Mladi napadač

Filip Dangubić vraća se na Rujevicu: ‘Najveći motiv bio mi je izboriti se za povratak kući’

Ivan Volarić

ISPEKAO ZANAT NA SLOVENSKIM TRAVNJACIMA – Filip Dangubić

ISPEKAO ZANAT NA SLOVENSKIM TRAVNJACIMA – Filip Dangubić

Stekao sam dosta iskustva, odigrao dosta utakmica na seniorskoj razini. Prirodno je nadati se i misliti da imam svojih šansi – kaže Dangubić



RIJEKA  »Rijeka« je dobila prvu prinovu u zimskom prijelaznom roku. Filip Dangubić se vraća kući što je dvije i pol sezone proveo na »kaljenju« u Sloveniji. »Krka«, »Krško« pa posljednja polusezona – »Celje«. Za njega je određeni interes pokazivala »Olimpija«, no na Rujevici su ipak odlučili povući »svoje dijete« s posudbe i na proljeće mu pružiti priliku da ostvari svoje dječačke snove.


– Duboko u sebi sam se nadao da ću dočekati poziv s Rujevice. Taj povratak mi je, uostalom, bio jedan od motiva da se na svim tim posudbama dokažem i pokažem, dakle da se vratim u svoj matični klub – da se vratim kući! – započeo je Filip. – To je bila moja velika želja koja se ostvarila. Na neki način možda još nisam svega toga svjestan. Na meni je da sada od početka priprema krenem maksimalno i da se izborim za svoju poziciju. Stekao sam dosta iskustva, odigrao dosta utakmica na seniorskoj razini. Prirodno je nadati se i misliti da imam svojih šansi.


Matjaž Kek priključio ga je kao darovitog juniora pripremama u Španjolskoj prije tri godine, ali nije »Danga« tada bio spreman za ono što ga je čekalo, neovisno o tome što je već tada iskazivao zavidan potencijal.




Uostalom, bio je prvi strijelac juniorske lige. Sada će krenuti u pripreme s druge pozicije, s pozicije igrača koji je puno toga prošao igrajući u Prvoj slovenskoj ligi u posljednje dvije i pol godine. Prošao je svoj put odrastanja gdje se puno talenata zagubi i u konačnici ugasi.


– Prije svega, kada sam izlazio iz juniora, uopće nisam imao percepciju koliko mogu napredovati i koja je razlika igrati juniorski i seniorski nogomet. Budući da sam u protekle dvije i pol godine praktički igrao sve utakmice, stvarno mislim da sam napredovao, te stekao određeno iskustvo. Ipak sam odigrao devedesetak  prvoligaških utakmica u dvije i pol godine!


Veznjak


Brojke nisu uopće loše, zabio je igrajući za tri različita kluba preko 20 golova, sakupio je i dosta asistencija.


– Iskreno, prvo mi je bilo bitno da igram, da se razvijam, a činjenica je da sam ipak bio u klubovima koji su iz donjeg dijela ljestvice i koji su se borili za ostanak. Možda bi brojke bile i bolje da to nije bilo tako, ali mislim da sam svojim učinkom pokazao dosta toga.


U Sloveniju je otišao kao prva špica, a kasnije je igrao u nešto povučenijim ulogama. Zapravo, više je igrao u vezi nego u vršku napada.


– Recimo da je to splet okolnosti i da sam igrao u ekipama koje igraju povučenije, gdje je polušpica više prisiljena djelovati kao vezni igrač. Igrali smo uglavnom na kontre. Međutim, sve to mi je dobro došlo jer sam naučio igrati fazu obrane, tako da mi je to više pomoglo. Mogu se u svakom slučaju snaći na obje pozicije, polušpice i prve špice.



Pozicija: srednja polušpica/špicaGodine: 22 godinePonikao u omladinskom pogonu Rijeke U-21 reprezentacija: jedan nastup, jedan pogodakOsam golova i dvije asistencije za Celje u 20 nastupa13 golova i tri asistencije u 37 nastupa za KrškoTri pogotka i dvije asistencije u 32 nastupa za Krku Najbolji strijelac druge momčadi Rijeke u Trećoj HNLUgovor s Rijekom do ljeta 2019.Vrijednost po TM-u: 275 tisuća eura


Ta priča o tome kako je istesao zanat u obrani posebno će se svidjeti treneru Matjažu Keku, koji puno toga polaže na odgovornoj igri.


– Ne znam gdje me šef točno vidi, ali nemam problema s prilagodbom na mjestu polušpice ili špice. Konkurencija? Gledao sam neke utakmice »Rijeke«, ne poznajem baš sve igrače, ali tko god da mi bude konkurent, na meni je da se trudim i radim. Ako budem pravi,  vjerujem da ću se nametnuti. Nema tu velike filozofije. Vrijeme će sve pokazati.


Otac i generacija


Tata Boban, dugogodišnji klupski liječnik, svojevremeno je medicinski fakultet pretpostavio obećavajućoj nogometnoj karijeri. Iako je bio daroviti  napadač juniora »Rijeke«,  nikada nije napravio iskorak u seniorskoj ekipi. Mora da je posebno ponosan na činjenicu da će njegov »junior« dobiti priliku odjenuti najdraži dres  i ostaviti dublji trag u njihovoj »Rijeci«.


– Da li će mi tatino prisustvo biti teret? Ma ne… Uvijek smo bili blizu u klubu, neće mi ovo biti prvi put. Jedno je naš odnos u obiteljskom domu, a drugo u klubu. Znamo jedan i drugi gdje je tu granica, navikli smo i to sigurno neće predstavljati problem.


Filip je bio dio generacije (1995.) mladih riječkih nogometaša, koja je 2014. osvojila naslov državnih prvaka u juniorskoj konkurenciji. Ta generacija se rasula po Hrvatskoj i svijet. Bagadur je otišao u »Fiorentinu«…


– Klapan je u slovenskoj Prvoj ligi, u »Ankaranu«, Kokorović i Ivušić su jesenas u »Istri 1961«, Postonjski u »Interu«… Ima nas! – poručio je Dangubić prije nego što je prve dane stanke iskoristio kako bi odigrao najvažniju utakmicu prije nego što počne pripreme s »Rijekom«. Čekao ga je termin s ekipom iz ulice, a tu nema foliranja. Moraš biti najbolji. Uostalom, ništa manje od toga se ni ne očekuje od budućeg prvotimca »Rijeke«.