Pod riječkom urom Orlanda Rivettija

Austrijskog bika za rogove…

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Pokazati što znači snaga kolektiva (Kek zna kako pojedincima razbistriti glavu, pomoći im da shvate značaj riječi kolektiv), Austrijancima servirati novi loptački »hrvatski specijalitet« – HNK Rijeka !. Izraelac Munas Dabbur na Transfermarketu vrijedi 42,6 milijuna eura, cijela momčad Rijeke 24,8 milijuna.



Nije utrka s bikovima u Pamploni, encinerro, pred bikovima, kravama ili juncima, ali u očima trenera Matjaža Keka vidjet ćete vatru pri spomenu – Red Bulla. Austrijskih bikova iz Salzburga. Iz Mozartova grada – čokolade, tamo gdje se igra najbolji nogomet u susjednoj nam zemlji – skijaša! Klubu poznatom i po tome što je slavni hrvatski trener Otto Barić osvojio dva naslova prvaka, igrao finale Kupa UEFA s milanskim Interom!


Nakon što je dvostruki susret s Velšanima u konačnici ispao dobar pucački trening, Red Bull Salzburg je iduća Rijekina prepreka. Klub u rangu Stuttgarta od prije četiri godine. Najviše prepreke i najveća uspjeha u Kekova mandata. Peta je ovo europska sezona slovenskog stručnjaka koji je Rijeku doveo do osvajanja dvostruke krune. Nakon karijere u Mariboru igrao je Kek i u Austriji. U Spittalu i GAK-u.


Ogolio je »svece«, igrali su u svom dvorištu, ali osjećali se kao na nudističkoj plaži. Nogometno goli i bosi kada su se morali otvoriti, pokušati igrati. Upali su u riječki mlinac, raspucali su se Gavranović i Gorgon, a gol je zabio i Ristovski. Makedonski reprezentativac je uz Vešovića najsigurnija karika u Kekovom lancu na otvaranju sezone, nakon što momčad još traži svoju filozofiju igre iz šampionskog razdoblja. Igre od koje Kek, bez obzira na to što nema više Bezjaka i Andrijaševića, jamačno neće odustati. Po vlastitu kazivanju. Ali s Gavranovićem, Mateijem (noge desetke, potez umjetnika, ali bez – retrovizora, pogleda prema nazad) i Heberom (u fazi prilagodbe na suigrače i način igranja, kretanja…) neće biti u stanju igrati visoki presing. Nogomet s kojim je Rijeka prošle sezone osvojila srca svih ljubitelja nogometa. I dvostruku krunu. Pobijeđivati uživajući u igri, mogao bi napisati Kek u svlačionici, kao što je Simeone na zid madridskog kluba stavio parolu: »Nikad ne gubite vjeru!«. Nije je izgubio ni Kek, bez obzira na manijakalno traženje perfekcije u igri prema naprijed. Zaštitnog znaka Riječana. Davno je prošlo vrijeme etiketiranja kao – bunkeraša…




Najprije susret s Rudešom, koji je Osječane natjerao na neriješen ishod u Gradskom vrtu, a onda – Red Bull, kazat će Rijekin trener. Pedantan je, uvijek korak po korak, ali oči zaiskre kao odsjaj plamena u srcu pri spomenu »bikova«. Rudeš je druga od 36 postaja HNL-a, Salzburg je utakmica za povijest. Utakmica koja može izbrisati onu u Stuttgartu nakon koje je Mišković rekao »Nemojte me buditi…«. Idemo se »pofajtati«, najprije u čudesnom stadionu Red Bull Arene, a onda na Rujevici. U Stuttgartu je Europa upoznala Rijeku. Standard Liege i Feyenoord, te Sevilla, iduće sezone, shvatili su da u Kvarnerskom zaljevu stanuju morski psi… Od trideset europskih utakmica u Kekovu mandatu ostala je samo jedna otvorena rana, onaj 0:3 poraz od Aberdeena na Kantridi. Protiv Turaka, Basaksehir, nije bilo sreće. Sa Salzburgom je Kekova utakmica! Uvjeren da će momčad do tada sigurno izgledati puno bolje, bez obzira na to što je prvi susret za manje od sedam dana. Ali u austrijskom je sendviču – Rudeš i dosta treninga. Za noge i glavu.


Rijekina velika prigoda za ispisati najljepšu stranicu povijesti. Držeći bikove za rogove odjahati u play off Lige prvaka, počastiti svog predsjednika Miškovića – himnom. Svira se u razigravanju! Sebi dignuti vrijednosti. Pokazati što znači snaga kolektiva (Kek zna kako pojedincima razbistriti glavu, pomoći im da shvate značaj riječi kolektiv), Austrijancima servirati novi loptački »hrvatski specijalitet« – HNK Rijeka !. Izraelac Munas Dabbur na Transfermarketu vrijedi 42,6 milijuna eura, cijela momčad Rijeke 24,8 milijuna.


Kek vjeruje u svoje igrače. U igru koju stvara, s novim ljudima traži izgubljeni identitet. Najvažniji je, međutim, karakter. Glad za uspjehom. Kek voli buntovnike. One koji su nakon iskazana nezadovoljstva u svlačionici spremni poginuti na terenu. Za suigrača i klub. U tome je bila draž čarolije igre Rijeke prošle sezone. Nema razloga da ne bude tako i protiv Austrijanaca. Kek je jamac. Tvrdoglavi je pobjednik!