Ususret derbiju

Bijeli za modrima nisu ovoliko zaostajali sedam godina. Ali u posljednja tri dvoboja – nisu izgubili

Denis Frančišković

Rijeka nije izgubila posljednje tri prvenstvene utakmice od Dinama, posljednja je završila u Maksimiru 1:1



RIJEKA Svaka čast najvećem derbiju u Hrvata, onom između Dinama i Hajduka, no ogledu Rijeke i Dinama posljednjih su godina rezultatski i natjecateljski preuzeli primat. Zagrebački »modri« i »bijeli« s Rujevice, poglavito u eri trofejnog Matjaža Keka, posljednjih su pet godina ove sudare stavili u fokus domaćih loptačkih događanja. Zagrepčani i Riječani uvijek su u tom razdoblju krojili vrh ljestvice, bili magnet za publiku, posebice na Rujevici.


No, prosječni će se pratitelj zbivanja u HNL teško prisjetiti kada je između ta dva kluba bila tolika ili veća bodovna razlika nakon 14 odigranih kola. »Modri« uoči subotnjeg ogleda na Rujevici (15 sati) Riječanima bježe 12 bodova, u sezoni 2012/13. bježali su im 11 »koraka«, a sezonu ranije srušen je sadašnji rekord. Nakon 14 utakmica bilo je »plus 21« za Dinamo!


No to su bila neka druga vremena, kada je Rijeka upala u prosječnost pa čak i u donji dio hrvatskog nogometa.


Vrsaljko, Vida, Kovačić…




Dovoljno je reći da je tada Dinamo završio kao prvak sa samo jednim porazom i 75 bodova, Rijeka tek 12. s 38 bodova u konkurenciji 16 klubova. Zagrepčani su bili toliko moćni da su »zamrzli« drugoplasirani Hajduk na minus 21 bod.


Boje »bijelih« pod vodstvom Ive Ištuka i Dragana Skočića u toj su sezoni branili Lisjak, Datković, Čaval, Drpić, Kreilach, Močinić, Stepčić…, a moćnog zagrebačkog stroja Kelava, Vrsaljko, Vida, Leko, Kovačić, Sammir, Pivarić, Krstanović, Tomečak, Kramarić… pod vodstvom Krune Jurčića pa Ante Čačića. Dovoljno je samo pogledati gdje igraju sada ti igrači, koje su karijere stvorili, a jedan dio njih okitio se i medaljama viceprvaka svijeta.


Usporedbe radi, u toj najbližoj i najlošijoj sezoni kada se gledaju relacije dva kluba, Rijeka je nakon 14. kola imala samo četiri pobjede uz pet remija. A u seriji od osam utakmica tek je jednom pobijedila (Split 2:0).


No, sve to je već dalja povijest, Rijeka se u međuvremenu spasonosno privatizirala, stvorila čvrste temelje kluba i počela stvarati povijest, pod Kekovom palicom i nekoliko generacija kvalitetnih igrača, prije svega pojačanja, počela osvajati trofeje. I postala prvak Hrvatske i to u sezoni kad je nakon 14 kola imala prednost nad »modrima« od šest bodova.


Rijekin mini niz


U tekućoj sezoni dosta se toga opet promijenilo. Dinamo je izborio euro proljeće nakon pola stoljeća, poprilično je goropadan u Europi, trener Nenad Bjelica maksimirski je preporoditelj pri čemu praktički rotira dvije momčadi na više kolosijeka. S druge strane Rijeka je upala u turbulentni vrtlog loših rezultata, smjene trenera i bojkota dijela navijača. Praktički nije niti izbliza onako moćna kao ranije, traži se, ali svakako ima potencijal za puno više. Europa je pritom prioritet, a subotnja utakmica šansa za ovu momčad »bijelih«. Poglavito jer »modri« nakon dugo vremena dolaze u ulozi laganog favorita. Favorita kojeg sastav Igora Bišćana, ako se poklope neke stvari, može i iznenaditi.


Rijeka nije izgubila posljednje tri prvenstvene utakmice od Dinama, posljednja je završila u Maksimiru 1:1 (Gavranović, Raspopović), prije toga u Zagrebu je pobjedu 0:1 »bijelima« donio Acosty (nakon 2828 dana), dok je na Rujevici bilo 4:1 golovima Hebera (2), Pavičića i Puljića, iako je Dinamo vodio (Gavranović). No, prije tog niza Rijeka nije pobijedila pet utakmica… Dinamo na Rujevici nije slavio tri godine nakon 2014., posljednji je put pobijedio u kolovozu 2017. golovima dvostrukog strijelca Fernandesa.


Statistika otkriva i da je od 17 remija njih čak osam završilo rezultatom 1:1 te pet bez golova. Rijeka i Dinamo u subotu igraju 77. derbi u HNL-u, 135. ukupno.


Relacije nakon 14 kola


2018/19. Rijeka 24 Dinamo 36


2017/18. Rijeka 25 Dinamo 34


2016/17. Rijeka 38 Dinamo 32


2015/16. Rijeka 28 Dinamo 27


2014/15. Rijeka 30 Dinamo 36


2013/14. Rijeka 29 Dinamo 30


2012/13. Rijeka 24 Dinamo 35


2011/12. Rijeka 16 Dinamo 37