Prvi prvenstveni posrtaj

CRNA MAČKA ZA BIJELE Bišćan ni iz trećeg pokušaja nije uspio svladati Goricu koja je mogla upisati i uvjerljiviju pobjedu

Ivana Vaupotić

Igor Bišćan nikako ne može pronaći protulijek za Sergeja Jakirovića i njegovu Goricu/D. KOVAČEVIĆ

Igor Bišćan nikako ne može pronaći protulijek za Sergeja Jakirovića i njegovu Goricu/D. KOVAČEVIĆ

U nešto više od deset mjeseci, turopoljski prvoligaš uknjižio je četvrtu uzastopnu prvenstvenu pobjedu nad Rijekom. Tako loš skor u međusobnim ogledima Bišćanova momčad nema niti s Dinamom, za koji svi tvrde da je za koplje iznad konkurencije u HT Prvoj ligi.



VELIKA GORICA Ni iz trećeg pokušaja Igor Bišćan nije uspio uknjižiti pozitivan rezultat u sučeljavanju s Goricom. Štoviše, u nešto više od deset mjeseci, turopoljski prvoligaš uknjižio je četvrtu uzastopnu prvenstvenu pobjedu nad Rijekom. Tako loš skor u međusobnim ogledima Bišćanova momčad nema niti s Dinamom, za koji svi tvrde da je za koplje iznad konkurencije u HT Prvoj ligi.


Rasplet prethodno odigranih utakmica četvrtog kola objema momčadima je dao do znanja da bi im pobjeda bila zlata vrijedna za podizanje samopouzdanja uoči nastavka sezone. Nad velikogoričkim Gradskim stadionom nadvila se teško podnošljiva sparina, no to nije omelo aktere željne dokazivanja. Tijekom uvodnih deset minuta na obje strane je bilo situacija koje su imale potencijala da zamirišu na opasnost, s time da je Rijeka imala inicijativu, premda je otvorila utakmicu u kombiniranom sastavu.


Naime, Bišćan je odmarao dosta igrača za četvrtak na stadionu zvanom Pittodrie, tako da su priliku od prve minute dobili Momčilo Raspopović, Joao Escoval, Hrvoje Smolčić, Denis Bušnja i Dani Iglesias. S druge strane, i kod Gorice je bilo nekoliko iznenađenja. Umjesto do sada standardnog Maksa Juraja Ćelića, na stoperskoj poziciji debitirao je Matthew Steenvoorden, koji je ovog ljeta stigao iz Nizozemske.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević





Osim toga, Sergej Jakirović je konačno dočekao povratak Lukasza Zwolinskog, najboljeg strijelca Gorice iz prošle sezone. Turopoljski šef struke bio je lišen usluga Marija Marine, koji je oslobođen nastupa zbog smrtnog slučaja u obitelji. Njegovo mjesto u defanzivnom dijelu veznog reda zauzeo je Joey Suk, a nizozemski trolist zaokružio je Justin Mathieu na desnom krilu.


Teški vremenski uvjeti malo su oslabili ritam utakmice nakon početnih pola sata, a Rijeka je i dalje kontrolirala tijek zbivanja na terenu. Međutim, na početku sudačke nadoknade došlo je do pada koncentracije u redovima gostiju, koji su, po svemu sudeći, čekali odmor. To je na desnom boku otvorilo prostor za Matthieovo dodavanje za Cherifa Ndiayea, koji je zatim savkadao Andreja Prskala prizmenim udarcem iz okreta sa osam metara – 1:0.


Nakon petnaestominutne pauze, Bišćan je na teren poslao Antonija Mirka Čolaka, ostavivši Roberta Murića u svlačionici. Kao i u prvom dijelu, Rijeka je u nastavak ušla bez kalkulacija. Tako je u 51. minuti Čolak primio loptu na poziciji lijevog krila, a zatim je ušao u sredinu. Nakon tri driblinga, riječki napadač izborio je prostor za udarac na dvadeset metara od gola. Na žalost gostiju, prizemno upućena lopta prohujala je dva-tri centimetra od stative.


Nešto kasnije Bišćan je namjeravao uvesti Stjepana Lončara umjesto Maxwella Acostyja, no morao se iznenada predomisliti. Naime, Domagoj Pavičić je u jednom duelu nezgodno pao pao i izlijedio desno rame, zbog čega je napustio teren, s bolnom grimasom na licu. Ta ozljeda očigledno je poremetila Rijeku, koja je do tog trenutka bila u zamahu.


Već u idućem napadu Gorica je mogla doći do povećanja prednosti. Na veliko olakšanje igrača i stručnog stožera Rijeke, Prskalo je u razmaku od nekoliko sekundi čudesno obranio bombe Suka i Kristijana Lovrića. Međutim, u 67. minuti čak ni on nije mogao spasiti stvar. Nakon gužve u kaznenom prostoru, Suk je uspio zagraditi loptu i iz okreta zatresti mrežu s vrha peterca – 2:0.


Tu je postalo jasno da će se Rijeka jako teško vratiti u utakmicu. Jednostavno, niz nes(p)retnih okolnosti Gorici je donio veliku prednost, a s time i dodatno samopouzdanje. Osim toga, vrijeme je nemilosrdno curilo, gurajući Rijeku prema traženju brzopoteznih rješenja za kompaktnu domaću obranu, koja je još jednom izdržala sve nalete suparnika. Štoviše, do kraja utakmice, Gorica je iz kontri mogla stići i do uvjerljivije pobjede.



Gradski stadion. Gledatelja: 2.893. Sudac: Dario Bel (Osijek) 6,5. Strijelac: 1:0 Ndiaye (45′), 2:0 Suk (67′). Žuti karton: Matthieu, Musa (Gorica), Punčec, Iglesias, Lepinjica (Rijeka).


GORICA: Kahlina 6,5 – Musa 6,5, Steenvoorden 6,5, Jovičić 6,5, Čabraja 6 – Suk 7, Maslowski 6,5 – Matthieu 6,5 (od 54′ Dvorneković 6,5), Ndiaye 7, Lovrić 6,5 (od 88′ Babec -) – Zwolinski 6,5 (od 75′ Miya -).


RIJEKA: Prskalo 7 – Raspopović 6, Escoval 6, Punčec 6, H. Smolčić 5,5 – Bušnja 6, Lepinjica 6,5, Pavičić 6,5 (od 61′ Lončar -), Murić 6 (od 46′ Čolak 6,5) – Iglesias 5,5 – Acosty 6 (od 73′ Kvržić -).