Mogući suparnici

GENT ILI AEK Belgijanci djeluju puno moćnije, ali Ciprani su razbili Levski u dvije utakmice!

Portal Novilist.hr

Gent i AEK Larnaka su sigurno kvalitetne momčadi vrijedne respekta, ali Rijeka je prijašnjih sezona znala pobjeđivati i puno jače ekipe od pete momčadi Belgije i četvrte ekipe Cipra.



RIJEKA Gent ili AEK Larnaka. Prošle sezone peta momčad belgijske Jupiler lige (Gent je izgubio finale Kupa od Mechlena) ili četvrta ekipa ciparske lige. Na Rujevici će se idućih tjedana imati vremena kvalitetno skautirati svoje potencijalne suparnike u play-off-u Europske lige, odnosno na posljednjoj prepreci do skupne faze tog natjecanja. Jasno, u prvom planu su dva susreta s Aberdeenom, “bijeli” prvo moraju proći Škote da bi uopće razmišljali o idućem suparniku. 


Opće je mišljenje da su Riječani ipak dobro prošli kada se uzme u obzir snaga preostalih potencijalnih suparnika poput Espanyola ili Feyenoorda. Gent i AEK Larnaka su sigurno kvalitetne momčadi vrijedne respekta, ali Rijeka je prijašnjih sezona znala pobjeđivati i puno jače ekipe od pete momčadi Belgije i četvrte ekipe Cipra. Pozabavili smo se brojkama koje ne moraju ništa značiti, ali ipak nešto sugeriraju. 


GENT




Vrijednost po transfermarktu: 85.5 mil. eura


Najskuplji igrači: David Jonathan i Giorgi Chakvetadze – 9 milijuna eura.


Uobičajeni sustav: 4-3-1-2


Trofeji: Jednom prvaci Belgije, osvajači tri nacionalna Kupa i Superkupa


Aktualni rezultati:


*U drugom pretkolu EL izbacili rumunjski Viitorul. Prvu utakmicu u Belgiji dobili su 6:3, a uzvrat je završio 2:1 pobjedom Rumunja.


**Gent je na otvaranju belgijskog prvenstva remizirao kod Charleroija (1:1), a onda svladao pred svojim navijačima Eupen (6:1).


***Rijeku i Gent veže i transfer Franka Andrijaševića koji se vratio u redove Genta nakon posudbe, ali nije u prvom planu.


AEK LARNAKA


Vrijednost po transfermarktu: 8,95 mil. eura


Najskuplji igrači: Hector Hevel – 0,9 mil. eura


Uobičajeni sustav: 4-4-2


Trofeji: Dvaput osvajači nacionalnog Kupa


Aktualni rezultati:


*U prvom pretkolu EL AEK je izbacio moldavski Petrocub dvjema 1:0 pobjedama, a u drugom pretkolu Levski iz Sofije. Prva utakmica na Cipru je završila 3:0 za AEK, a druga u Sofiji 4:0 pobjedom Ciprana uz četiri pogotka makedonskog napadača ivana Trickovskog.


**Ciparsko prvenstvo još nije počelo


***Momčad španjolskog trenera Imanola Idiakea u svojim redovima ima čak deset Španjolaca!