Ponovo zajedno

Danas prozivka “bijelih”: Šampionska Rijeka kreće bez pojačanja, dolaze napadač i stoper

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Mitrović je jedina važnija karika koja je napustila momčad. Handžić i Ikić mogu potražiti novu sredinu. U idućih sedam dana očekuju se pojačanja na pozicijama napadača, stopera i lijevog beka



RIJEKA Nakon 20 dana pauze danas će na Rujevici (10.30 sati) trener »bijelih« Matjaž Kek izvršiti prozivku i ubrzo svojim igračima servirati prvi trening u 2017. godini. Točno tri tjedna nakon pobjede nad »Istrom 1961« (dan kasnije bila je Noć za Rijeku u Guvernerovoj palači) i još jedne potvrde jesenske titule začinjene sa šest bodova prednosti šampionska »Rijeka« ponovo će se naći na okupu te krenuti u pripreme za završni plov prema prvoj, povijesnoj tituli prvaka.


Za razliku od posljednje utakmice u jesenskom dijelu sezone, koji su Riječani zaključili bez poraza u službenim utakmicama (jedini u Europi uz Real Madrid!), Kekovu prvom treningu u 2017. sigurno se neće odazvati Matej Mitrović. Reprezentativni branič Riječana prije nekoliko dana finiširao je svoj transfer u redove turskog »Bešiktaša« i prometnuo se u jedini »gubitak« kojega je doživjela šampionska momčad »Rijeke« ove zime zaradivši pritom najmanje 4,2 milijuna eura obeštećenja. Ako je vjerovati onome što poručuju s Rujevice to će vjerojatno biti i jedina važnija karika koja će napustiti momčad u ovom prijelaznom roku i ako se takva predviđanja obistine onda će se moći ustvrditi kako je momčad relativno bezbolno prošla kroz aktualni mercato.


Nema više prodaje


– Nema više prodaje! – poručuju kategorički odgovorni s Rujevice.




Naravno, uvijek treba uzeti u obzir kategoriju »nemoralnih ponuda« kakva je bila ona za Mitrovića no zasada takvih nema ni na vidiku pa barem kako sada stvari stoje navijači »Rijeke« mogu relativno spokojno čekati rasplet siječanjskog mercata. 


Sve to ne znači da neće biti odlazaka, ali uglavnom igrača koje u klubu trenutno ne vide u svojim planovima poput braniča Frane Ikića i napadača Harisa Handžića. Obojica se danas nisu dužna pojaviti na početku priprema. Klub im je produžio odmor i pružio mogućnost pronalaska odgovarajućega angažmana. Razumljivo, posebno ako se zna da Ikić u godinu i pol dana provedenih u »Rijeci« nije upisao niti jedan službeni nastup, a Handžić je prošle jeseni tek osam puta ulazio na teren i pritom nije postigao niti jedan pogodak. Pripreme neće početi ni daroviti napadač Dario Vizinger, koji će na proljeće umjesto za juniore igrati negdje u Drugoj HNL. Za njega je zainteresiran »Hrvatski dragovoljac«. Iste planove na Rujevici imaju i za još jednog darovitog napadača Tomislava Turčina. 


Ayodeji i Totić


Neće biti iznenađenja ni kada je govora o igračkim dolascima. Nigerijac Bamidele Ayodeji (18) stigao je iz Akademije Abuja još sredinom prosinca, a 21-godišnji Nikola Totić dolazi na svojevrsni probni rok iz redova trećeligaša »Krka«. Riječ je lijevom beku koji je svojevremeno stigao na Krk iz Mostara. Pripreme će početi i nekoliko juniora koji su prošle jeseni već povremeno trenirali s prvom ekipom (Mulac, Kovačević), a nekih od njih i dobili priliku upisati prve seniorske prvenstvene minute (Čeliković u Splitu). Igrači koji bi trebali dodatno prisnažiti riječke šampionske ambicije na Rujevici se tek očekuju. Prva špica, stopera i lijevi bek trebali bi u idućih sedam dana osvanuti na treninzima »bijelih«. 


– Volio bih do 17. siječnja i prve utakmice s »Bjelovarom« imati na raspolaganju kompletnu momčad za proljetni dio sezone… – ponavlja posljednjih dana trener »bijelih« Matjaž Kek. 


Reprezentativci se iz Kine vraćaju 15. siječnja (valjda će svi doći zdravi…), a negdje u tim datumskim okvirima trebala bi se završiti i potraga za neophodnim pojačanjima te kompletirati momčad. U tom slučaju Kek će imati na raspolaganju četiri tjedna priprema do prvog proljetnog ispita i gostovanja u Osijeku 19. veljače.