Zoran Kvržić

Dobar rezultat protiv Dinama bi nam dobro došao uoči finala Kupa

Denis Frančišković

Zoran Kvržić/Foto Arhiva NL

Zoran Kvržić/Foto Arhiva NL

Subotnja utakmica možda će biti malo opuštenija jer niti mi niti oni nemaju puno za izgubiti - kaže iskusni branič Rijeke



RIJEKA Pulska sedmica polako pada u zaborav na Rujevici, momčad i struka već se duboko posvećeni subotnjem prvenstvenom sudaru s Dinamom na Rujevici, prvoj od dvije ovosezonske runde »bijelih« i »modrih«. Dinamo je svoj prvotni cilj već ostvario, Rijeka je na najboljem putu da to učini. A finale Kupa samo će dodatno uljepšati sezonu jednima ili drugima. Rijeka je na Drosini išla na pogon raspoložene vezne linije koja je »slomila kičmu« Puljanima, no po običaju i pogon svog desnog boka. Domagoj Pavičić bio je ponajbolji igrač utakmice s dva gola i dosta »lopti s očima«, no takav epitet mogao je ponijeti i Zoran Kvržić. Kapetan »bijelih« u odsutnosti ozlijeđenog Alexandera Gorgona asistirao je kod čak tri pogotka! Kad igra Kvržić za desni Rijekin bok ne treba previše brinuti…


– Malo smo profeštali, ali i brzo počeli pripreme za Dinamo. Istina, stvarno smo dobro izgledali. Odmah smo se dobro postavili i znali što želimo. Protok lopte nam je bio brži kao i tranzicija po oduzetoj lopti. Dobro smo reagirali – kaže Kvržić. – Tri asistencije? Mislim da mi je to rekord…


Kvržić je trenutačno na vrhu popisa najboljih asistenata. Odmah tu je i Jakov Puljić, vodeći »topnik« HNL-a. Bio bi »Kvrža« također usamljen na vrhu, no…




– Sad smo izjednačeni Kadzior i ja s jedanaest asistencija. Mislim da se njemu kao asistencija broji i posljednji jedanaesterac koji je skrivljen na njemu. Je li katkad slađe dobro asistirati nego zabiti? Ovisi… Mislim da napadačima baš i nije. A meni je i to gušt – kaže Kvržić koji ovog proljeća igra možda i najbolji nogomet u redovima Riječana. Po onoj staroj »poput vina«. Odlično igra u oba smjera, dobro zatvara prilaze obrani u koprodukciji sa Župarićem, itekako je aktivan u napadačkim akcijama u suradnji s Murićem. Kvržić je desnoj Rijekinoj strani unio prepoznatljivost i to u trenucima kad je to bio ozbiljan problem momčadi.


Oršić i Olmo


– Nema tajne niti recepta. Jednostavno dajem sve od sebe, pokušavam što bolje u djelo sprovesti trenerove zamisli. Sad igram beka silom prilika, ali ispostavilo se da je i to dobar potez. Stvarno smo imali nesreće i peha s tom desnom stranom. Ozlijedili su se Raspopović, Pavelić, potom Tomečak. Na kraju sam ja to morao »pokrpati« što se ispostavilo OK potezom. Dobro surađujem i s Murićem. Nema potrebe trošiti riječi, svi znamo kakav je on igrač. Treba mu samo još nekoliko utakmica da dođe u još bolju formu i pokaže svoj maksimum – smatra Kvržić.


Subotnjim sudarom s Dinamom počinje novo, završno poglavlje u igri Riječana. Ovaj put nema pretjeranog naboja za bodove, no i igra za prestiž nosi svoje.


– Sigurno da pobjeda nad Dinamom nama nosi još bolju, čistiju situaciju i mirnu završnicu. Dobar rezultat sigurno bi nam dobro došao i zbog samopouzdanja u Kupu, da bolje uđemo u tu utakmicu. Subotnja utakmica možda će biti malo opuštenija jer niti mi niti oni nemaju puno za izgubiti.


Gdje su po Kvržiću »modri« najopasniji? I koji su aduti njegove momčadi?


– Najjači su u ofenzivnom dijelu. Oršić i Olmo znaju napraviti razliku. Naša šansa? Pa i naši su napadači raspucani, ukoliko im stvorimo dvije, tri dobre šanse, vjerujem da će ih iskoristiti – tvrdi Rijekin dokapetan.


Volim Liverpool


Finale Kupa najavljuje se kao dijametralno suprotna utakmica. Devedeset, a možda i više minuta, neutralni travnjak, možda čak i jedanaesterci i jedan pobjednik.


– Utakmica u Kupu bit će potpuno drugačija. To je samo jedan susret koji nosi velik ulog. Da nam je netko nakon smjene trenera ponudio drugo mjesto i finale Kupa, mislili bismo da je to nemoguće. Naravno, gledajući taj trenutak u kojem smo bili. Napravili smo odličan rezultat, nakon ispadanja od Norvežana i svih tih silnih ozljeda koje su nas snašle izvukli smo maksimum – smatra Kvržić.


»Bijeli« se potajno nadaju svom adutu – kapetanu Gorgonu.


– Nadam se da će Alex zaigrati. Bilo bi to veliko pojačanje za nas. Počeo je trenirati pa ćemo vidjeti.


Kvržić i suigrači osjetili su u Puli što znači dobra podrška s tribina. U Kupu bi »bijeli« trebali imati velikog dvanaestog igrača i domaćinsku atmosferu.


– U Puli je čak naših navijača bilo puno više nego Istrinih. Nadam se da će što veći broj navijača doći i u subotu. Bit će to uvertira za finale Kupa, a i tamo očekujemo pravu atmosferu. Očekujemo popunjene tribine, puno naših navijača, a i pulski teren je dobar za igru. Svi su preduvjeti tu, očekujem jednu utakmicu na europskoj razini – najavljuje Kvržić kojeg je kao i mnoge obradovao velik uspjeh Liverpoola u povijesnom sudaru s Barcelonom.


– Baš mi je drago jer volim Liverpool. Baš sam se sjetio prošle godine i Rome koja je izbacila Barcu i sam sebi rekao zašto ne bi mogao i Liverpool kad je to učinila i Roma. Iako je, istina, bilo teško za očekivati da će Barcelona baš na ovaj način ispasti – zaključuje Kvržić.