Povijesni meč Bijelih

Besnik Hasi – trener Olympiakosa: Gledali smo puno utakmica Rijeke i ne brinite – nećemo vas podcijeniti

Ivan Volarić

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"»Rijeka« je dokazala protiv »Salzburga« da je u formi kao prošle sezone, kada je osvojila prvenstvo i prekinula dominaciju »Dinama«. Igrači »Rijeke« idu na isti elan, imaju istu ekipu koja dugo igra zajedno. Imaju ekipu u najboljim igračkim godinama, jako su disciplinirani..."



PIREJ – Besnik Hasi rođen je prije 45 godina u Đakovici. Karijeru je započeo u prizrenskoj »Liriji«, pa se onda preko »Zagreba«, »Dinama Pančevo«, »Prištine« i »Samobora« probio na »zapad«.


Belgijski »Genk«, »1860 München«, »Anderlecht«, »Lokeren« i »Cercle Brugge« bile su njegove igračke postaje prije nego što je zaplovio trenerskom vodama na klupi »Anderlechta«. Prvo kao pomoćni trener, a onda 2014. godine i kao prvi trener.


Vodio je kasnije i varšavsku »Legiju«, a ovoga ljeta dočekao je novu veliku priliku, naslijedivši Španjolca Victora Lopeza na klupi »Olympiakosa«. Zapravo, bivšem albanskom reprezentativnom defanzivnom veznjaku (47 nastupa, dva gola) ovo je prilika da potvrdi svoju trenersku klasu.




S »Anderlechtom« je osvojio duplu krunu, no sve to neće nikoga u Pireju previše impresionirati ukoliko Hasi na klupi »Olympiakosa« ne obrani primat u domaćem prvenstvu i ne probije se barem u skupine Lige prvaka što je jedan od imperativnih ciljeva.


Teško bi navijači i Uprava »Olympiakosa« oprostili Hasiju da poput svojega prethodnika posrne na jednoj od prepreka prema skupinama. Prošle sezone grčki prvak ispao je nakon dviju utakmica s izraelskom »Hapoel Beer Shevom«. Hasijev pomoćnik Marko Babić snimao je Riječane uživo u nedavnom prvenstvenom porazu u Gradskom vrtu (1:0).


Peh u Osijeku


– Što mi je Marko prenio nakon te utakmice? I sami znate da prijateljske, prvenstvene ili europske utakmice nisu iste. Mislim da su igrači »Rijeke« u toj utakmici u Osijeku imali dosta peha. Između ostaloga, rano su dobili crveni karton. Ta utakmica ne mora apsolutno ništa značiti. Pogledali smo dosta utakmica »Rijeke«, znamo puno toga i svjesni smo da jedna utakmica ne može puno promijeniti sliku koju smo stekli o našim suparnicima – govorio je Hasi pokušavaju pomoći prevoditeljicama tako što je povremeno nadopunjavao njihove odgovore na hrvatskom jeziku kojega je naučio igrajući za »Samobor« i »Zagreb«.


Grčke kolege najviše su se bavile njegovim prvim utakmicama na klupi »Partizana« i jasno dale do znanja da javnost očekuju bolje izdanje njegove momčadi. Logično, od utakmica s »Partizanom« prošla su dva tjedna.


– Sve ćemo vidjeti na travnjaku… U ovom razdoblju  uvijek ima određenih problema, s ozljedama ili su neki igrači van forme, a neki drugi u boljem ritmu. Najvažnije da momčad pokaže dobar mentalitet, kvaliteta koju imamo daje nam vjeru da možemo biti dobri. Koji rezultat priželjujem? Znamo da su europski ogledi drugačiji nego oni u domaćem prvenstvu. Vrlo bitno je ne primiti gol jer igramo kući. Naravno da  želimo dobiti  utakmicu i zadovoljiti našu publiku. Svaki rezultat bez primljenog gola je dobar rezultat.


Nije se trener »Olympiakosa« želio navući na tanak led kada je upitan za usporedbu momčadi »Partizana« i »Rijeke«, ali je zato spremno dočekao pitanje da li se pribojava da će igrači podcijeniti momčad koja je po svim pokazateljima autsajder.


Isti elan


– Ne mogu sad usporediti »Partizan« i »Rijeku«, možda nakon dvije utakmice s »Rijekom«. I nećemo nikoga podcijeniti. »Rijeka« je dokazala protiv »Salzburga« da je u formi kao prošle sezone, kada je osvojila prvenstvo i prekinula dominaciju »Dinama«. Igrači »Rijeke« idu na isti elan, imaju istu ekipu koja dugo igra zajedno. Imaju ekipu u najboljim igračkim godinama, jako su disciplinirani i ne vjerujem da će bilo tko  ovdje podcijeniti »Rijeku«.


Hasi nije puno govorio o sastavu ili nekim mogućim promjenama u momčadi. Desni bek Omar Elabdellaoui normalno trenira nakon ozljede, baš kao i belgijski veznjak Vadis Odjidja-Ofoe.


– Ne znam da li će igrati njih dvojica, ali obojica su u konkurenciji. Imam u glavi svoj plan za utakmicu, međutim,  uvijek je moguće neko neugodno iznenađenje na posljednjim treninzima. Nadam se da do toga neće doći. Na posljednjim treninzima vidio sam momčad vrlo koncentriranu. Nadam se da će tako biti i protiv »Rijeke»… – rekao je Hasi.