"Rijeka" za pet

Izdvojili smo pet detalja koje je “Rijeci” donijela pobjeda nad “Splitom”

Ivan Volarić

"Rijeka" je nastavila svoju berbu bodova / Foto Vedran KARUZA

"Rijeka" je nastavila svoju berbu bodova / Foto Vedran KARUZA

Matjaž Kek još jednom je pokazao da nije tako tvrdoglav kao što ponekad djeluje. Nije se "Rijeka" slučajno počela dizati na planu igre kada je Kek pronašao mjesta za dvojicu nespornih znalaca: Josipa Mišića i Alexandera Gorgona.



RIJEKA – Izdvojili smo pet detalja koje je “Rijeci” donijela pobjeda nad “Splitom”:


Ozračje


Rujevičke tribine nisu bile ispunjene do posljednjeg mjesta, ali oni koji su došli na Rujevicu sudjelovali su u kreiranju atmosfere dostojne borbe za naslov prvaka. Posebno se to odnosi na prvo poluvrijeme kada su navijači snažno zapuhali u riječka jedra onda kada su procijenili da je to najpotrebnije. I onaj Armadin poziv igračima na kraju sigurno ostavlja pozitivan trag na ozračju neovisno o tome što se time provocira disciplinskog suca HNS-a.


Umjetnički dojam


“Rijeka” se u prvom poluvremenu poigravala sa Splićanima što nije vijest jer su i sedam dana ranije braniči “Dinama” izgledali kao da se igra na ledenoj, a na podlozi od mješavine umjetne i prirodne trave. Vijest je da su igrači “Rijeke” počeli u kontinutetu igrati svrsishodan i što nije nebitno, za oko dopadljiv nogomet neovisno o tome koliku inspiraciju budi suparnik. Sigurno da nije isto motivirati se protiv “Dinama” ili momčadi poput “Splita”.


Gorgon i Mišić




Matjaž Kek još jednom je pokazao da nije tako tvrdoglav kao što ponekad djeluje. Nije se “Rijeka” slučajno počela dizati na planu igre kada je Kek pronašao mjesta za dvojicu nespornih znalaca: Josipa Mišića i Alexandera Gorgona. Iako ga forsira na poziciji polušpice, Mišić je pokazao da je puno upotrebljiviji u konstrukciji igre, odnosno središnjem dijelu vezne linije. Isto tako Mariju Gavranoviću puno je lakše igrati kada uz sebe ima gol igrača poput Austrijanca Gorgona.


Suđenje


Na Rujevici više ne pričaju toliko o suđenju ne samo zato jer su Vučemilović i Batinić uglavnom dobro odradili svoj posao u posljednjim utakmicama, već i zbog toga što “Rijeka” djeluje toliko moćno da je ni neke dvojbene odluke sudaca ne mogu izbaciti iz takta. Vjerojatno bi na sve to na Rujevici drugačije gledali da je primjerice Vučemilović (opravdano!) poništio pogodak Ristovskog kada je na semaforu bilo 0:0. Ovako se nitko osim nesretnog strijelca nije previše bunio jer je “Rijeka” već imala dva gola prednosti.


Prednost


“Rijeka” je nastavila svoju berbu bodova, zadržala četiri boda prednosti na “Dinamom” i pobjegla na tri boda prednosti Osječanima. Prednost nije tako velika, ali sigurno kod igrača makar podsvjesno donosi određeno olakšanje. Nije isto ući u utakmicu sa saznjem da ti svaki kiks može oduzeti lidersku ulogu ili saznanje da si možeš dozvoliti poneki krivi korak i pritom to ne platiti vodećom pozicijom na prvenstvenoj ljestvici. Sigurno da je gledano iz tog psihološkog konteksta puno teže igračima “Dinama” i “Osijeka”.