Uoči prijelaznog roka

Ivan Mance: ‘Nema zimske rasprodaje, na proljeće ćemo sigurno biti jači nego jesenas’

Ivan Volarić

Matjaž Kek i Ivan Mance / Foto Sergej DRECHSLER

Matjaž Kek i Ivan Mance / Foto Sergej DRECHSLER

Prije svega, ako i bude odlazaka, znat ćemo to nadoknaditi, a velika snaga ove momčadi bit će upravo što će igrači proći zajedno još jedne pripreme. Ova zima bit će velika prilika da ekipa dodatno naraste – kaže Mance



RIJEKA – Svaka priča o stvaranj “šampionske Rijeke«”nužno treba početi od prošloga ljeta kada je Rujevica bila kao trajektna luka. Sportski direktor Srećko Juričić i njegov zamjenik Ivan Mance “otpustili” su tridesetak igrača, prodali nekolicinu važnih karika u momčadi i unatoč dovođenjima izazvali određenu skepsu kod dijela navijača.


– Prije svega mi smo krajem prošle sezone morali podvući crtu i racionalizirati određene troškove kroz racionalizaciju igračkog kadra jer smo imali preširoki kadar – vratio se zamjenik sportskoga direktora Ivan Mance u turbulentno ljeto na Rujevici. – Osim troškova, to generira i određeno nezadovoljstvo. Jasno je da su svi bili malo skeptični, ali to je bilo neizbježno za napraviti. Odradili smo to dosta dobro – planski. Imali smo vjeru da ne gubimo puno iz jednostavnog razloga što je gro igrača, koji su bili već spremni igrati na najvišoj razini, ostalo od prošle sezone. Njima smo pridodali jednog ili dvojicu igrača. Kek je u tom dijelu napravio sjajan posao jer obično period prilagodbe traje šest mjeseci, a u našem slučaju je trajao puno manje i zato su rezultati sjajni.


Karakter najbitniji


Je li na iznimno kratki period prilagodbe igrača utjecao kvalitetan odabir igrača, trener koji već ima puno iskustva u takvim situacijama ili uvjeti za rad koji počinju sve više dolaziti do izražaja?





Vaši najveći rivali iz Maksimira najavljuju velike promjene u kadru ove zime?


– Ne zamaramo se puno s njima – odgovara Mance. – Koncentrirani smo isključivo na svoj posao. Ne znam da li smo ih prestrašili pa nas zadnjih dana puno spominju u medijima…


Očito je da se u »Dinamu« opterećuju s »Rijekom« što možete doživjeti kao svojevrstan kompliment?


– Do sada se nikada u svojoj povijesti u »Dinamu« nisu tako intenzivno bavili »Rijekom«. Nama to ništa ne mijenja jer imamo svoj put i svoj način funkcioniranja. Ne najavljujemo avione i kamione, radimo po svojem planu u želji da »Rijeka« bude što bolja – rekao je Mance.



– Sve je to povezano. Kontinutet struke je za hrvatske pojmove, pa čak i širu regiju doista velik. Mislim pritom na trenera Matjaža Keka i sportskog direktora Srećka Juričića. Oni se jako dobro poznaju, a ja sam se tu uklopio. Mi svi dobro znamo što Kek traži, što je dobro za nas i što je ono što nam se do sada pokazalo dobrim. Mi u prvom redu gledamo karakter, a druga stvar je glad igrača za uspjesima. Dakle, taj igrač mora željeti napraviti individualni, ali i uspjeh s »Rijekom«. To ključno. Kvaliteta uvijek radi razliku, ali mi nismo toliko bogati da možemo dovoditi igrače koji će samo svojom kvalitetom riješavati utakmice. Uvjeti za rad su posebna priča i gotovo svaki igrač koji dođe u »Rijeku« uvjerava nas da je ovo na što je naišao na Rujevici najbolje što je zatekao u karijeri. Opet, tu je i sistem rada koji je uhodan i mi uvijek zadržimo okosnicu ekipe, a onda se taj kostur nadogradi s dva ili tri igrača koji moraju prihvatiti zahtjeve i što brže se prilagoditi.


Veliki rezultat


Unatoč svemu tome nitko nije očekivao da ćete tako dominantno osvojiti jesenski naslov?


– Ostvarili smo objektivno veliki rezultat. Međutim, ja ne volim ništa slaviti unaprijed ili na pola i stoga mi smo već sada koncentrirani na proljetni dio sezone. Stoji i to da smo napravili pravi posao i da bi možda u nekoj drugoj ligi s ovim učinkom bili već jako blizu naslova. Imamo lijepu prednost, ali mi moramo biti koncentrirani od prvog treninga i utakmice u 2017. godini jer jedino tako je možemo zadržati.



Ivan Mance svojevremeno je doveo svojega nekadašnjeg suigrača Andreja Prskala u »Rijeku« i pokazalo se povukao sjajan potez čije posljedice tek sada dolaze do izražaja.


– Prskalo je igrač kakvog bi svaki klub poželio – govori Mance. – Upravo je dovođenje Prskala bila moja prva odluka kada sam počeo raditi posao zamjenika sportskog direktora jer sam bio uvjeren da treba doći u »Rijeku« zbog svojih ljudskih i vratarskih kvaliteta. Njegov karakter je takav da uvijek stavlja momčad ispred sebe što je rijetkost u današnjem nogometu. U 29. godini dobio je pravu priliku i nisam ni malo sumnjao da će je iskoristiti.


Uskoro bi trebao potpisati i novi ugovor?


– Dogovorili smo okvirne uvjete i u idućih tjedan dana Prskalo trebali bi potpisati ugovor.



Vrlo bitno je u tom smislu što će se dogoditi u predstojećem prijelaznom roku?


– Spremni smo za prijelazni rok i potpuno jasno je da mi nećemo rasprodati momčad. To nije objektivno, a ni potrebno učiniti. Ako eventualno i prodamo jednog ili dvojicu igrača imamo spremne zamjene koje mogu odgovovoriti zahtjevima kao što su odgovorili oni igrači koje smo doveli ljetos.


Obično se kaže da ćete prodavati jedino ukoliko stigne »nemoralna ponuda«. Što bi to značilo u praksi?


– Nemoralna ponuda je ona ponuda koja klubu omogućava da živi od svojega rada i ostavlja mogućnost da reinvestira dio dobiti u neku novu vrijednost koja će u budućnost napraviti istu stvar. Nemoralna ponuda će prihvatljiva samo ukoliko smo sigurni da imamo adekvatnu zamjenu za nekog igrača. To se sigurno neće širiti i neće doći do osipanja kadra jer to nije mudro i pametno, a ni potrebno.


Priprema za ljeto


Dovodit ćete igrače neovisno o odlascima?


– Mi se moramo već sada pripremati za ljetni prijelazni rok koji će biti puno intezivniji za nas, neovisno o tome hoćemo li osvojiti naslov ili ne. »Rijeka« će i u buduće funkcionirati po principu traženja, stvaranja i prodavanja igrača. Bit će u zimskom prijelaznom roku sigurno dolazaka, čak i ako nitko ne ode.



Prošloga ljeta škola je doživjela određene promjene na vodećim mjestima, nadolaze pritom i dvije darovite generacije mladih nogometaša?


– Škola se u dobrom dijelu nadogradila, ove zime u dogovoru sa šefom škole napravit će se još jedna nadogradanja kako bi se sve to podignulo na još višu razinu. Mislim da ima kvalitetnijih mladih igrača u iduća tri godišta i postepeno ćemo ih uvoditi, neke direktno, a neke kroz posudbe, u prvu momčad.


»Krk« ambiciozno najavljuje ulazak u Drugu HNL što bi moglo predstavljati zgodan poligon za razvoj vaših mladih igrača?


– Nama bi sigurno odgovaralo da naša regija ima drugoligaša. To bi bilo jako dobro za mlade igrače »Rijeke« i predstavljalo bi prirodnu stepenicu za dolazak u našu prvu momčad. U »Krku« rade dobar posao, imaju dobre rezultate i dobroga trenera, a ako oni pronađu interes u odlasku u Drugu HNL sigurno je da ćemo i mi pronaći interes u tome da se naši mladi igrači kale u redovima »Krka« – kaže zamjenik sportskoga direktora »Rijeke«.



Tražite napadača, lijevog beka…?


– Gledamo igrače na svim pozicijama jer moramo biti spremni da možemo reagirati. Jedan ofenzivac je dobro došao. Što se lijevog beka tiče imamo na toj poziciji kvalitetnog igrača, ujedno i reprezentativca svoje države. U zadnjem danu ljetnog prijelaznog roka odbili smo ponudu za Žutu jer nismo imali riješenje za njega, ali i zbog toga jer Leo sjajno odrađuje svoj posao u velikoj većini slučajeva, a posebno u obrani.


Možemo li unaprijed ustvrditi da »Rijeka« sigurno neće slabija izaći iz zimskog prijelaznog roka?


– Vjerujem da ćemo biti jači nego jesenas. Prije svega ako i bude odlazaka znat ćemo to nadoknaditi, a velika snaga ove momčadi bit će upravo što će igrači proći zajedno još jedne pripreme. U prvom redu tu mislim na Gorgona, Gavranovića, Mateija…, dakle igrače koji su imali problema u fizici ili su kasno stigli na ljetne pripreme. Ova zima bit će velika prilika da ekipa dodatno naraste – rekao je Mance.