Napadač na dolasku

BEZJAK I MIJATOVIĆ SUGLASNI ‘Čolak je igrač s pravim karakterom, po mjeri Rijeke i njenih navijača’

Ivan Volarić

Upoznao sam ga kao pravog radnika, igrača koji ima perspektivu, koji je već zabijao u Bundesligi. Na terenu je borac, na treninzima ne voli gubiti – hvali Čolaka Roman Bezjak



Iako s Rujevice još nije stigla službena potvrda, Antonio-Mirko Čolak, 24-godišnji hrvatski napadač rođen u Njemačkoj, trebao bi do kraja radnoga tjedna i formalno postati prvim zvučnim pojačanjem »bijelih« ove zime. Jučer su u klubu završavali kompliciranu administrativnu proceduru u trokutu »Rijeka« – igrač – »Ingolstadt« – »Hoffenheim«. Naime, centarfor kojega su na Rujevici označili kao moguću zamjenu za Maria Gavranovića, nastupao je u proteklih šest mjeseci povremeno za »Ingolstadt« kao posuđeni igrač »Hoffenheima«. »Ingolstadt« je odlučio da neće iskoristiti opciju o otkupu Čolakova ugovora, a »Rijeka« i »Hoffenheim« su postigli načelan usmeni dogovor što znači da više ne bi trebalo biti prepreka posebno iz razloga što je navodno i sam igrač rekao da bi, ako već napušta Njemačku, rado nastavio karijeru u klubu koji ga je želio dovesti još prošloga ljeta.


Sve naj o Rijeci


Čolak je, osim u »Ingolstadtu«, bio na posudbi u »Darmstadtu«, gdje je pretprošle jeseni postigao četiri pogotka i dijelio šest mjeseci svlačionicu s Romanom Bezjakom prije nego što se slovenski napadač privremeno vratio na Rujevicu da bi s »Rijekom« proljetos osvojio naslov prvaka.


– O Antoniju mogu reći stvarno sve najbolje i kao igrač mislim da će se brzo dopasti i navijačima »Rijeke« i treneru Keku! – govori Bezjak o svojem nekadašnjem suigraču i na svojevrstan način nasljedniku u dresu »Rijeke«. – Upoznao sam ga kao pravog radnika, igrača koji ima perspektivu, koji je već zabijao u Bundesligi. Na terenu je borac, na treninzima ne voli gubiti i po tome ga smatram pravim karakterom za »Rijeku«.




Bezjak je, naravno, upoznat s činjenicom da su s Rujevice još ljetos pokušavali privući Čolaka u svoje redove.


– Znam da ga je »Rijeka« i prije željela dovesti, naravno da smo o tome razgovarali, a ja sam mu o klubu rekao sve najbolje – nastavlja Bezjak. – Prošlo ljeto se nije odlučio za taj korak, možda je imao drugačija razmišljanja, ali misli da bi njegov dolazak bio vrlo dobar potez i za njega i za »Rijeku«.


Bezjakovski tip


Bezjak je u »Rijeci« igrao s različitim tipovima napadača, od Marina Tomasova i Bekima Balaja pa do Marija Gavranovića.


– S kime bih usporedio Čolaka? Igrački mogu reći da je najsličniji meni, radi puno pritiska na obranu, puno trči… No, uvjerit ćete se i sami kada dođu utakmice u njegove kvalitete. Mogu reći da je jak u skoku, dobar u igri glavom, a što je jako važno za igru »Rijeke« i zahtjeve trenera Matjaža Keka, ima kvalitetu zadržati loptu dok se drugi priključe. Ukratko, Čolak je igrač po mjeri »Rijeke«!


Ima još jedna snažna poveznica između Čolaka i riječkoga prvoligaša. Naime, bivši kapetan »Rijeke« Andre Mijatović desna je ruka trenera »Ingolstadta« Stefana Letila. Andre se javio iz Portugala, okolice Algavrea, gdje se igrači »Ingolstadta«, među njima i Čolak, nalaze na pripremama uoči nastavka sezone. Zanimljivo je čuti zbog čega prvo riječko pojačanje ove zime u proteklih šest mjeseci nije previše igralo u redovima četvrtoplasirane momčadi druge njemačke lige.


Promjena trenera


– Znam da je njegov transfer u »Rijeku« blizu, ali ne bih želio još ništa prejudicirati, jer nije sve gotovo – govori Mijatović. – Međutim, ako se realizira onda će »Rijeka« dobiti igrača s top mentalitetom. Riječ je o dečku s vrhunskim radnim navikama, s jednom situacijom koja nije za njega bila jednostavna. On je stigao prošloga ljeta kao posuđeni igrač »Hoffenheima« kod bivšega trenera koji je razmišljao igrati u sustavu 3-5-2, a njegovo nominalno mjesto je u sredini. Promjenom trenera, odnosno kada je momčad preuzeo Stefan Leitl i ja zajedno s njim, promjenili smo raspored. Igramo s jednom špicom i dva krilna napadača. Imamo dvije centralne špice koje su trenutno ispred njega, riječ je o paragvajskom reprezentativcu Dariju Lezcanu, koji je potvrdio svoje kvalitete u Bundesligi, i Stefanu Kutshkeu, koji je bio najbolji strijelac druge lige prošle sezone. S te strane, Čolaku nije bilo jednostavno, jer je dobivao sitnu minutažu uglavnom na krilnim pozicijama, a on ipak najviše može dati kao središnji napadač.


Upravo na toj poziciji prve špice u sustavu 4-2-3-1 ga vide i na Rujevici.


Ljudske vrline


– Čitam da je Gavranović otišao, a s obzirom na to da je riječ o igraču šesnaesterca i da je »Rijeka« dominantna u HNL-u, mislim da možemo doći u situaciju gdje može iskazati svoje golgeterske sposobnosti. Ponavljam, riječ je o vrhunskom dečku i vrhunskom karakteru.


Iako je Čolak rođen u Njemačkoj, hrvatski mu je materinji jezik što će sigurno olakšati period adaptacije na novu sredinu.


– Kod njega neće apsolutno biti nikakvih jezičnih barijera. Nije floskula, ali stvarno je riječ o pravom dečku s pravim mentalitetom. Žao nam je što kod nas spletom okolnosti nije uspio dobiti vežu minutažu. Mi ga se ne želimo riješiti, ali ako dođe i kaže da želi otići, mi mu sigurno nećemo stajati na putu upravo zbog njegovog karaktera i korektnog ponašanja u zadnjih šest mjeseci – zaključio je Mijatović.