Otišao bi, ali...

Gorgon: ‘Želim napraviti korak više, ali ako se to ne dogodi, neće mi biti problem potpisati novi ugovor’

Denis Frančišković

Već sam nekoliko puta rekao da moja obitelj uživa ovdje, no ponekad čovjek ima svoj plan za daljnju karijeru i pokušava ga realizirati. Ocijenio sam da mogu učiniti još jedan korak više, da mogu otvoriti još neke opcije. Prirodno je i normalno da svaki sportaš teži višemu. No, ako se ništa posebno ne dogodi, onda za mene nije problem opet potpisati za »Rijeku« – ističe Alexander Gorgon 87



RIJEKA Ne bude li velikih iznenađenja, kapetan Alexander Gorgon i suigrači krenut će danas treći put u posljednje tri godine prema Portugalu. Nakon treninga momčad navečer kreće prema Zagrebu, a u petak ujutro leti prema Lisabonu i svojoj zimskoj desetodnevnoj bazi Albufeiri. Riječani bi tu trebali udariti temelje pripremama, izbrusiti igru, isprobati neke nove stvari pod Igorom Bišćanom za koje nije bilo vremena u turbulentnoj jeseni.


Gorgon je po Bišćanovu dolasku postao novi kapetan »Rijeke«, prvi stranac s vrpcom oko ruke u momčadi »bijelih« te svojim golovima ušao među top deset najboljih strijelaca u HNL-u.


– Dobro smo krenuli u novoj godini, jako sam zadovoljan s atmosferom i treninzima. Intezivno se radi, ali baš se radujemo svakom treningu. Rekao bih, super je. Baš je dobro kada je tako dobra atmosfera. Hladnoća? A da, malo je hladno, ali ja sam navikao da je još gore, ha, ha… U Beču su temperature još niže pa je za mene ovo manje-više OK – kaže Gorgon koji će danas povesti »bijele« na već poznatu destinaciju. Riječani su iz nje krenuli i u napad na dvostruku krunu u povijesnoj 2017. godini.


Nema brige 




– U Portugalu nam je uvijek bilo baš dobro. I vrijeme i uvjeti, sve je bilo na jako dobroj razini. Tamo svi koji rade za nas i okolo nas trude se da se osjećamo dobro. Mislim da nismo pogriješili, da je to za nas baš dobra destinacija za pripreme.


Riječani će u Albuferiji odigrati tri prijateljske utakmice. Ona prva i najjača na rasporedu je već u subotu. S druge strane »bijelih« bit će »Wolfsburg«, trenutačno petoplasirana momčad Bundeslige s ambicijama napasti gornji dom. Uz Nijemce tu su utakmice sa »Servetteom« i »Beijing Sinobo Guoanom«.


– Prva utakmica pa najteža? Mislim da je svejedno. Prijateljske utakmice su tu da se isprobaju neke varijante. Mi smo tek počeli s pripremama, oni su već puno dalje odmakli. Njima prvenstvo počinje 20. siječnja i ovo im je, koliko imam saznanja, generalka za nastavak Bundeslige. A nama to tek prva utakmica… Ma uopće se ne brinem previše, vidjet ćemo kako funkcioniramo sada u ovoj fazi priprema. S druge strane, znamo da još ima vremena nešto bolje napraviti i popraviti.


Riječani su u posljednjim nastupima prošle godine dobili na samopouzdanju, prezentirali puno toga kvalitetnog. No, dojam je da im nedostaje više mirnoće u završnici.


– Probat ćemo malo pojačati neke stvari. Trebamo nabaciti još više snage da možemo još više i bolje trčati, a na planu igre moramo raditi na tome da nam igra bude još puno sigurnija. Radit ćemo na svemu pomalo, uvijek se sve može izbrusiti i dodatno poboljšati.


»Bijeli« su posljednje dvije godine po povratku iz Portugala imali svoja proljeća. Lani su bili najbolja momčad drugog dijela sezone, u završnici umalo prestigli i »Dinamo«, matematički mogli obraniti naslov. Može li i ovo proljeće opet biti »Rijekino«?


– Očekivanja su uvijek visoka, ali najrealističnija šansa u prvenstvu je da se borimo za drugo mjesto. Nastojat ćemo biti čim bliže »Dinamu« i čim prije osigurati drugu poziciju. To je nekako najvažnije. A onda ćemo vidjeti kakav bude rasplet situacije. Kup je također naša velika šansa, od trofeja nas dijele samo dvije utakmice.


Sve otvoreno


U zrakoplovu za Portugal nema Leonarda Žute, igrača koji je uz Gorgona bio standardan, član momčadi koja je ispisala »Rijekinu« povijest.


– Žuta? Solidan lijevi bek. Uvijek se znalo što i koliko se moglo očekivati od njega.


Strahuje li kapetan i suigrači da bi ova momčad mogla biti još dodatno oslabljena u novoj godini.


– Odlasci i dolasci su »Rijekina« stvarnost svakih šest mjeseci. To je kod nas igrača već postala normalna stvar. Ako ode još neki igrač, vjerujem da će klub znati reagirati i dovesti zamjenu. Vjerujem da ćemo biti dobro kompletirani i spremni za nastavak.


Gorgon je jedan od igrača kojemu u lipnju istječe ugovor. I njegov odlazak ili ostanak pod povećalom je ovog zimskog »mercata«.


– U mom slučaju sve je još otvoreno. U nogometu sve može ići vrlo brzo. Još ću malo čekati, ako budem morao nešto odlučiti, onda ću to i učiniti. Naravno, u slučaju da to bude najbolje za moju obitelj i mene. Već sam nekoliko puta rekao da moja obitelj uživa ovdje, no ponekad čovjek ima svoj plan za daljnju karijeru i pokušava ga realizirati. Ocijenio sam da mogu učiniti još jedan korak više, da mogu otvoriti još neke opcije. Prirodno je i normalno da svaki sportaš teži višemu. No, ako se ništa posebno ne dogodi onda za mene nije problem opet potpisati za »Rijeku« – zaključuje Gorgon.