Pod riječkom urom

Bingo! Pavičić za Gavranovića

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Ne, nije »pao« Matjaž Kek, smijenjeni su nakon ovog kola HNL-a Mario Cvitanović (Dinamo) i Dinko Jeličić (Rudeš), već je zanimljivo što se sve dogodilo u tih pet Kekovih godina u Miškovićevim dvorima.



Inter je bio njegova prva (na Kantridi) i sada posljednja (u Zaprešiću) utakmica na klupi Rijeke. Ne, nije »pao« Matjaž Kek, smijenjeni su nakon ovog kola HNL-a Mario Cvitanović (Dinamo) i Dinko Jeličić (Rudeš), već je zanimljivo što se sve dogodilo u tih pet Kekovih godina u Miškovićevim dvorima. U premijernoj utakmici Kek je skoro dobio infarkt kada je Rijeka dobila gol u drugoj minuti utakmice (2:1), protiv istog suparnika u nedjelju se prošetao Zaprešićem autoritetom prvaka države. Osvajača dvostruke krune. U petogodišnjem ciklusu Kek je na Miškovićevom stolu okrenuo četiri asa. Osvojio prvenstvo, prekinuo jedanaestogodišnju dominaciju Dinama, donio dva Rabuzinova sunca i Superkup. Od infarkta do šampanjca.


Brazilac Heber, Antonio Mirko Čolak, Srđan Grahovac i Domagoj Pavičić, četvorka je bez koje bi bila nezamisliva nova Rijeka. Naravno, uz oba vratara, Slugu i Prskala, kapetana Bradarića, Kvržića (treći se put vratio), Puljića, Župarića… Rijeka koju još jednom stvara Kek rukama i glavom (sve ide iz glave) na Rujevici. Oduševljen prvim rezultatima svoga rada, ali i igrača koje je nahvalio još jednom nakon utakmice u Zaprešiću, Rijekin je trener na prvo mjesto stavio ljude »koji su prepoznali i doveli te igrače«. Dakle, sportskog direktora Srećka Juričića i njegova suradnika Ivana Mancea. Biranim riječima govorio je o svojim suradncima, onima koji stvaraju te igrače, iz dana u dan im podižu vrijednost, individualnu kvalitetu, jer sve to »donosi igru«. Naravno, prije svih Vjekoslav Miletić i Danko Matrljan, »crnci« iz Matjaževe sjene, ljudi kojima je Rijeka u srcu cijeloga života.


Ako je Domagoj Pavičić bio »trgovina« s Dinamom za Marija Gavranovića onda je Rijeka dobila – Bingo! Euro jackpot.




U proljetnom, nastavku Pavičić je igrajući iza prve špice Čolaka uzeo momčad za ruku. Dijelio lopte i zabija golove. Trokut Čolak-Heber-Pavičić je neukrotiv. Pavičić je »desetka« po Kekovom ukusu. Trči u oba pravca, igra obranu, a zna sve… Ima prvi korak, dribling, igru jedan na jedan, pregled igre, lažnjak… Nogometno drzak. Gurnut će suparniku loptu kroz noge pa makar trener dobio – infarkt… Zabio je Osijeku iz voleja, Dinamu u rašlje, Interu vanjskom felšom. Tko je sljedeći? Čiste razigrane glave je Pavičić došao u Rijeku uživati, takav je i njegov nogomet. Nepredvidljiva lopta.


Brazilac Heber je proljetno sunce na Rujevici. Četiri gola u četiri utakmice. Zabija i asistira. Gladan i žedan nakon pauze zbog ozljede. Čolak je sretan i razigran. Rijeka prema naprijed igra s nevjerojatnom lakoćom. Svi zajedno u Kekovim okovima odgovornosti i čelične discipline u igri prema nazad, faza obrane, jamstvo su da će Rijeka opet biti na tragu one šampionske. Novi ljudi, nova filozofija, ista želja za napredovanjem.


Kek upozorava na oprez uoči nedjeljnog susreta s Cibalijom. Zbog remija kojega su ostvarili s Osijekom, ali nikada neće zaboraviti onaj remi bez golova u Vinkovcima kada je Andrijaševiću poništen regularan pogodak u posljednjim minutama. Nakon utakmice počela je hajka na trenera, koji je jasno poručio: »Ako je problem u treneru, problem ne postoji…«


Naravno, Mišković je reagirao tako da je kazao kako neće smijeniti Keka niti nakon deset poraza. Rijeka je na kraju sezone osvojila dvostruku krunu.


Rijeka nedvojbeno ima veoma zanimljivu momčad, teško je predvidjeti koji joj je domet. Mišković govori o pripremama za iduću europsku sezonu, plasmanu u skupnu fazu, četvrti put, Europske lige. Stuttgart kao vodilja, a Milan kao vrhunac zadovoljstva. Uz napomenu da su prošle sezone Dinamu uzeli sve, ostavili ih gole i bose. Bez prvenstva i Kupa.


U očekivanju susreta s Hajdukom, 31. ožujka i Dinamom u polufinalu Kupa četiri dana kasnije. Rijeka snova…