Kako protiv Hajduka?

IGOR BIŠĆAN: Franko je dovoljno kvalitetan da se može prilagoditi nekom drugom sustavu

Denis Frančišković

Damir Mišković i Igor Bišćan još nisu okusili slast zajedničke pobjede nad Hajdukom/Foto D. ŠKOMRLJ

Damir Mišković i Igor Bišćan još nisu okusili slast zajedničke pobjede nad Hajdukom/Foto D. ŠKOMRLJ

Promjena sustava i prilagodba Andrijaševiću? Nije isključeno da će se nešto mijenjati. Vidjet ćemo koliko je Franko u stanju dati u ovom trenutku. A i iz stanja drugih igrača donosit ćemo te odluke. Mislim da je on u stanju odigrati on što je prije igrao i bio jako efikasan. Franko je dovoljno kvalitetan i da se prilagodi nekom drugom sustavu - tvrdi Bišćan.

RIJEKA Nogometaši Rijeke sutra otvaraju novo, domaće poglavlje. I to uvijek zanimljivim Jadranskim derbijem. Europa i Gent su prošlost koja još uvijek malo »pecka« zbog neuspjeha, nastavak prvenstva stvarnost. Stvarnost koja kaže da Rijeka nakon jako puno vremena za Hajdukom zaostaje četiri boda s utakmicom manje (Dinamo), ali sa saznanjem da forma i rezultati nisu pravi.Startalo se zapaženo s tri pobjede, ali »kemijanje« momčadi na uštrb Europe donijelo je dva mršava domaća remija s Osijekom i Interom te gostujući poraz od Gorice. S druge strane Hajduk se probudio pobjedom nad europskim Dinamom i po tko zna koji put rasplamsao maštu »bijelih« i njihovih pristalica. Splićani vjeruju da će sve što duže potrajati, za razliku od prijašnjih sezona kad su već zarana izgubili korak s Dinamom i Rijekom.

Riječani su stanku iskoristili i za jednu test utakmicu u kojoj je Igoru Bišćanu prije svega važno bilo vidjeti u kakvom je stanju Franko Andrijašević, najzvučnija ljetna prinova. I kako može funkcionirati na svom starom mjestu polušpice s podrškom Murića na desnoj i Gorgona na lijevoj strani.


– Dolazi nam Jadranski derbi i svi dobro znamo što to znači i za klub i za navijače. Nemam potrebu dodatno objašnjavati koliko je ovo važna utakmica. Igramo protiv vodećeg sastava lige, protiv momčadi koja je u zamahu. Ova dva tjedna su nam dobro došla da se osvježimo i odmorimo se te dobro spremimo za utakmicu. Vjerujem da ćemo biti dovoljno dobri, a računamo i na veliku podršku navijača. Uz pomoć njih vjerujem da ćemo se radovati u nedjelju – ustvrdio je trener Bišćan u uvodu najavne press konferencije dva dana prije utakmice.


Ne peče poljudski poraz


Rijeka je u posljednjih šest utakmica jednom pobijedila, dojam je da su europski nastupi dosta potrošili momčad. A u »žrtvi« za Europu Gorica, Osijek i Inter odkidali su bodove i doveli »bijele« u poziciju imperativa. Bod bi malo vrijedio u subotu, o porazu da se i ne govori…




– U posljednje vrijeme nismo pobjeđivali, ali ni gubili. Ali ponekad je možda bolje izgubiti nego igrati neriješeno pa pobijediti. Matematika je s te strane jasna. Sigurno je da smo pod određenim pritiskom da moramo ostvariti dobar rezultat. Malo smo zaostali bodovno za samim vrhom i naravno što više vremena prolazi bez pobjede da to utječe na atmosferu i samopouzdanje svih nas. Svjesni smo toga. Spremit ćemo se i napraviti sve da osvojimo tri boda – tvrdi Rijekin šef struke koji će pohvalno protivniku.


Pritom kao najveću snagu Splićana ističe veznu liniju, ali uvijek opasan i nepredvidiv napad bez obzira što neće biti udarnog tandema Caktaš – Jradi.


– Hajduk izgleda dosta dobro, mislim da su pokazali u zadnjim utakmicama, posebno protiv Dinama da mogu igrati ne samo ofenzivno, odnosno pod pritiskom domeće publike igrati bez kontrole. Odigrali su jednu pametnu utakmicu protiv objektivno bolje momčadi. U sredini terena su dosta kvalitetni S Hamzom, Nejašmićem i sad s Bradarićem. To je po meni najjači dio Hajdukove momčadi. A prema naprijed imaju igrače koji kad su raspoloženi mogu naparviti puno problema kao što su Jairo i Eduok. U svakom slučaju vrlo su dobro posložena momčad koja je u zaletu. Bit će jako teško, ali vjerujemo u sebe – dodaje Bišćan koji je pogledao sraz »bilih« s Dinamom. Što je vidio?


– Dinamo ih je prislio na čekanje, bio je bolji prvo poluvrijeme i nametnuo se. Kako će Hajduk ovdje doći i zaigrati teško je procijeniti. Sigurno je da će imati dodatni impuls samopouzdanja nakon pobjede nad Dinamom i što su nakon dugo vremena opet prvi na ljestvici. Logično je da dođu na Rujevici pokušati ostvariti što bolji rezultat. Tu nema ništa čudnog. A mi smo toga svjesni, jednako kao i toga da moramo biti jako, jako dobri – upozorava kormilar »bijelih«.


Rijeka je u posljednjoj utakmici teško stradala na Poljudu. Četiri pogotka završila su u mreži Sluge…


– Ma ne peče me taj poraz više. Davno je bio i sigurno da je tada bilo teško. Nakon toga puno toga pozitivnog se dogodilo tako da je to već odavno zaboravljeno.


Ni Bišćan ni Burić još nisu osjetili slast pobjede u Jadranskom derbiju. Bišćan je uhvatio dva, Burić tek jedan bod. Može li im to biti dodatni motiv?


Franko može pomoći


– Burić i ja bez pobjede u Jadranskom derbiju? Nema dodatnog motiva, svaka utakmica je velik motiv. Volimo reći da igrači ne bi smjeli birati utakmice, a takva ista stvar je i za nas trenere. Moraš napraviti sve što možeš i znaš da bi tvoja momčad pobijedila.


Andrijašević u Rijeci, Bradarić u Hajduku. Na Rujevici su itekako sretni što i Franko nije završio na Poljudu jer kontakta je bilo.


– Dolazak Andrijaševića puno znači, igrač je kojeg svi jako dobro znamo i koji je ostavio velik trag u klubu i našem nogometu. Ima neospornu kvalitetu i sigurno da s obzirom da nije u optimalnoj natjecateljskoj formi trebat će neko vrijeme da dođe do nje. No, mislim da i u ovom stanju u kojem je sada može igrati i dosta nam pomoći. Zaigrat će, a koliko to ćemo vidjeti – kaže Bišćan.


U novonastaloj situaciji, posebice kad se se svi oporave Bišćan ima zavidan roster i mogućnost rotacija. Sve to moglo bi dodatno zaoštriti konkurenciju.


– Promjena sustava i prilagodba Andrijaševiću? Nije isključeno da će se nešto mijenjati. Vidjet ćemo koliko je Franko u stanju dati u ovom trenutku. A i iz stanja drugih igrača donosit ćemo te odluke. Mislim da je on u stanju odigrati on što je prije igrao i bio jako efikasan. Franko je dovoljno kvalitetan i da se prilagodi nekom drugom sustavu – tvrdi Bišćan.


O prijelaznom roku tek malo. I škrto…


– Andrijašević je pozitivna stvar za nas kad je u pitanju prijelazni rok. Sad je gotovo i ne bih se vraćao na to.


Ozljede su kao i uvijek poseban problem Riječana u najavi svake utakmice. Sada je žiži stanje četvorice igrača.


– Kvržić i Raspopović su upitni, ali još ima vremena do utakmice i vidjet ćemo kakva će biti situaciji s ozljedama. Ista je situacija i s Čolakom. Šimić? Njegov nastup je dvojben. Ozljeda se isprva činila dosta ozbiljna, ali ispalo je suprotno. Vjerojatno će biti u konkurenciji – najavljuje Bišćan.


Pravo nastupa nema Punčec pa se na mjestu stopera otvara mjesto za Šimića, Escovala i Velkovskog. Problem bi mogao biti desni bok na kojem je protiv Šibenika igrao Capan.


– Reprezentativci su u solidnom stanju, neki su igrali više, neki manji, ali to ne bi trebalo ostaviti nekakvog traga na njima. Imali su dovoljno vremena da se dovedu u red. Izostanak Punčeca? Imamo dosta opcija na stoperu, ali nekako mi se čini da to je jedna od pozicija koja je dosta otvorena. Vidjet ćemo što će se događati sa Šimićem i kome ćemo dati tu šansu – poručio je trener Rijeke.