Pun pogodak

Elez oduševljen novom sredinom: ‘Da sam mogao birati, ne bih izabrao bolju momčad od Rijekine’

Ivan Volarić

DOLAZAK U RIJEKU PUN POGODAK – Josip Elez / snimio D. ŠKOMRLJ

DOLAZAK U RIJEKU PUN POGODAK – Josip Elez / snimio D. ŠKOMRLJ

Nadopunjujemo se, igramo jedan za drugoga jer znamo da će, ako jedan pogriješi, to drugi pokušati ispraviti. Bitno je tako nastaviti i ne opterećivati se pričama oko nas – kaže Elez



 Utakmica protiv »Intera« na Rujevici se dočekuje u idiličnom ozračju. Tako je to uvijek kada momčad pobjeđuje, a »bijeli« su nakom remija u Vinkovcima ostvarili četiri uzastopne pobjede (Dinamo, Split, Istra 1961 i Osijek), te učvrstili svoju lidersku poziciju na prvenstvenoj ljestvici. Osim u bodovnom smislu, Riječani su u posljednjim susretima oduševili i umjetničkim dojmom – igrom. Uostalom, sve ilustrira ljestvica: Rijeka je osvojila najviše bodova (32), postigla najviše 28) i primila najmanje golova (6) nakon 12 odigranih kola. Josip Elez neizostavni je dio uže riječke obrane koja djeluje iznenađujuće sigurno s obzirom na to da je ljetos izgubila važne oslonce (Samardžić i Lešković).


– Svi smo svjesni važnosti pobjede protiv »Osijeka«, međutim moramo tako nastaviti i protiv »Intera« da bi dokazali da smo u stanju u kontinutetu igrati dobar nogomet – započeo je jedan od brojnih riječkih Splićana. – Mi se na svakom treningu dokazujemo sami sebi, a kroz utakmice želimo se dokazati i našim navijačim da vide da doista vrijedimo.


Bilo je dosta bojazni uoči utakmice s »Osijekom«, no »bijeli« su u tom susretu djelovali još moćnije nego prije prvensvene pauze. Doduše, možda je i visokopozicionirani suparnik bio taj koji je dodatno »našpanao« »bijele« u tom susretu.





Elez je nedavno bio dio mlade reprezentacije Hrvatske koja se nakon poraza u Švedskoj nije uspjela plasirati na završnicu Europskog prvenstva.


– To je jedino loše što mi se dogodilo ove sezone uz naravno ispadanje od Turaka u pretkolu Europske lige. Te tri utakmice su crna mrlja na sezoni, ali treba na to zaboraviti. Naravno, prethodno iz tih utakmica uzeti ono što je bilo loše i pokušati ispraviti – kaže Elez.



Doza opreza


– »Osijek« nas je sigurno motivirao jer je pokazao svojim rezultatima da zaslužuje respekt, uostalom naš ogled dočekali su na drugom, odnosno mjestu. Sigurno da smo taj ogled dočekali s dozom opreza, ali više smo se fokusirali na to kako ćemo mi odigrati. Znali smo da ako budemo sto posto da ćemo odigrati dobru utakmicu.


»Inter« je tradicionalno jedan od najzahtjevnijih suparnika »Rijeci« u što se Elez mogao uvjeriti početkom ove sezone kada su »bijeli« odigrali 1:1 u Zaprešiću.


– Prije svega, nikada nije lako igrati utakmice za koje se obično kaže da su unaprijed dobivene. Svjesni smo da moramo biti maksimalni u ovoj utakmici kako biSMO opravdali ulogu favorita. Ako budemo sto posto kao protiv »Osijeka«, pa i u većini prijašnjih utakmica, onda se neće pitati što »Inter« može napraviti, već će sve ovisiti o nama.


Izlizano nogometno pravilo kaže da se prvenstva osvajaju upravo na malim utakmicama.


– Istina, ovakve utakmice obično se smatraju unaprijed dobivene, a takvo razmišljanje te može odvesti u probleme. Zato stalno ponavljamo da moramo biti maksimalno spremni u svim utakmicama bez obzira nazivaju li se oni malima ili derbijima. Za sada to dobro radimo. A to što smo u Zaprešiću primili pogodak u zadnjim sekundama utakmice ili što u Vinkovcima lopta nije htjela u gol to se događa dvaput u sezoni ili polusezoni. Ne treba se s tim opterećivati već gledati prema naprijed.



Solin, Split, Rim, Grosseto, Budimpešta, Aarhus i trenutno Rijeka. Elez je iako je tek zakoračio u dvadesete u kratko vrijeme promijenio šest životnih sredina.


– Najbitnije da sam se vratio doma, da su blizu prijatelji i obitelj i da mogu pričati svoj materinji jezik sa svima, a ne samo engleski… – govori Elez, koji se, kaže, dobro snalazi u Rijeci. – Snalazim se, naučio sam najvažnije stvari u gradu, kako stići na određeno mjesto.



Bit ćemo još bolji


Elez je stigao na Rujevicu prošloga ljeta iz danskog »Aarhusa« gdje je, također nastupao kao posuđeni igrač »Lazija«. Vjerojatno se nije nadao da će u dresu »Rijeke« sve ići ovako glatko.


– Nisam očekivao da će sve ići ovako dobro, da ćemo biti prvi, da ćemo biti prava ekipa na terenu i izvan terena. Sve se poklopilo, zadovoljni smo radom na treningu i svojim igrama. Ako ovako nastavimo sigurno ćemo biti još bolji. Da me netko pita da nađem bolju ekipu za igranje mislim da ne bih mogao nikoga od mojih suigrača zamjeniti! Ne mislim samo u igračkom već i u ljudskom smislu.


Mnogi tvrde da je činjenica da su igrači postali prava klapa možda i ključni sastojak pobjedničkog koktela.


– Kažu da je uvijek važno da se neke stvari poklope ne samo na terenu već i izvan terena. Izgledamo kao da zajedno igramo nekoliko godina, a ne nekoliko mjeseci!


»Rijeka« je primila samo šest golova u 12 kola, odnosno osam golova u 15 službenih utakmica ove sezone ili pola gola po utakmici. Zanimljivo je da je uža obrana relativno mlada. Zadnja linija »bijelih« zajedno nema ni sto godina (Ristovski 24, Mitrović 22, Elez 22, Žuta 24)!


– Istina, nemamo puno godina, a ni puno zajedničkih nastupa. Obično svi vole u obrani imati iskusnije igrače. Nadopunjujemo se, igramo jedan za drugoga jer znamo da će, ako jedan pogriješi, drugi to pokušati ispraviti. Zadovoljan sam sa svime u klubu, svojim igrama… Bitno je tako nastaviti i ne opterećivati se pričama oko nas, pričama o naslovu. Prvenstvo je tek počelo…