Bivši napadači 'kockastih' o ždrijebu

Balaban, Klasnić i Budan: ‘Nije lako kako se nekima čini, ali Rijeka može protiv svih’

Marko Cvijanović

NOGOMETNE ĆAKULE – Zvonko Berišić, Boško Balaban, Ivan Klasnić i Igor Budan / Snimio Marko CVIJANOVIĆ

NOGOMETNE ĆAKULE – Zvonko Berišić, Boško Balaban, Ivan Klasnić i Igor Budan / Snimio Marko CVIJANOVIĆ

»Rijeka« izbaci »Salzburg« i osigura nastup u Europskoj ligi, ali to ne valja, jer kao mora izboriti nastup u Ligi prvaka. Pretjeruje se i to jako. Oko »Rijeke« je stvorena jedna fenomenalna priča i treba ju njegovati – ocjenjuje Boško Balaban



RIJEKA  Susret je bio spontan. Bez ikakva dogovora. Jer… Da su se dogovarali, vjerojatno ne bi upalilo. Riječki đir Ivana  Klasnića, Igora Budana i Boška Balabana.


U »Boutiqueu«. Predvorju ZTC-a. Dobro je netko od slučajnih prolaznika dobacio: Kakva bi to napad bio! Doista, bivši napadači »kockastih« imali su što reći za svojih sjajnih karijera na klupskoj i reprezentativnoj sceni. Danas, kada su odavno okončali svoje uspješe igračke karijere, vežu ih neki drugi interesi, ali nikad ne zaboravljaju drage uspomene na zajednička druženja i neke bezbrižne »cimerske dane«.


I tko zna do kada bi se neke stoput prepričane i nikad ne ispričane dogodovštine prepričavale da na zaslone njihovih iphoneova nisu počele slijetati poruke kao reakcije na ždrijeb Europske lige u Monacu. »Rijeka« je saznala svoje protivnike o kojima su sva trojica imala što reći.


Nova priča




–  Evo, Miško je rekao da želi »Milan« i dobio je »Milan« – kaže Igor Budan, koji je kao stanovnik Bergama i čovjek s dugogodišnjim stažom igranja u Serie A, itekako dobro upoznat s aktualnim trenutkom talijanskoga nogometa.


–  Iza »Milana« su revolucionarne promjene na svim razinama, tridesetogodišnja Berlusconijeva era je završila. Doduše, još uvijek ima onih koji se pitaju je li klub još uvijek njegov ili su Kinezi stvarni vlasnici. Gallianijevim odlaskom je u svakom slučaju okončana era talijanskih nogometnih vladara, »Milan« je okrenuo novu stranicu. I to na kakav način. Budžet kluba je značajno narastao, »Milan« je u ljetnom prijelaznom roku napravio deset sjajnih poslova, značajno pojačao momčad i to se odmah osjeti na rezultatima.


Naravno da se Igor ne zanosi mogućnostima »Rijeke« u susretima protiv »Milana«, ali to ne znači da su Riječani bez izgleda protiv sjajnog milanskog kluba.


– »Milan« ima odličnu momčad, Nikola Kalinić je posljednji stigao i može biti veliko pojačanje, vrlo je cijenjen u Italiji, izgradio je ime. Drago mi je da je napravio iskorak u svojoj karijeri. A što se »Rijeke« tiče, ove sezone već su se dogodile neke lijepe stvari. Jako se radujem gostovanju mog bivšeg kluba na San Siru koji je na pola sata od mog doma u Bergamu. Lijepe su to stvari, »Milan« je uz »Real Madrid« najveći klub protiv kojega je igrala jedna momčad »Rijeke«. Bit će to jedna lijepa fešta u koji bi se savršeno uklopila pobjeda »Rijeke«, ha, ha, ha…


Boško Balaban posebno ukazuje na momčad atenskog AEK-a, koji je u izlučnim utakmicama za plasman u Europsku ligu eliminirao njegov nekadašnji klub »Club Brugge«.


–  AEK je odlična momčad, gledao sam obje njegove utakmice protiv »Club Bruggea«, koji nije imao nikakvih izgleda. AEK u te dvije utakmice nije primio pogodak što dovoljno govori o njegovim kvalitetama. Ono što sam gledao, AEK ima bolju momčad od »Olympiakosa« i »Rijeka« sigurno neće imati lak posao. Evo, čitam što već neki na portalima pišu da je skupina lagana, da Riječani sigurno prolaze… Ljudi moji, treba biti realan. Sve momčadi koje su se plasirale u Europsku ligu nešto  vrijede.


Apetiti


Balabana pritom ljuti još jedna činjenica…


– Ljudima preko noći porastu apetiti, »Rijeka« izbaci »Salzburg« i osigura nastup u Europskoj ligi, ali to ne valja, jer kao mora izboriti nastup u Ligi prvaka. Pretjeruje se i to jako. Oko »Rijeke« je stvorena jedna fenomenalna priča i treba ju njegovati. I napraviti sve da traje i dalje.


Zanimljivo, Ivan Klasnić u »Werderu« je dijelio svlačionicu s Hugom Almeidom, najpoznatijim igračem AEK-a. Iako je to bilo prije više od deset godina, Ivan upozorava da nekadašnji portugalski reprezentativac još uvijek ima što reći.


–  U redu, činjenica jest da Almeida sada ima već 33 godine, još on može igrati na visokoj razini. Riječ je o igraču koji je jednako opasan iz drugoga plana i u šesnaestercu, koji ima odličnu lijevu nogu, snagu i tehniku. Vrlo je čvrst u duelima, zna igrati i leđima okrenut golu, ali najviše se voli pojaviti u prilici iz drugog plana – ističe Klasnić, koji je gledao obje utakmice »Osijeka« protiv bečke »Austrije«.


–  Nije me se dojmila »Austria«, »Osijek« je vrlo nesretno ispao, a imao ih je u obje utakmice. U prvoj je Barišić kod 1:0 promašio jedanaesterac, u drugoj su Osječani imali meč-loptu, ali dogodilo se tako kako se dogodilo. Po svemu što znam i što sam gledao »Rijeka« protiv »Austrije« može igrati bez problema. Doduše, nije to ona »Rijeka« od prošle sezone, ali čini mi se da se u posljednje vrijeme diže i de će do početka Europske lige dosegnuti optimalnu razinu forme – zaključio je Klasnić.