Impresivan učinak

Brojke ne lažu: Rijeka nikada nije imala ovako moćan napad

Ivan Volarić

Mario Gavranović, Foto: V. KARUZA

Mario Gavranović, Foto: V. KARUZA

Rijeka igra najljepši i najbolji nogomet u ligi, napadačima je puno lakše kada iza sebe imaju vezni red da ih hrani loptama. Rijeka stvara puno šansi i to pogoduje napadačima – kaže Milan Radović



RIJEKA Osječkim pogocima Franka Andrijaševića i Marija Gavranovića četvorica riječkih napadača, koji su iznijeli glavninu golgeterskog tereta ove sezone, stigli su do jubilarnog 40. pogotka u službenim utakmicama ove sezone. Ne treba, naravno, zaboraviti doprinos Matica Črnica, Florentina Mateija ili Marka Vešovića (sva trojica po dva pogotka), no gro posla kada su u pitanju pogoci ipak je odradio kvartet Mario Gavranović (9) – Franko Andrijašević (11) – Alexander Gorgon (11) – Roman Bezjak (9).


Njih četvorica postigli su 40 od ukupno 55 riječkih pogodaka u službenim utakmicama (tri utakmice Kupa Hrvatske i dvije pretkola EL), odnosno 32 od 42 pogotka »bijelih« nakon 21 prvenstvene utakmice ove sezone.


Nitko u HNL-u nema ni približno tako široki spektar raspoloženih napadača. Uostalom, puno toga govori podatak da je samo Franko Andrijašević zabio više prvenstvenih pogodaka (10), nego kompletna vezna linija drugoplasirane momčadi lige i jedinog »Rijekinog« konkurenta u utrci za naslovom. Veznjaci »Dinama« postigli su ove sezone tek osam golova (Ćorić 3, Rog 2, Antolić, Fiolić i Pavičić jedan)…


Rekordne sezone




Zanimljivo je aktualni učinak »bijelih« strijelaca usporediti s njihovim prethodnicima u dresu »Rijeke«. Nenad Gračan je u sezoni 1998./99. umalo stigao do naslova prvaka zahvaljujući Igoru Musi, Barnabasu Sztipanoviccu, Admiru Hasančiću i Bošku Balabanu.


No, oni su nakon 32 odigrana kola postigli samo devet golova više nego Bezjak, Gorgon i društvo nakon 21. odigrano kolo. Nešto efikasniji bili su Vugrinec i ekipa u sezoni 2005./06. kada su obranili naslov osvajača Kupa, a posebno strši učinak po imenima doista impresivnog riječkog napada iz sezone 2013./14. Matjaž Kek tada je u vršku napada, između ostalih, imao Leona Benka, Andreja Kramarića, Ivana Krstanovića i Zorana Kvržića.


Roman Bezjak, Foto: Novi list


Roman Bezjak, Foto: Novi list



Ta četvorka »utrpala« je čak 51 prvenstveni pogodak, ali za taj učinak trebale su im 36 utakmice, odnosno 54 službene utakmice da u toj sezoni zabiju rekordnih – 73 golova.


S obzirom na to da je »Rijeka« ove sezone ispala iz Europe nakon prvih utakmica, jasno je da aktualni napadački kvartet »bijelih« ne može dostići taj rekordni učinak, ali s obzirom na to da je do kraja sezone ostalo još 15 prvenstvenih utakmica (plus najmanje dvije Kupa Hrvatske) nije nimalo nerealno očekivati kako će postići još 20 golova i prestići brojku od 51 prvenstvenog gola svojih prethodnika, te potvrditi epitet vjerojatno najmoćnijeg napada »bijelih« u novijoj povijesti.


Ne treba u cijeloj ovoj priči smetnuti s uma da Romana Bezjaka nije bilo u »Rijeci« od kraja kolovoza do sredine veljače. Sigurno bi slovenski topnik zabio još pokoji pogodak da ljetos nije otišao u »Darmstadt«


Milan Radović jedan je od naslavnijih napadača u povijesti riječkoga nogometnog prvoligaša. U »bijelom« dresu je između ostaloga postao i prvi topnik lige bivše države.


Raznovrsni napadači


– Prije svega velika kvaliteta »Rijekinog« napadačkog reda je što je riječ o raznovrsnim napadačima – secira Radović Kekov ofenzivni dio momčadi. – Dakle, nisu u pitanju isti tipovi napadača. To na neki način omogućava momčadi prilagoditi se specifičnim zahtjevima utakmice, odnosno suparniku. Međutim, vrlo je bitno da vezni red »Rijeke« nastavi igrati ovako dobro kao i do sada. Tu posebno mislim na Bradarića, koji donosi silnu mirnoću u igri i glavni je pokretač akcija.


Franko Andrijašević, Foto: D. LOVROVIĆ


Franko Andrijašević, Foto: D. LOVROVIĆ



Iako se ove zime na Rujevici prizivao jedan napadač koji bi odgovarao profilu prve špice, na kraju su se u klubu odlučili za povratak polivalentnog napadača Romana Bezjaka. Zanimljivo je da »Rijeka« igra efikasan nogomet iako nema niti jednog napadača kojega bi se moglo nazvati takozvanom »teškom-prvom špicom«.


– Taj, uvjetno rečeno, nedostatak ne dolazi do izražaja, jer »Rijeka« igra brzi nogomet. Treba reći da »Rijeka« igra najljepši i najbolji nogomet u ligi i sigurno da je napadačima puno lakše kada iza sebe imaju vezni red koji ih stalno hrani s loptama. »Rijeka« stvara puno šansi za pogodak i to sigurno pogoduje napadačima. Što se prijelaznog roka tiče, u klubu su morali nekoga dovesti da bi proširili napadački roster.


Osobno mislim da je za »Rijekinu« igru puno bolje da se vratio Bezjak nego da su angažirali igrača poput Jelavića, iz jednostavnog razloga što bi bilo nužno mijenjati igru da bi se u potpunosti iskoristilo takvoga igrača. Gledano iz tog konteksta puno bolji potez je povratak Bezjaka. Na kraju krajeva, on je ne tako davno već igrao s tim igračima i, bez obzira na neke promjene u igri, sigurno će se brzo prilagoditi – tvrdi Radović koji će posebno podcrtati doprinos Austrijanca Alexandera Gorgona.


Osjećaj za gol


– Nedostaje mu možda malo hitrine, teško može pretrčati igrača, ali ima strahoviti osjećaj za gol. Veliki je znalac i profesionalac, koji se nikada ne predaje i koji će uvijek pomoći suigračima u obrani. To je velika stvar za cijeli kolektiv i pokazuje da je upravo snaga momčadi ono što posebno krasi ovu skupinu igrača.


Andrijašević? Franko je za mene igrač koji je među pet u Europi na toj poziciji u ovom trenutku!


Rekao sam kada je dolazio da je za mene iznenađenje da se »Dinamo« odrekao takvog igrača. Andrijašević odskače po svemu, uostalom Franko je pored svih kvaliteta praktički uz Vešovića i Gavranovića prvi obrambeni igrač u momčadi.


Po meni su Vešović, Andrijašević i Prskalo bili naši najbolji igrači prošle jeseni – tvrdi napadač »bijelih« s kraja 70-tih i početka 80-tih godina, kojemu se posebno dopada jedan igrač iz »drugog napadačkog ešalona« Matjaža Keka.


– Za mene je Matei daleko najjači dribler u ligi! Fantastičan igrač! I kada malo pogledaš popis tih igrača, onda stvarno ponekad ne znaš koga bi stavio u početni sastav… – zaključio je Radović.


Alexander Gorgon, Foto: D. LOVROVIĆ


Alexander Gorgon, Foto: D. LOVROVIĆ



Roman Bezjak


Golova/ prvenstvo: 9 (7)


Nastupa: 10


Asistencija: 2


Franko Andrijašević


Golova/ prvenstvo: 11 (10)


Nastupa: 15


Asistencija: 2


Alexander Gorgon


Golova/ prvenstvo: 11 (8)


Nastupa: 16


Asistencija: 1


Mario Gavranović


Golova/ prvenstvo: 9 (7)


Nastupa: 19


Asistencija: 4


Najefikasniji napadi bijelih u HNL-u


1998./99. – 41 pogodak (Musa 14, Sztipanovics 14, Hasančić 9, Balaban 4…)


2005./06. – 44 pogotka (Vugrinec 15, Ah. Sharbini 14, Novaković 9, Linić 6…)


2007./08. – 39 pogodaka (Đalović 18, An. Sharbini 11, Škoro 7, Bule 3…)


2013./14. – 51 pogodak (Benko 16, Kramarić 16, Krstanović 14, Kvržić 5…)


2014./15. – 42 pogotka (Kramarić 21, Balaj 9, Tomasov 7, Moises 5…)


2015./16. – 37 pogotka (Bezjak 13, Balaj 9, Tomasov 8, Gavranović 7…)


2016./17. – 32 pogodaka (Andrijašević 10, Gorgon 8, Bezjak 7, Gavranović 7) **


*U obzir su uzeti samo prvenstveni pogoci


**Igraju još 15 utakmica