Rijekin napadač

Čolak se ne žuri otići s Rujevice: ‘Bundesliga nije moja prva želja, volio bih u Rijeci napraviti iskorak’

Marko Cvijanović

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Povratak u Bundseligu nije moja prva želja. Bitno mi je samo da igram, želim u Rijeci napraviti iskorak u svojoj karijeri. A naravno da bih jednog dana želio igrati u ligama »petice«, možda osjetiti slast igranja u Ligi prvaka – kaže Čolak



RIJEKA Nogometaši Rijeke otputovali su sinoć prema Zagrebu odakle danas nastavljaju put prema Portugalu i Albufeiri gdje će u nešto toplijem ambijentu odraditi ostatak priprema za nastavak sezone. Od portugalskih priprema puno očekuje i Antonio Mirko Čolak, drugi strijelac »bijelih« koji se preporodio dolaskom novoga trenera Igora Bišćana. Ukupna statistika, uostalom, sve govori. Čolak je u tekućoj sezoni odigrao 19 utakmica, postigao 14 pogodaka i upisao tri asistencije. Sasvim dovoljno razloga da s optimizmom gleda na proljetni dio sezone.


– Čekaju nas portugalske pripreme na kojima ćemo odigrati tri prijateljske utakmice. Nastojat ćemo ispuniti sve što trener od nas traži, ali ipak je najbitnije da se iz Labufeire svi vratimo zdravi i spremni dočekamo nastavak prvenstva. Atmosfera u momčadi je fenomenalna, zalaganje na treninzima maksimalno. Baš smo dobro trenirali u proteklih tjedan dana i, vjerujem, stvorili dobar temelj pred nastavak priprema u Portugalu – kaže Čolak, koji zna prioritete u proljetnom dijelu sezone.


– Želimo, naravno, pobjeđivati i osvajati što je moguće više bodova, a ja osobno želim što više utakmica, golova i asistencija. Kad su rezultati u pitanju, dogurali smo do polufinala Kupa i želimo u finale. Dakle, samo nas dvije utakmice dijele od trofeja koji svi priželjkujemo.




Miroslav »Ćiro« Blažević je na »Bijeloj noći« rekao da vidi Rijeku kao favorita i za osvajanje naslova hrvatskoga prvaka. Doduše, kad je »Ćiro« u pitanju nikad ne znaš misli li ozbiljno ili se šali.


Snovi o naslovu


– Nije zabranjeno sanjati o naslovu prvaka, uostalom šanse još uvijek postoje, sezona je duga. Ne moramo pretjerano razmišljati o brojkama, nego se usredotočiti na našu igru i nastojati iz svake utakmice izvući maksimum.


Riječani prvu pripremnu utakmicu u Albufeiri igraju protiv bundesligaša Wolfsburga, što znači da bi Antonio kao igrač Hoffenheima na posudbi u Rijeci trebao imati motiv više sa dokazivanje.


– Radujem se toj utakmici, ali neće ona biti ništa specijalno u odnosu na ove druge dvije. Istina je, poznajem osobno nekolicinu igrača Wolfsburga, s nekima sam zajedno igrao. Općenito gledajući, uvijek je lijepo igrati utakmice protiv tako dobrih klubova. Wolfsburg se nalazi na petom mjestu na ljestvici, odigrali su dobro prvi dio sezone, za njih će utakmica protiv Rijeke biti »generalka«, a nama tek prva utakmica. Vidjet ćemo što će biti, ali vjerujem da ćemo biti dobri.


Kada priča o svojoj budućnosti, Čolak ne pretjeruje u nagovještajima i željama. Doima se kao čovjek koji zna što želi. Pitanje je samo što žele Hoffenheim i Rijeka, budući da mu posudbeni ugovor s bundesligašem istječe na kraju tekuće sezone.


– Povratak u Bundseligu nije moja prva želja. Bitno mi je samo da igram, tu sam, želim u Rijeci napraviti iskorak u svojoj karijeri. Naravno da bih jednog dana želio igrati u ligama »petice«, možda osjetiti slast igranja u Ligi prvaka. Uspijem li u tome, onda se jednoga dana mogu nadati i reprezentativnom dresu, što je san svakoga sportaša. Hoffenheim? Ljudi iz kluba me prate, u kontaktu smo, u nogometu se katkad stvari brzo mijenjaju. Vidjet ćemo što će biti za šest mjeseci, ne zna se ni tko će biti novi trener Hoffenheima. U svakom slučaju, Rijeka ima sve u svojim rukama, mogu otkupiti ugovor. Tandem s Kramarićem? Ne bi bilo loše, ali hoće li to baš biti u Hoffenheimu… Možda zaigramo zajedno u reprezentaciji, bilo bi lijepo.


Nema stare slave


Ono što Antonio može sa sigurnošću očekivati u nastavku sezone jest drukčiji pristup protivničkih stopera koji su se pretkraj jesenskog dijela sezone uvjerili u Čolakovu golgetersku formu.


– To je istina, već sam tijekom posljednjih nekoliko prvenstvenih utakmica primjetio da protivnički igrači puno više vode brigu o meni, nego što je to bio slučaj ranije. Možda su u tim utakmicama u bolje prilike ulazili Kvržić, Heber, Gorgon. Samo… Nije to loše, neka me čuvaju, a ja ću se sigurno izboriti za moje prilike. Želim na proljeće zabijati još više golova.


Sve će biti teže ostane li Čolak bez vrsnih suigrača u napadu, Hebera i Gorgona…


– U momčadi ima puno kvalitete, iako znamo koliko nam vrijede Gorgon i Heber, ali ipak Rijeka živi od prodaje igrača. S druge strane, svi ćemo u Portugalu dobro trenirati, a vidjet ćemo u kakvom će sastavu Rijeka istrčati u prvoj proljetnoj utakmici.


S Čolakom u prvoj jedanaestorici, sasvim sigurno. Što zbog odlične golgeterske forme, što zbog činjenice da je u kratkom razdoblju postao napadač po Bišćanovoj mjeri.


– Aaaa, ne. Kod Bišćana nema života na staroj slavi, kod njega se moraš iznova potvrđivati na svakom treningu i utakmici. Nadam se da ću se svojim radom i zalaganjem opet nametnuti treneru i biti u prvoj jedanaestorici – zaključio je Čolak.