"Žutica" prijeti

Čak osam igrača Rijeke u opasnosti od kartona: Treba li Kek kalkulirati u Vinkovcima?

Ivan Volarić

Foto. D. ŠKOMRLJ

Foto. D. ŠKOMRLJ

Trener Rijeke nikada do sada nije odstupao od svoje filozofije da je prva iduća utakmica najvažnija i ako ustraje u tome, onda riskira da ostane bez nekih važnih figura u derbiju protiv Dinama



RIJEKA Franko Andrijašević, Dario Čanađija, Matic Črnic, Alexander Gorgon, Mate Maleš, Andrej Prskalo, Aleksandar Šofranac i Leonard Žuta. Čak osam igrača »Rijeke« ove nedjelje u Vinkovcima nastupit će pod prijetnjom da im dobiveni žuti karton znači automatsku eliminaciju s derbija s »Dinamom«.


Budući da se Andrijašević, Prskalo, Žuta i Gorgon smatraju članovima udarne jedanaestorke, a ostali važnim igračima u raznim Kekovim rotacijama, jasno je da eskalacija žutice u Vinkovcima može osjetno prorijediti riječke redove uoči derbija proljeća ili nanijeti teški udarac klupskim ambicijama kao nedavno kada su zbog treće javne opomene jadranski derbi morali preskočiti Stefan Ristovski i Marko Vešović.


Sjećanja na jesenski derbi s »Dinamom« u Maksimiru pak evociraju neugodne uspomene na (pre)strogu kaznu disciplinskog suca Saše Pavličića-Bekića Franku Andrijaševiću, koji je zbog uvrede sucu (pusti smrada jednog…) nakon utakmice dobio čak tri utakmice pauze, te bio prisiljen ogled s »Dinamom«. I tko zna da li bi ta utakmica završila rezultatom 1:1 da je u samom finišu susreta umjesto već premorenog Filipa Bradarića ispred vratara »modrih« s loptom u nogama izašao Franko Andrijašević…


Nezgodna situacija




Mogu li na Rujevici izbjeći vinkovačku žuticu? Mogu, ali samo na jedan način. Onaj od kojega trener »bijelih« Matjaž Kek obično bježi ko’ vrag od tamjana – kalkuliranjem.


Dio navijača potajno se nadao da će dio igrača u ogledu sa »Slaven Belupom« s dva žuta kartona dobiti javnu opomenu i u Vinkovcima se »očistiti« od kartona. Budući da se to nije dogodilo preostaje se nadati da će se igrači »Rijeke« sačuvati od kartona ili da će Kek na neki način ići protiv sebe i možda nekim rotacijama u momčadi spriječiti mogućnost da ostane bez važnih aduta.


Posebno onih koje teško može nadomjestiti poput Andrijaševića ili Gorgona. Treba li zbog njih Kek prvi put za riječkoga mandata prekršiti pravilo da je prva iduća utakmica najvažnija pod cijenu toga da će u onoj idućoj ostati bez neke važne karike?


– Situacija je definitivno nezgodna, a pogotovo što se ide na noge ekipi koja još uvijek vidi mogućnost da se može spasiti od ispadanja u niži rang i sigurno je da će se igrači »Cibalije« bacati na glavu. »Rijeci« sigurno neće biti lako u Vinkovcima, a uz saznanje da ih nakon toga čeka odlučujuća utakmica protiv »Dinama« – govori Saša Peršon, bivši branič »Rijeke«, »Dinama«, »Hajduka« i reprezentacije Hrvatske.


– Treneru Matjažu Keku neće biti lako odrediti momčad s obzirom na veliki broj igrača sa žutim kartonima, a pod saznanjem da želi osvojiti sva tri boda. Kako je riječ o iskusnom stručnjaku, siguran sam da će dobro razmisliti i vjerujem da neće riskirati, odnosno da će neke igrača poštedjeti barem od toga da počnu utakmicu.


Možda će ti igrači biti na klupi, a onda će ih uvesti ako se stvari ne budu razvijale onako kako se priželjkuje. To je, naravno, jedna od mogućnosti i ja kao trener bi razmišljao na takav način. Dakle, da neke igrače povedem na put, ali da ih koristim ovisno o rezultatu koji će se kretati tijekom utakmice.


Dragan Skočić, jedan od Kekovih prethodnika na riječkoj klupi, ima potpuno drugačije razmišljanje.


– Po meni Kek ne treba kalkulirati jer svaka kalkulacija može sobom povući neke neželjene posljedice. Treba se spremiti i fokusirati na prvu sljedeću nadolazeću utakmicu i ne opterećivati se s onom koja dolazi nakon nje.


Sudački kriterij


Uostalom, svaka utakmica donosi mogućnost osvajanja sva tri boda. Da sam ja na Kekovom mjestu, sigurno u Vinkovcima ne bih kalkulirao sa sastavom, odnosno igračima koji imaju dva žuta kartona – tvrdi Skočić.


Neće biti nebitan sudački kriterij. Povjernik za suce Ante Kulušić, odnosno ždrijeb, poslali su u Vinkovce glavnog suca Ante Vučemilovića-Šimunovića (Osijek), s pomoćnicima Tomislavom Petrovićem (Valpovo) i Mirom Grgićem (Osijek). Četvrti sudac je potpisnik kartonijade iz Koprivnice prošle jeseni – Andrej Burilo (Osijek).


Vučemilović se nedavno požalio vodstvu »Rijeke« na »medijski linč« riječkih novinara. Iskusni osječki sudac nema razloga strahovati od javne riječ i kritike ako odradi utakmicu kao nedavno u Zaprešiću gdje je, za razliku od derbija u Maksimiru prošle jeseni, uglavnom bio na visini zadatka.