Transfer pred realizacijom

Damir Mišković potvrdio skori dolazak Nikice Jelavića i najavio: ‘Krećemo po naslov prvaka’

Ivan Volarić

Damir Mišković

Damir Mišković

Mislim da je najvažnije od svega da svi, ne samo igrači i klub, nego navijači, grad, cijela regija, vjeruju da ćemo biti prvi, da budemo zajedno... Ako imamo sve to iza sebe, siguran sam da će "Rijeka" biti prva, kaže Mišković



ALBUFEIRA – Poziv iz Albufeire zatekao je Damira Miškovića, predsjednika nogometaša »Rijeke«, negdje u Nigeriji gdje zbog svojih poslovnih obveza provodi glavninu vremena u posljednjih godinu dana. Međutim, veza s klubom je neraskidiva, čvsta i svakodnevna. Zadovoljan je kako ga je supruga Snježana odmjenila u Portugalu, odradila dio njegovih obveza, pa i onih prema medijima. Imao je samo jednu primjedbu…


– Kaže Snježana da ne idem u fitnes… A ne idem jer često plivam u bazenu! – kazao je Mišković, koji je preskočio tradicionalni revijalni ogled istekom zimskih priprema u kojem navuče golmanske rukavice i barem zakratko se vrati u mladost. Neće stići ni na današnji finale »Atlantic Cupa« u Faro.


– Kako sada stvari stoje ne mogu se maknuti od poslovnih obveza. Što se utakmice tiče pronašli su mi zamjenu u Žganjeru. Brzo su me zamjenili? Da, tako to ide u nogometu. Koga nema odmah ga zamjene! Međutim, Žganjer se tek mora dokazati, ali neka ne zaboravi da sam ja prvi vratar!




Među navijačima »Rijeke« vlada silan interes, veliko iščekivanje kako će završiti zimski prijelazni rok. Svi čekaju vijesti i potvrdu transfera Nikice Jelavića i jednog stopera?


– Prijelazni rok i ono što radimo je na najboljoj razini do sada. U prvom redu zato što su ostali svi igrači osim Mitrovića. Uspjeli smo u visokom postotku zadržati momčad na okupu. Doveli smo Župarića koji je vrhunski stoper, imamo Šofranca, koji se pokazuje odličnim i mislim da u tom dijelu nismo puno izgubili. Mišljenja sam da smo dobili i jedan novi polet. Šofranac iz utakmice u utakmice pokazuje da zaslužuje biti dijelom ove »Rijeke«. Konkurencija je dobra u svim linijama, momčad je izbalansirana onako kako smo svi željeli.


Bit će riješeno


Zbog čega Jelavić još nije na pripremama s ekipom u Albufeiri?


– Vjerujemo da ćemo uspjeti realizirati taj transfer. Što se nas i igrača tiče, dogovorili smo 99 posto toga. Treba vidjeti hoće li i kada raskinuti ugovor sa svojim klubom. Ne bih želio ništa prejudicirati jer se nikada ne zna što se može dogoditi, ali po mom mišljenju to će biti riješeno.


Kada očekujete potvrdu tog transfera?


– Nadam se da će se u iduća dva ili tri dana to riješiti. To ne ovisi ni o nama ni o Jelaviću, već o brzini njihove klupske administracije.


Imate nesreću što se Župarić ozlijedio. Prirodno je da je trener zabrinut jer ostao je na samo dva stopera?


– Ozljede su sastavni dio sporta. Svi se nadamo da će se Župarić vratiti što prije. Ako se otvori prilika, koja će biti realna a ne da dovodimo igrača za jednu utakmicu, vjerojatno ćemo reagirati. Međutim, ne treba žuriti. Treba naći igrača koji može pomoći, a ne samo da popuni broj. To možemo i s mladima iz našeg kadra.


Ante Kulušić je jedan od braniča s kojima se razgovora?


– Kulušić je jedan od puno igrača s kojima razgovaramo, ali moramo odvagnuti i odlučiti što je najbolje za »Rijeku«. Ima zanimljivih igrača i ako se nekoga od njih bude moglo dovesti to ćemo i napraviti.


Najbolji stoper


Mislite da ima još dovoljno vremena da se momčad u potpunosti do početka prvenstva posloži onako kako priželjkujete?


– Uvijek ima dovoljno vremena. Teško je naći igrača koji je u ritmu, koji ima želju doći u »Rijeku«, koji ima karakter i koji je »najbolji stoper u Europi«. Ne vidim tu problem, znam da smo trenutno na dva stopera, ali za nekoliko tjedana će ih biti više. Nećemo uzimati igrača samo da bismo popunili broj.


Biste li dovođenjem Jelavića i jednoga stopera bili zadovoljni odrađenim u prijelaznom roku?


– Rekao sam na početku priprema da bi bio uspjeh kada bismo zadržali većinu igrača, a bilo je nemoralnih ponuda koje smo odbili. Naša je želja bila da, kao i u svakom zimskom prijelaznom roku, mislimo i na ljeto. S jednim napadačem tipa Jelavić imat ćemo odlično zatvoren napad. Župarić će se vjerujem oporaviti, a bilo bi dobro da smo uspjeli dovesti jednog mlađeg veznog igrača kojeg bismo pripremili do ljeta.



114 golova u dosadašnjoj klupskoj karijeri


61 pogodak na “otoku”


36 nastupa za “kockaste”


31 godina


10 klubova u karijeri (Gabela, Neretva, Hajduk, Waregem, bečki Rapid, Glasgow R., Everton, Hull City, West Ham i Beijing Renhe)


6 golova za “kockaste”


3 milijuna eura godišnje zarađuje u kineskom drugoligašu Beijing Renhe



Momčad izgleda dobro popunjena prema naprijed, mogao bi Kek imati slatke brige kada dođe Jelavić?


– Ove sezone smo igrali s puno napadača i postigli puno golova. Golovi su došli kao posljedica napadačkog nogometa, brze i agresivne igre, a pokazalo se da je takav način igre bio i najbolja obrana jer smo dobili najmanje golova. Što više kvalitetnih napadača imamo, to će biti bolje za nas. Vidjeli smo na kraju jeseni da je bilo i ozljeda i žutih kartona. Ne smijemo si dozvoliti da ostanemo na dva ili tri igrača. Znam da imamo puno napadača, ali to smo i željeli, kako sam rekao zbog ljeta, ali i zbog proljeća kada će trebati postizati puno golova. Ako se uigraju kao što su uigrani do sada i ako dođe Jelavić, imat ćemo sigurno najbolji napad u HNL-u.


Mislite da imate bolji napad od »Dinamovog« koji su pojačali Sammir i Guillerme?


– Moje mišljenje je da je »Rijeka« danas bolja nego bilo koji drugi klub u Hrvatskoj, pa tako i »Dinamo«. Ako vjerujemo da smo bolji, ostat ćemo prvi.


Nikica Jelavić, Foto: REUTERS


Nikica Jelavić, Foto: REUTERS



Sara Kolak


Danas se igra finale Atlantic Cupa, bez obzira na to što je to prijateljski turnir bilo bi lijepo godinu početi trofejem?


– Sigurno bi bilo lijepo. Prije smo mogli samo sanjati da ćemo igrati na takvim turnirima, sada igramo i pokazujemo da klub u svakom segmentu dostojno predstavlja hrvatski nogomet u Europi. Biti u finalu je velika stvar, pobijediti još veća, ali najvažnije je da se nitko ne ozlijedi, da Kek uigra momčad i da im tempira formu za prvu utakmicu protiv »Osijeka«. To je svima nama najbitnije.


Sara Kolak je rekla da je uoči OI u Rio de Janeiru trenirala uspon na pobjedničko postolje, moglo bi i vama podizanje trofeja biti dobar trening za nešto što slijedi u svibnju?


– Sigurno nije loš trening, ha, ha… Ako ne, kupit ćemo umjetne pehare pa ćemo tako trenirati. Šalu na stranu, ja mislim da je najvažnije od svega da svi, ne samo igrači i klub, nego navijači, grad, cijela regija vjeruju da ćemo biti prvi, da budemo zajedno… Ako imamo sve to iza sebe, siguran sam da će »Rijeka« biti prva.


Pretplate za proljeće se dobro prodaju?


– Sava osiguranje je naš generalni sponzor, zajedno smo došli do ideje da reklamiramo Sava osiguranje kroz prodaju pretplata jer svaki sponzor želi imati neku korist. Ovom akcijom su pokazali da su pravi partner. Pretplate koštaju 50 posto manje i ta priča je fantastična. Rujevica će na proljeće biti puna i u to ne sumnjam, ali bitno je da imamo što masovniju podršku na gostovanjima. S barem 500 navijača na svakoj gostujućoj utakmici mislim da nas nitko ne može pobijediti.