Derbi na Rujevici

HALILOVIĆ: Osijek kao i mi puca na drugo mjesto, ali vjerujem da ćemo biti pravi

Denis Frančišković

Tibor Halilović/Foto Arhiva NL

Tibor Halilović/Foto Arhiva NL

Naravno, nadam se našoj pobjedi. Gostima ovu utakmica puno znači kao i nama. Mi želimo nastaviti naš niz i odvojiti se od direktnom konkurenta – ističe Halilović uoči današnjeg ogleda na Rujevici



RIJEKA Rijeka i Osijek danas na Rujevici igraju okrugli jubilarac HNL-a, svoj 80. međusobni prvenstveni susret u kojem su želje i ciljevi tradicionalno obostrano naglašeni. Drugoplasirani »bijeli« imaju bolju »startnu poziciju«, dva važna boda prednosti, eventualna nova, 33. pobjeda, bila bi dobar zaveslaj ka konačnom cilju očuvanja stečene pozicije. A Igor Bišćan i momčad dobili bi neophodan mir u prvenstvenom »time outu« zbog reprezentativne stanke. Pred novi važan susret s »lokosima«. Ne treba posebno naglašavati što bi to značilo za sastav u kojem nedostaje najmanje deset igrača, osmorica ozlijeđenih (Čolak, Heber, Pavelić, Vuk, Raspopović, Punčec, Escoval, Tomečak) i dva kartonirana (Pavičić i Mamić). 


Puno toga ovisi i o oporavku Lončara koji će, bude li sve u redu, sasvim sigurno zauzeti svoju standardnu poziciju zadnjeg veznog. No, s kim u paru bude li Rijeka igrala u uobičajenom sustavu? Jedna od izvjesnijih varijanti je Tibor Halilović, gost redovite tjedne klupske presice.


– Osijek je momčad koja kao i mi puca na drugo mjesto, ali vjerujem da ćemo biti pravi, cijeli tjedan dobro smo se spremali za ovaj susret. Naravno, nadam se našoj pobjedi. Gostima ovu utakmica puno znači kao i nama. Mi želimo nastaviti naš niz i odvojiti se od direktnom konkurenta – ističe Halilović.




Protiv Dinama prvi put je igrao povučenije u paru s Pavičićem.


– Nije mi problem odigrati na stražnjem veznom. Već sam igrao tako u drugim klubovima, a naravno sve ovisi o viziji trenera. Igrao sam i u sustavu da je pored mene netko još defenzivnije. S Pavičićem mi se to činilo dosta dobro iako može puno bolje. Neće mi biti problem to odigrati – tvrdi veznjak »bijelih«.


Marić i Kleinheisler


Bude li tako, to će značiti u isto vrijeme puno obrambenog, ali i posla u kreaciji akcija. U prvom redu treba pripaziti na Mirka Marića, najboljeg strijelca lige s 12 golova.


– U stražnjoj liniji imamo dovoljno kvalitetne igrače koji su igrali već protiv Marića, ali i boljih igrača. Ne brinem se za njih, imaju dovoljno iskustva po tom pitanju. No, cijela naša momčad mora igrati i obranu i napad, da jedni drugima olakšavamo posao i opasnosti svedemo na minimum.


U redovima gostiju u zadnjoj utakmici s »lokosima« predstavio se i mađarski reprezentativac Laszlo Kleinheisler.


– Nisam ga gledao, no čuo sam dosta dobrih stvari o njemu, pogotovo od Šunjića kad su igrali protiv Astane. Bez Lončara i Pavičića u sredini? Pa svaki razvoj igre počinje iz sredine, a bilo tko krene od prve minute, Capan, Lepinjica ili ja, mislim da imamo dovoljnu kvalitetu da kontroliramo sredinu terena i da smo sposobni pokazati da smo dostojni da igramo među prvih jedanaest.


Potaknuti navijače


Po Haliloviću ulog u današnjem derbiju je popriličan, ali krajnji ishod ne mora biti odlučujući s obzirom na dužinu prvenstva.


– Hajduk i Gorica su se s pobjedama malo približili, ali mi smo u jako dobroj poziciji. Vjerujem da će, nastavimo li ovako, to biti dovoljno za drugo mjesto. Naravno sada je ulog dosta velik, možemo pobjeći Osječanima i pokazati da smo kvalitetnija ekipa. Osobno vjerujem da ćemo uspjeti. Istina, ne mora sve to biti presudno. Još je puno utakmica do kraja, još jednom se sastajemo s većinom klubova. Ipak, pobjeda bi nam bila velik vjetar u leđa, a time protivniku ipak na neki način dajemo do znanja da smo bolji i kvalitetniji i da će nas teže stići – dodaje Halilović koji još čeka na svoj prvijenac u bijelom dresu.


– Imao sam nekoliko dobrih prilika, ali niti jedna nažalost nije završila u golu. Možda sada dođe taj gol, u ovoj važnoj utakmici.


A još nije osjetio niti pravi huk navijača sa sjevera, što bi zasigurno dobro došlo momčadi koje je prošarana ozljedama.


– Jasno da je uvijek svakom igrača lakše kad osjeti podršku navijača. Oni daju poticaj više za trku i borbu… No, to su neke stvari u koje ne mogu detaljnije ulaziti. Nisam dugo tu, ali nadam se da ćemo igrom i zalaganjem potaknuti navijače da nas još bolje podržavaju. I dižu u domaćim utakmicama.


Halilović je zadovoljan izborom Rijeke za nastavak karijere.


– Momčad i okruženje su jako dobri i pozitivni. To je i jedan od glavnih razloga mog dolaska u Rijeku. Neke dečke znao sam od ranije i s njima igrao, druge sam upoznao. Nažalost, sada nam je sužen kadar brojnim ozljedama, ali kad je roster kompletan mislim da imamo jako kvalitetnu momčad. Dosta je pojedinaca koji sami mogu napraviti razliku. Dojmovi su jako dobri, vjerujem da ćemo svi zajedno napraviti još puno više od ovoga – zaključuje Halilović.