Napadač Rijeke

Gorgon progovorio o Keku i njegovom nasljedniku Bišćanu: ‘Moramo ostati čiste glave i nešto naučiti’

Hina

U sportu nije normalno da uvijek letite visoko, ostvarujete sve ciljeve koje želite... Normalnije je da se koji put prizemljite. Pogledajte što se događa s »Realom« ili »Manchester Unitedom«. Zašto se to ne bi dogodilo i »Rijeci«? – kaže Gorgon



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« sutra poslije ručka završavaju mini istarske pripreme. Umag je bio baza »bijelih« u vrlo delikatnom trenutku, kad je Matjaž Kek napustio kormilo momčadi, a vruću klupu preuzeo Igor Bišćan.


Novi trener na raspolaganju nije imao kompletnu momčad, Sluga, Pandur, Lončar, Mamić, Bušnja i Mitrović odrađivali su ili još uvijek odrađuju reprezentativne obveze, a otpala je i pripremna utakmica u Širokom Brijegu, čime se fokus događaja prenio na svojevrsni »team building«. Upoznavanje, zajedništvo, stvaranje dobre atmosfere… To je ono na što je naglasak stavio Bišćan.


– Morali smo se malo maknuti iz Rijeke zbog dolaska hrvatske reprezentacije, ali i sve što se događalo u posljednje vrijeme. U Umagu imamo stvarno sve što nam treba, hotel i teren su dobri, možemo se dobro pripremiti i koncentrirati na utakmice koje nas čekaju – potvrđuje Alexander Gorgon kojeg je u posljednjim utakmica vidno sputavala ozljeda. – Imam male probleme s mišićem, ali ništa strašno. Moram pauzirati jedan, dva dana i bit će ok.




S Bišćanom zasad problema izgleda ima samo dio navijača »Rijeke« kojima je bivši igrač »Dinama« neprihvatljiv. Kod igrača je to, očekivano, sasvim druga priča…


To je sport 


– Na početku je obično tako, moramo se malo obostrano upoznati. Vidjet ćemo… No, Bišćan je pet godina igrao u »Liverpoolu« i već to puno govori. Mislim da neće biti problema, novi trener ima iza sebe puno iskustva i s njim mi gledamo isključivo prema naprijed, prema onom što nas čeka – kaže Gorgon i naglašava da baš i ne voli raditi neke usporedbe među trenerima. Čak niti po pitanju noviteta koje donose.


– Svaki trener donosi neke novosti. Od običnog vježbanja pa nadalje. Ne volim uspoređivati trenere, svaki od njih ima svoj stil. Mislim da će biti bolje kad se svi bolje upoznamo. Uvjereni smo i znamo da svi zajedno možemo puno bolje.


Odlazak Keka bio je brz, sve se odigralo poprilično munjevito. Što na to kažu igrači…


– Ništa posebno! Mi smo profesionalni nogometaši i znamo kako se sve u nogometu brzo odvija. U ovakvim okolnostima u kojima smo se mi našli sve oko trenera se odigralo jako brzo. Tako to obično bude, teško je zamijeniti 26 igrača… – dodaje Alexander.


A kad je u pitanju momčad, jasno mu je da je bodovna zaliha daleko ispod očekivanja. Mada igra i nije bila toliko loša koliko su patili rezultati.


– Takvo nešto je uvijek opasno u nogometu. Nismo igrali dosad toliko loše, ali jednostavno, bodova je premalo, ispod očekivanja. U posljednja dva tjedna imali smo dosta problema i sada je najvažnije da što brže poboljšamo igru. Tako je to u sportu, nekad igrate loše i pobjeđujete i obrnuto – kaže Gorgon koji ne može s preciznošću potvrditi je li ova kriza i – psihološka.


(Ne)sigurnost 


– Stvarno ne znam… Malo smo izgubli na sigurnosti, potom počeli ispuštati bodove. Dominirali smo, ali nije nas išlo u nekim utakmicama. Ne znam zašto. Imamo dobru momčad i sada se moramo fokusirati isključivo samo na rad i rad i svaku sljedeću utakmicu.


Stanka pomalo curi, a »bijele« u ovom mjesecu čekaju još tri zahtjevna gostovanja, kod »Intera« i »Hajduka«, ali i onaj kod Varaždina u Kupu.


– Prvi na redu je »Inter« i nikad u sportu ne želim reći da se nešto mora. No, mi možemo dobiti tu utakmicu. Želimo opet obradovati naše navijače. A za »Hajduk« znamo da nas opet čeka veliki derbi, što je uobičajeno kad igraju »Hajduk« i »Rijeka«. Mislim da su šanse 60:40 posto za nas, ali ta utakmica je još malo daleko. Sad prvo i jedino moramo razmišljati o Interu. Želimo napokon početi skupljati bodove, pobjeđivati – najavljuje Gorgon koji je optimist kad je u pitanju budućnost momčadi.


No, kaže, treba biti i realan, usponi i padovi realni su u životu, a kako ne bi bili u sportu.


– U sportu nije normalo da uvijek letite visoko, ostvarujete sve ciljeve koje želite… Normalnije je da se koji put prizemljite. Pogledajte samo što se događa u posljednje vrijeme s velikim europskim momčadima poput »Real Madrida« ili »Manchester Uniteda«. Zašto se to ne bi dogodilo i »Rijeci«? Najvažnije je da se u toj situaciji ostane čiste glave i naravno, nešto nauči – zaključuje Gorgon.