Nakon utakmice u Belfastu

Filip Bradarić nakon debija u reprezentaciji: Iznenadilo me koliku podršku “Rijeka” ima među “kockastima”

Ivan Volarić

Filip Bradarić / arhiva NL

Filip Bradarić / arhiva NL

Svi u reprezentaciji govore da igramo nemoguće dobro i da se nikada nije dogodilo da jedna momčad toliko dominira igrom. Većina priželjkuje promjene odnosa snaga u HNL-u – tvrdi Bradarić



Filip Bradarić osvanuo je jučer na treningu »bijelih« na Rujevici nakon što je uspješno apsolvirao svoj debitantski nastup u dresu hrvatske reprezentacije u prijateljskoj utakmici protiv Sjeverne Irske.


– Sigurno da sam zadovoljan kako sam odradio utakmicu u Belfastu – prenosio veznjak »bijelih« svoje dojmove. – U svemu tome ipak je najbitnije da su me suigrači i članovi stručnog stožera dobro primili i onda se i meni bilo puno lakše uklopiti. Mislim da sam za prvi put svoje odradio dobro, uostalom i izbornik je zadovoljan. Rekao mi je da je njemu to izgledao kao da nisam prvi put zaigrao za reprezentaciju. Zadovoljan sam, ali sada sam se vratio u klub i moram se koncentirati na to da nastavimo tamo gdje smo stali uoči stanke.


Ovaj nastup Bradarić može doživjeti kao veliki poticaj i pokazatelj da netko ipak prati njegove dobre izvedbe na Rujevici.




– Apsolutno! Sigurno da je ovo potvrda mojega rada i mojih dobrih igara u klubu, pokazatelj da netko to adekvatno vrednuje. Sada samo treba nastaviti s dobrim igrama, ne smijem se uzdizati ili nešto slično jer se to odmah obije u glavu.


Kako se utakmica bližila kraju, tako je reprezentacija sve više nalikovala na »Rijeku u malom« što je sigurno Bradariću olakšalo prilagodbu.


– Odlično je da je puno mladih igrača ušlo u reprezentaciju i da smo svi pokazali da možemo igrati. Pokazali smo veliki potencijal i to je ono najbitnije.



Filip Bradarić postao je jubilarni deseti riječki novopečeni reprezentativac otkada je na klupi »bijelih« Matjaž Kek. Riječ je dakle samo o debitantima, ne igračima koji su se privremeno vratili u A selekciju poput svojevremeno Leona Benka ili Anasa Sharbinija. Prije Bradarića zahvaljujući dobrim igrama u bijelom dresu do prvih reprezentativnih minuta stigli su Ivan Tomečak, Mate Maleš, Ivan Močinić, Mato Jajalo, Ivan Vargić, Matej Mitrović, Marin Leovac, Marko Lešković i Andrej Kramarić. Svima osim Bradariću priliku je pružio Čačićev prethodnik Niko Kovač i to uglavnom u utakmici protiv Lea Messija i društva iz argentinske vrste.



Ponovni susret


»Brada« se na terenu ponovo susreo s Nielom McGinnom, irskim reprezentativnim krilom, koje je svojim pogotkom uništio riječke nade u Aberdeenu pretprošlo ljeto u pretkolu Europske lige. Ovoga puta ishod je bio drugačiji.


– Nisam iskreno o tome vodio računa tijekom same utakmice, ali vidio sam popis njihovih igrača i zapazio da je u sastavu jedan igrač »Aberdeena« koji mi je bio poznat.


Kramarićev pogodak je posebna i najveća priča nakon Belfasta.


– Strašan igrač i strašan gol! Veliki napadač koji ne postiže slučajno takve pogotke. Zna igrati, zna zabijati golove. Top klasa!


Dobro bi »Krama« došao »bijelima« u nedjelju u Koprivnici, posebno ako Mario Gavranović ne bude na raspolaganju. Uostalom, zadnje pobjede u gradu »juhe« Riječani su ostvarili upravo na krilima Andreja Kramarića. »Rijeka« od njegova odlaska nije dobila utakmicu u Koprivnici, a prošle sezone »bijeli« su uspjeli samo jednom u šest pokušaja svladati »farmaceute«.


– Svako malo se vraćamo na prošlu sezonu, a za to nema potrebe jer ovo je jedna nova sezona i drugačija »Rijeka«. Stvarno smo goropadni, moćni i stvaramo puno šansi. Sve to dobro pokazuje ljestvica. Moramo u koprivničku utakmicu ući kao i u svaku drugu ove sezone. Važno je da smo se svi zajedno konačno okupili na treninzima, imamo još nekoliko dana tijekom kojih ćemo dobiti upute. Samo se nadam se da će teren biti u dobrom stanju. U tom slučaju nema straha za nas. Doduše, ako travnjak i ne bude idealan ne smijemo se s time opterećivati.



Matej Mitrović je, nakon pogotka Kosovu, protiv Iraca upisao asistenciju za gol Duje Čopa.


– Kaže meni »Mitar« nakon utakmice: »Bit ću bolji od Šuker kako sam krenuo«, ha, ha… – komentira »Brada«. – Tipični Mitrović? Baš tako, uvijek je smiren i opušten. Stvarno pokazuje da je igrač za velike stvari. Volio bih da mogu što duže igrati s njim. Gušt je igrati s njim, osjeća igru, nema kod njega panike…


Mitrović i Bradarić putokaz su izborniku Čačiću da na Rujevici ima materijala za A selekciju.


– Sigurno je da igramo dobro kada smo prvi i to nije rezultat dobre igre dvojice ili trojice igrača, već potvrda da smo dobra momčad. Kada momčad dobro igra, onda obično izbaci nekog pojedinca. Imamo mi još vrhunskih igrača što će sigurno vrijeme pokazati.



Vrhunski igrači


Josip Mišić je protiv »Hajduka« zaradio treći žuti karton što znači da će Bradarić dobiti novog suigrača u veznom redu, vjerojatno u Mati Malešu.


– Svi igrači koji su u kadru zaslužuju igrati, u pitanju su nijanse. Možda je jedina razlika u tome što oni igrači koji manje igraju nisu u tako dobroj formi kao oni koji su u ritmu utakmica. Mislim da bilo koja promjena u momčadi ne može osjetiti u nekoj većoj mjeri jer imamo 20 vrhunskih igrača. Nema straha!


Ögled u Koprivnici predstavlja svojevrsnu uvertiru u veliki maksimirski derbi. Naime, nije isto putovati na noge izravnom konkurentu sa šest ili primjerice tri boda prednosti…


– Sigurno da bi bilo dobro da zadržimo ovu bodovnu prednost uoči gostovanja u Maksimiru, ali daleko je još ta utakmica. Najbitnije je da se sada maksimalno koncentriramo na Koprivnicu. Do sada nam je takva filozofija donosila uspjehe i nemamo je razloga mijenjati.


Za hrvatske prilike neuobičajena prvenstvena utrka »Rijeke« i »Dinama« ima odjeka i među reprezentativcima, posebno onima koji dolaze iz inozemnih klubova.


– Iznenadio sam se koliko se u reprezentaciji puno razgovara o »Rijeci« i našim igrama. I zanimljivo je da većina reprezentativaca daje nama podršku! Svi u reprezentaciji govore da igramo nemoguće dobro i da se nikada u HNL-u nije dogodilo da jedna momčad toliko dominira igrom. Većina priželjkuje promjene odnosa snaga u domaćem prvenstvu i jedva čekaju derbi u Maksimiru – rekao je Bradarić.