Napušta Rujevicu

Gdje će riječki veznjak: Josip Mišić između Sparte i Sportinga

Ivan Volarić

Na meti - Josip Mišić / Foto Roni BRMALJ

Na meti - Josip Mišić / Foto Roni BRMALJ

Portugalci su još uvijek zagrijani, ali nakon što je na Kvarneru ovih dana boravio generalni direktor praškog velikana Adam Kotalik, više nisu jedini europski klub zainteresiran za Mišićeve usluge



RIJEKA – Adam Kotalik, generalni direktor praške »Sparte«, boravio je u Rijeci i Opatiji uoči božićnih blagdana i proveo određeno vrijeme u ugodnom razgovoru s delegacijom prvoligaša s Rujevice. Na »meniju« je bio Josip Mišić, 23-godišnji veznjak, iza kojega je sjajna godina i pol dana u dresu »Rijeke«. Svaka čast svima, ali Mišić je sigurno igrač koji je najviše napredovao otkada se pretprošlo ljeto vratio na Rujevicu s posudbe iz talijanskog drugoligaša »Spezije«. Nije naravno to proteklo nezapaženo na europskom tržištu igračima.


Za njega se još prošle zime, a posebno proteklog ljeta zainteresirao »Sporting« iz Lisabona. Portugalci su još uvijek zagrijani, ali nakon što je na Kvarneru boravio generalni direktor praškog velikana više nisu jedini europski klub koji u Mišiću vidi veznjaka koji može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa, odnosno igranja u oba smjera. Počelo je vrijeme licitacije! Početna cijena? Tri milijuna eura koliko je Kotaliku navodno rečeno kada je napuštao Rijeku prije nekoliko dana!


Druga vremena


Nekada bi se na spomen takvih iznosa i češkoga nogometa svi samo slatko nasmijali, no vremena se mijenjaju. Poljaci, Češi, Slovaci sve više investiraju u nogomet i nogometaše. »Sparta« je prošloga ljeta uložila 2,9 milijuna eura u dovođenje Izraelca Tal Ben Haima iz »Maccabi Tel Aviva«, dva milijuna eura uložila je u transfer turskog braniča Semiha Kaye iz »Galatasaraya«, pola milijuna manje u kamerunskog veznjaka Georgesa Mandjecka, koji je stigao iz »Metza«.




Sve to međutim nije bilo dovoljno za više od petog mjesta i talijanski stručnjak Andrea Stramaccioni traži dodatna igračka pojačanja kako bi ostvario glavni klupski cilj ove sezone – drugo mjesto koje također vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Vodeća »Viktorija Plzen« (za koju nastupa Diego Živulić, bivši kadet i junior Rijeke), odmakla je predaleko, na kontu ima čak 46 bodova, ali drugoplasirana »Sigma Olomouc« ima 32 boda, četiri više od »Sparte«, što nije nedostižna prednost pod uvjetom da se ove zime pogodi s pojačanjima.


Talijanova želja


»Sporting Lisabon« je u puno boljoj rezultatskoj situaciji, u borbi je za naslov prvaka i mjestom koje vodi direktno u Ligu prvaka s »Portom«. Portugalci su još prošloga ljeta pokazali zavidnu financijsku moć kada su uložili tri i pol milijuna eura u transfer makedonskog reprezentativnog braniča Stefana Ristovskog iz »Rijeke«, koji je prošle jeseni upisao tek jedan prvenstveni nastup (više je igrao u Europi).


»Sportingu« sigurno nije problem zadovoljiti osnovne »Rijekine« financijske prohtjeve, vjerojatno su i igraču u mogućnosti ponuditi barem jednako koliko i »Sparta«, no ne treba smetnuti s uma da je Mišić navodno velika želja talijanskog stručnjaka na klupi Pražana. Vjerojatno bi na proljeće puno više igrao u »Sparti« nego u »Sportingu«, a pokazalo se prošlo ljeto da je Mišićeva forma rasla upravo kroz utakmice i krajem prošle sezone dosegnula reprezentativnu razinu. Idući dani donijet će konkretnije odgovore na pitanje gdje bi Mišić mogao nastaviti karijeru. Jedno je sigurno teško će dočekati proljeće u dresu »Rijeke«!