Gorući problem

Bišćan čeka lijevoga beka, Rijeci su ponuđene usluge Grka Valerianosa…

Marko Cvijanović

Petar Mamić treba konkurenciju na lijevom boku/Foto PIXSELL

Petar Mamić treba konkurenciju na lijevom boku/Foto PIXSELL

Iako je Valerianosu krajem sezone istekao ugovor s Arisom pa je Rijeci ponuđen kao slobodan igrač, s Rujevice je stigao negativan odgovor, što znači da se okreću novim rješenjima na jednoj od najosjetljivijih pozicija u momčadi s kojom je Bišćan muku mučio u proljetnom dijelu sezone.



RIJEKA Trener Rijeke Igor Bišćan nedavno je jasno odredio prioritete kad je u pitanju tekući prijelazni rok:


– Naravno da imam želje u prijelaznom roku. Detektirali smo pozicije na kojima bismo se htjeli pojačati. U prvom redu to je lijevi bek – nedvosmisleno je poručio prvi čovjek struke riječkoga prvoligaša.


U tom kontekstu Rijeci su nedavno ponuđene usluge dvadesetsedmogodišnjeg lijevog braniča grčkog prvoligaša Arisa, Giorgiosa Valerianosa, koji je krajem svibnja debitirao za grčku reprezentaciju u prijateljskoj utakmici protiv Turske. Iako je Valerianosu krajem sezone istekao ugovor s Arisom pa je Rijeci ponuđen kao slobodan igrač, s Rujevice je stigao negativan odgovor, što znači da se okreću novim rješenjima na jednoj od najosjetljivijih pozicija u momčadi s kojom je Bišćan muku mučio u proljetnom dijelu sezone.




U prvom dijelu sezone Leonard Žuta je u ulozi lijevog braniča bio jedan od najstandardnijih prvotimaca Rijeke, prije negoli je u prosincu napustio Rujevicu i postao igrač turskog prvoligaša Konyaspora, makedonski reprezentativac odigrao je za »bijele« 17 utakmica i pritom upisao maksimalnu minutažu (1.530 minuta). Žutinim odlaskom prilika se ukazala Petru Mamiću, koji jest na proljeće odigrao dvadeset utakmica (dvije asistencije, 1.551 minuta u igri), ali nije uspio postati čovjek od Bišćanova povjerenja. O tome će, uostalom, najviše reći činjenica da je u najvažnijoj utakmici sezone, finalu Kupa u Puli, prednost pred Mamićem dobio dešnjak Ivan Tomečak. I ne samo to, na šest je utakmica poziciju lijevog braniča Bišćan povjerio golobradom Hrvoju Smolčiću koji je po vokaciji tipični središnji branič. Dok čeka rekciju ljudi iz kluba zaduženih za sportsku politiku, Bišćan, htio ili ne htio, mora početi uigravati momčad s onime što ima.


U prvoj pripremnoj utakmici protiv slovenskog prvoligaša Brava (3:1) po poluvrijeme su na poziciji lijevog braniča odigrali Petar Mamić i Daniel Štefulj, koji se vratio s posudbe iz redova slovenskog prvoligaša Krškog, gdje je bio standardni prvotimac. To što se Bišćan protiv Brava povodio logičnim rješenjima i slijedio prirodne zakonitosti pozicija u momčadi ne znači da ponovno neće improvizirati ako se stvari tijekom prijelaznog roka ne budu razvijale u skladu s njegovim očekivanjima.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU