odlazak Ivana Šunjića u redove Birminghma, ali to je bila prilika (8 milijuna eura) koju nisu smjeli propustiti ni Šunjić niti Dinamo. Obrana »modrih« ostala je slabija i za Amira Rrahmanija koji je još u startu prijelaznog roka preselio u Veronu (2.1).

Filip i Franko


Hajduk je zasad najugodnije iznenađenje lige, posebice nakon nedavnog rušenja Dinama čime su po tko zna koji put porasli apetiti u gradu podno Marjana. A da Splićani misle ozbiljno pokazali su zadnji sati prijelaznog roka kada su se među »bile« vratili Filip Bradarić, došavši na posudbu iz Cagliarija te Ivan Bulos iz Boaviste. Prije njih na Poljud su došla pojačanja u imenima Samuela Eduoka, Davida Čoline, Marina Jakoliša, Stefana Simića… Klupska kasa napunjena je itekako zapaženim transferom Domagoja Bradarića u Lille za 6,5 milijuna eura. Hajduk je ostao bez Ante Palaverse kojem je završila posudba iz Manchester Cityja, a »riješio« se i igrača koji nisu mogli donijeti kvalitetan pomak u igri, posebno u lovu na Ligu prvaka (Lopez, Gyurcso, Fomitschow, Ivanovski, Tudor…).



Najunosnije prodaje


1. Ivan Šunjić (Dinamo – Birmingham)  8,002. Domagoj Bradarić (Hajduk – Lille) 6,503. Amir Rrahmani (Dinamo – Verona)  2,104. Simon Sluga (Rijeka – Luton Town)  1,705. Farouk Miya (Gorica – Konyaspor) 1,50

Najskuplje kupnje


1. Luka Ivanušec (Lokomotiva – Dinamo) 3,002. Sandro Kulenović (Legia – Dinamo) 1,603. Antonio Mance (Trenčin – Osijek) 1,304. Antonio Čolak (Hoffenheim – Rijeka) 0,855. Marin Jakoliš (Admira Wacker – Hajduk) 0,80

*iznosi u milijunima eura





Osječani također ne skrivaju visoke ambicije, pokazali su to posebno investicijom u Antonija Mancea, bivšeg igrača Rijeke, kupivši ga od Trenčina u 1,3 milijuna eura te u dinamovca Antu Majstorovića (0.4). Uz to besplatno su dobili Jugovića te čitav niz zanimljivih igrača. Jako je prometno bilo i na izlaznim vratima, praktički cijela jedna momčad napustila je Gradski vrt bitno redizajniravši sastav Dine Skendera.


Rijeka? Najmanje je uložila, a glavnina se odnosi na otkup ugovora Antonija Mirka Čolaka od Hoffenheima za 850 tisuća eura. Dolasci Danija Iglesiasa i Matka Babića ne mogu se smatrati bitnijim pojačanjima. No, dojam je popravio zadnji dan prijelaznog roka kada je postignut dogovor o posudbi Franka Andrijaševića iz redova Genta na rok od jedne godine.


Magnet derbija


Franko ima kultni status na Rujevici i kod navijača, ponajviše za nikad zaboravljenu sezonu u kojoj je osvojena dvostruka kruna, a on bio najvažnija napadačka poluga »bijelih«. Sada ostaje pitanje, s obzirom na formu, hoće li Andrijašević biti pravi odgovor na Hajdukovu i Osijekovu rukavicu izazova. Dinamo je opet iznad svih, a ove sezone drugo mjesto donosi plasman u kvalifikacije Lige prvaka, ono na što ciljaju Rijeka, Hajduk i Osijek. Sva tri kluba ostala su bez Europe i domaće prvenstvo bit će im nikad veći izazov.


Po pitanju prodaje ovog ljeta najbolje je prošao Dinamo s 10,5 milijuna eura zarade, potom Hajduk (6,85) te Rijeka (1,7, Slugin transfer), dok Osijek nije zaradio ništa. Ostao je bez kadra vrijednog 5,05 milijuna eura, ali došao je onaj procijenjen na 6,1 milijun.



Dinamo  73,60


Rijeka  23,00


Hajduk  21,95


Osijek 16,75


* iznosi u milijunima eura



Prvih, nepotpunih sedam kola s odgođenom utakmicom Dinama i Rijeke, pokazalo je da će se između velike četvorke voditi izjednačenija borba za vrh. Poseban magnet za riječku publiku bit će predstojeći jadranski derbi na Rujevici na koju »bili« dolaze nakon što su poslije 1.399 dana preuzeli vrh ljestvice. Jadranski derbi opet ima dobar ulog, Rijeci je cilj približiti se Splićanima na samo bod, gostima u najmanju ruku napustiti Rujevicu neporaženi. Splitski sastav je u popriličnom zanosu, riječki u svojevrsnoj letargiji nakon ispadanja iz Europe i mizernog remija s Interom. Rijeka još od sezone 2015./16. nije imala tako slab ulazak u prvenstvo nakon sedam kola. Tada je imala pet remija i dvije pobjede, računajući utakmicu više.


Stanka je dobro došla momčadi Igora Bišćana, trener »bijelih« u fazi je kad treba probuditi poljuljanu momčad, a liječnička služba što prije vratiti prvotimce (Čolak, Pavičić, Kvržić) s kojima igra dobiva sasvim drugačije obrise. Rijeka je dugi niz godina imala pravi recept za Splićane pod vodstvom Matjaža Keka. Sada ga mora pronaći i Bišćan, pobjede nad Hajdukom uvijek su među »bijelima« bile dobar zamašnjak za dalje.