»Echappees belles«

Ekipu francuske televizije oduševile Brod Moravice

Marinko Krmpotić

Detalj sa snimanja s Orlovih stijena / arhiva NL

Detalj sa snimanja s Orlovih stijena / arhiva NL

Emisija o Brod Moravicama bit će emitirana na France 5 televiziji,a mi smo uvjereni kako će biti onih gledatelja koji će odlučitiupoznati naš kraj osobno, te uživati u ljepotama kakobrodmoravičkog kraja, tako i cijelog Gorskog kotara, kazala jeRenata Brajdić, direktorica TZO-a Brod Moravice



Lokacije na području Brod Moravica ovih su dana bile mjesto snimanja jedne od najpopularnijih dokumentarnih emisija u Francuskoj – »Echappees belles« (Lijepi vidikovci), rekla nam je Renata Brajdić, direktorica Turističke zajednice Općine Brod Moravice.


– Francuska TV ekipa u Gorski kotar došla je zahvaljujući francuskoj agenciji SLAViDOM, vlasnice Sanje Kovačević. Vodič im je bio ljubitelj prirode i lijepe fotografije Davor Delač, a snimljeni su vidikovci Kavranova stijena i Medveja stena, te rijetke biljne i životinjske vrste kao i panoramski pogled s brdašca Parag na kojem se nalazi i panoramski teleskop. Turistička zajednica općine Brod Moravice izuzetno je zahvalna simpatičnom snimateljskom paru Aureliji i Daliboru što su izabrali ovaj naš kraj kako bi nas promovirali, a od Sanje Kovačević iz agencije SLAViDOM saznali smo da je to emisija koja se emitira svakog tjedna, već više od deset godina i ima jako veliku gledanost. Emisija o Brod Moravicama bit će emitirana na Francuskoj 5 televiziji, a mi smo uvjereni kako će biti onih gledatelja koji će odlučiti upoznati naš kraj osobno, te uživati u ljepotama kako brodmoravičkog kraja, tako i cijelog Gorskog kotara – rekla je Brajdić.


Direktorica Turističke zajednice Općine Brod Moravice dodaje da su nakon obavljenog posla francuski snimatelji prenoćili u središtu Brod Moravica kod gospodina Crnkovića te potom krenuli u daljnje istraživanje ljepota Hrvatske, točnije prema Zadru koji će također dobiti svoje mjesto u jednoj od emisija ove serije.




Sanja Kovačević je porijeklom iz Gorskog kotara, a u Parizu gdje živi otvorila je agenciju za razvoj ruralnog turizma u Hrvatskoj. Posebno je interesira, kako kaže, »predivna i još jako malo turistički razvijena regija Gorskog kotara«, koju dobro poznaje. U programu agencije nudi i smještaj i putovanje u Gorskom kotaru u Brod Moravicama i upravo je taj njezin program i zapazila jedna novinarka koja za France 5 radi emisiju »Echappées Belles«.


– Čula sam se s francuskom novinarkom, oduševljeni su Gorskim kotarom i Brod Moravicama. Idući tjedan, kada se vrate iz Hrvatske, radit ću s njima u njihovom studiju ovdje u Parizu na prijevodima i pripremama emisije – kazala nam je Sanja Kovačević.