Ofenzivni veznjak

Franko Andrijašević: Prvaka će odlučiti derbiji na Rujevici i Maksimiru

Ivan Volarić

Franko Andrijašević, Foto: D. LOVROVIĆ

Franko Andrijašević, Foto: D. LOVROVIĆ

Iskreno, ne opterećujem se brojkama, nisam si postavio neke ciljeve kada su u pitanju golovi i neću si nabijati pritisak u tom smjeru. Meni je drago i kada Marijo zabije tri gola i kada svi ostali zabijaju. Ništa ljepše nego kada što više igrača postiže golove – kaže Franko



Pobjeda u Gradskom vrtu i prolaz u finale Kupa izazvalo je poprilično zadovoljstvo, kako među navijačima, tako i igračima »Rijeke«. Razloga je nekoliko. Najvažniji je, naravno, da su »bijeli« bez većih stresova odradili uzvratnu utakmicu polufinala i da niti u jednom trenutku nisu doveli u pitanje prolaz. Osim toga, ništa manje nije bitna činjenica da su Riječani ponovo odigrali dobru utakmicu kao i na početku sezone, na istom mjestu protiv istoga suparnika uz jednu bitnu razliku: ovoga puta »Rijeka« nije primila pogodak. I to prvi put ovoga proljeća! Zapravo, upravo ta činjenica cijeloj priči daje jedan poseban ton i stoga se nakon svega može ustvrditi da je ovo bila jedna od najzrelijih partija Riječana u nastavku sezone. Dobrodošla vijest uoči prvenstvenog ogleda sa »Slaven Belupom« na Rujevici, posljednjeg prije prve reprezentativne stanke u ovoj godini.


– Odigrali smo taktički dobro i zrelo. Znali smo da imamo 3:1 iz prve utakmice, a, s druge strane, nismo se htjeli zabiti u obranu i isključivo držati nulu. Pokušali smo mi biti ti koji će zabiti prvi gol na utakmici. Uspjeli smo u tome, postigli smo dva brza gola, a na kraju smo ostvarili ono po što smo i došli – govori Franko Andrijašević, strijelac i asistent u Gradskom vrtu.



Franko je bio posebna inspiracija navijačima »Hajduka« tijekom posljednjeg jadranskog derbija.




– Rekao sam i prije utakmice da mene u Splitu uvijek dočekaju na isti način, nekada su te provokacije manje, nekada veće. Navikao sam na to, znao sam i prije tri godine što me čeka kada se vratim. Mogu samo reći da nikome ništa ne zamjeram, dosta ljudi ne poznaje i ne želi znati drugu stranu priče. Mene to ne dira, meni je bitno da su uz mene moji prijatelji i moja ekipa. Nikome ništa ne zamjeram… – rekao je Andrijašević.



Teška putovanja


Riječanima je u prilog išlo Lesjakovo isključenje u 49. minuti. Veznjak ili branič »Osijeka« zaradio je crveni karton zbog udaranja Marka Vešovića. Nedugo zatim Andrijašević je natjerao Škorića da ispred Gavranovića ukliže i matira vlastitog vratara. I tu je zapravo sve bilo riješeno.


– Istina, tu se utakmica slomila. Nakon toga možda nismo bili u najboljem ritmu, nedostajalo je malo svježine, ali sve je to normalno s obzirom na to da je iza nas niz teških utakmica. Pomoglo nam je što smo brzo zabili gol s igračem više i nakon toga je sve bilo riješeno. Drugi gol je bio samo »točka na i«.


Iza Riječana nije samo niz teških utakmica nego i zahtjevnih gostovanja. Dvaput su ovoga proljeća putovali u Osijek, jednom u Split…


– Odradili smo dva najduža ligaška putovanja u razmaku od tri, četiri dana. Osim toga, »Osijek« je stvarno dobra ekipa i nije lako odigrati tri tako jake utakmice protiv njih u kratko vrijeme i u sve te tri utakmice išli smo na pobjedu. Istina, naš cilj u uzvratu polufinalu Kupa je bio da se prođe u finale, ali opet, ostvarili smo pobjedu. Sigurno da nedostaje malo svježine, ali vjerujem da ćemo se do »Belupa« dobro odmoriti i pripremiti.


Slaven pa Osijek


Dobra vijest je da »bijeli« konačno nisu dobili pogodak, prvi put ovoga proljeća.


– Pričali smo uoči utakmice i rekli sami sebi: ‘ajmo probati ne primiti gol. Konačno smo uspjeli u tome.


Franko je zabio tri gola na posljednja dva gostovanja u Gradskom vrtu. Netko će reći da ima nešto protiv Osječana.


– Svake sezone se netko nađe kome zabijem par golova pa me pitaju imaš li ti što protiv te ekipe. Prije je to bio »Slaven Belupo«, sada »Osijek«. Tako se namjesti. Sigurno da svaku utakmicu nastojim dati sve od sebe i pomoći ekipi, a kada zabiješ gol, to je svojevrsna kruna svog tog truda koji ulažeš na terenu.


Bilo bi dobro da Andrijašević ponovno »ima nešto protiv Belupa«, koji stiže u nedjelju na Rujevicu. Ne treba smetnuti s uma da se »bijeli« nisu baš lijepo proveli u Koprivnici jesenas, zapravo tamo su propustili priliku da odu na veću prednost od šest bodova nad »Dinamom«. Osim toga, Franko je nakon te utakmice zaradio crveni karton zbog kojega je morao preskočiti derbi s »Dinamom«.


– Pratio sam »Belupo« na proljeće i potvrdili su da su stvarno dobra ekipa. Pružaju dobre partije, vodi ih trener koji se voli nadigravati. Naša zadnja partija kontra njih u Koprivnici nije bila baš bajna, u pojedinim razdobljima utakmice bili su čak bolji od nas. Sve to su dodatni razlozi da se skupimo i da u nedjelju budemo pravi.


Bilo bi lijepo novom pobjedom napraviti još jedan korak u održavanju postojeće bodovne razlike nad »Dinamom« uoči derbija proljeća na Rujevici.


– Ušli smo u seriju teških utakmica i bilo bi odlično kada bismo ostvarili pobjedu protiv »Slaven Belupa«. Nakon toga imamo dva tjedna za rekuperaciju do iduće utakmice. Onda nam prije derbija predstoji gostovanje u Vinkovcima. Bilo bi dobro kada bismo u derbi s »Dinamom« ušli s prednošću od četiri, a mi priželjkujemo i kojim bodom više. Mislim da će naše međusobne utakmice na Rujevici i u konačnici u Maksimiru odlučivati o prvaku.


Pretpoziv


»Modri« čekaju Riječane i u finalu Kupa 31. svibnja u Varaždinu.


– Finale Kupa bio je jedan od naših ciljeva uoči ove sezone. Sigurno da ćemo u toj jednoj utakmici pokušati otići do kraja. Međutim, ima još vremena, ta utakmica igra se na kraju sezone. Nama je bio cilj ući u finale, a kada dođe ta utakmica, onda ćemo razmišljati o tome.


Izbornik Ante Čačić nije poslao Franku poziv za idući kvalifikacijski ogled protiv Ukrajine.


– Dobio sam pretpoziv i nema se tu što puno reći i komentirati. To je izbornikova odluka, a ja sam maksimalno koncentriran i fokusiran na ono što me čeka ovdje u »Rijeci«. Želimo nastaviti svoj niz i to je za mene najbitnije, a ako zahvaljujući partijama u klubu dobijem reprezentativni poziv to može biti samo dodatni plus. Jednostavno se ne zamaram s time.


Andrijašević je u Osijeku postigao svoj 12. službeni pogodak ove sezone u 20 nastupa za »Rijeku«. Ima na kontu još četiri asistencije, a nedavno je u Splitu izborio najstrožu kaznu za konačnih 1:1. Brojke vrijedne respekta i potvrda da Franko ne misli stati na proljeće kao što su neki predviđali.


– U nekoliko utakmica nisam uspio zabiti gol pa su me u svlačionici počeli zafrkavati da sam se u korizmi odrekao golova… Mislim da sam ih s ovim golom ušutkao! Trudim se u svakoj utakmici dati svoj maksimu i što se tiče golova, ali i trkačkog dijela, te same igre. Zadovoljan sam kada mi se poklope gol i asistencija i kada time pomognem ekipi. Iskreno, ne opterećujem se brojkama, nisam si postavio neke ciljeve kada su u pitanju golovi i neću si nabijati pritisak u tom smjeru. Meni je drago i kada Marijo zabije tri gola i kada svi ostali zabijaju. Ništa ljepše nego kada što više igrača postiže golove i kada bilo tko od nas može iskočiti. To nas čini pravom ekipom i upravo radi toga imamo dobru atmosferu u momčadi. Nitko nije ni na koga zavidan i svi su sretni kada drugi zabije gol. Imamo zdravu atmosferu u svlačionici i to je najbitnije – rekao je Andrijašević.