Itekako upućen

Bivši reprezentativac Stjepan Tomas o mogućem transferu: Ako Turci žele Mitrovića, novac neće biti problem

Marko Cvijanović

BEŠIKTAŠ AMBICIOZNO KREĆE U NASTAVAK SEZONE – StjepanTomas / Goran JAKUS/PIXSELL

BEŠIKTAŠ AMBICIOZNO KREĆE U NASTAVAK SEZONE – StjepanTomas / Goran JAKUS/PIXSELL

Budući da je u pitanju stoper, cijena nije mala, ali... Ako je »Bešiktaš« baš jako zainteresiran za Mitrovića, neće mu biti problem platiti taj iznos – kaže Tomas



 Za Stjepana Tomasa jučer su službeno završili blagdani. Bivši hrvatski reprezentativac s velikim trenerskim ambicijama otputovao je iz Hrvatske za Antalyju gdje na početku priprema za proljetni dio sezone asistira Okanu Buruku u »Göztepeu«, vodećoj momčadi turske druge lige. Kao čovjek koji je u turskom nogometu ostavio upečatljiv trag za igračkih dana u »Fenerbahčeu«, »Galatasarayju« i »Gaziantesporu« Tomas je itekako upućen u špekulacije turskih medija koji su se raspisali o transferu braniča »Rijeke«, Mateja Mitrovića, u »Bešiktaš«.



Marijan Mrmić također je u Antalyji. Trener vratara »Bešiktaša« trebao bi biti još upućeniji kad su u pitanju saznanja o Mitrovićevom transferu. Ima samo jedan »ali«… Mrmić je u svojevrsnom »sukobu interesa« kao jedan od Mitrovićevih dosadašnjih i budućih »šefova«. U reprezentaciji i eventualnom novom klubu.


– Pregovori s Mitrovićem su vrlo aktualni, ali u kojoj su fazi to doista ne znam. Ako dođe do dogovora obiju strana, transfer bi se u svakom slučaju trebao brzo realizirati s obzirom da se prvenstvo nastavlja već 15. siječnja – rekao je Mrmić.





Vida i Mitrović


– Po onome što čitam, izgleda da je »Bešiktaš« jako zainteresiran i da su pregovori u tijeku. Navodno je u pitanju ugovor na tri plus jednu godinu. Ne zna se jedino kolika je cijena transfera. Kažete oko četiri milijuna eura? Budući da je u pitanju stoper, cijena nije mala, ali… Ako je »Bešiktaš« baš jako zainteresiran za Mitrovića, neće mu biti problem platiti taj iznos – kaže Tomas, koji potvrđuje da se u kontekstu novih pojačanja »Bešiktaša« spominjao još jedan hrvatski branič i reprezentativac.


– Navodno su željeli i Domagoja Vidu, ali kijevski »Dinamo« je tražio preveliku odštetu pa su se klupski čelnici okrenuli novim rješenjima. Inače, »Bešiktaš« silno ambiciozno kreće u nastavak sezone, igrali su Ligu prvaka, žele i iduće sezone. Već su doveli Inlera i Aboubakara, stigao je i napadač Babel. Lani su bili prvaci u Turskoj, žele biti i ove sezone.


Kad je u pitanju stoperska konkurencija u »Bešiktašu«, Tomas smatra da ne čudi »lov« za novim braničima s obzirom na deficit na osjetljivim pozicijama u momčadi.


– U paru su igrali Brazilac Marcelo i Srbin Duško Tošić kojemu to nije prirodna pozicija, ali koji je sasvim korektno odigrao. S obzirom da u nastavku sezone trener Günes kani Tošića koristiti na prirodnoj poziciji lijevoga braniča, onda je jasno zašto žele dovesti još jednog kvalitetnog stopera.


Kvalitetna liga


Budući da su pregovori između »Rijeke« i »Bešiktaša« očito vrlo ozbiljni, samo po sebi postavlja se hipotetičko pitanje na koji bi se način Mitrović uklopio u tursku momčad.


– Jako je napredovao kao igrač. U »Rijeci« je dosegnuo reprezentativnu razinu, odigrao je neke zapažene utakmice za »kockaste«. Doduše, ne treba se zavaravati, turska liga je izuzetno kvalitetno natjecanje. Ovdje sve vrvi od odličnih igrača, čak i velikih zvijezda. Nijedna utakmica nije lagana, za svaku pobjedu moraš se namučiti. Ritam je na visokoj razini, naboj je uvijek prisutan.


Nove igrače u posljednje vrijeme jedino odbijaju sve učestaliji teroristički napadi zbog kojih Turska svakodnevno živi u strahu.


– Ljudi su ostali šokirani ovim posljednjim napadom u Istanbulu, ali, na žalost, terorizam uzima maha u svim dijelovima svijeta. Nije Turska po tom pitanju nikakav izuzetak, po tome nijedno mjesto na svijetu više nije sigurno. Strašno je to što se dogodilo, ali život mora ići dalje – zaključio je Tomas.