Osvrt Orlanda Rivettija

Atenjani posljednja šansa Kekovim trupama

Orlando Rivetti

Foto Silvano ježina

Foto Silvano ježina

Samo pobjeda, po mogućnosti od dva gola razlike, ostavlja Rijeku u igru za proljeće u Europi. Riječani ove sezone igraju bolje, konkretnije, na europskim gostovanjima (Salzburg 1:1, Olympiakos 2:1, Milan 3:2, Austria 1:3), nago na Rujevici gdje su izgubili tri europske utakmice, između ostalog i od AEK-a.



Od Rhyla (Prestatin Town) do Atene (AEK), nogometaši Rijeke će večeras na 20. europsko gostovanje (39. utakmica), u četiri kalendarske europske godine. Treći puta u skupnoj fazi Europske lige od pet pokušaja. Grčka salata je na meniju drugi put ove sezone, nakon one u Pireju, gdje je na Karaiskakisu Rijeka još igrala za plasman u Ligu prvaka. I povela golom Hebera, koji neće biti u sastavu zbog ozljede mišića. Neće biti ni Mišića zbog isključenja u susretu s Austrijancima na Rujevici.


Od Olympiakosa Rijeka je izgubila prvu utakmicu u sudačkoj nadoknadi (isto kao i na San Siru s Milanom), sada nema puno izbora. Samo pobjeda, po mogućnosti od dva gola razlike, ostavlja Rijeku u igru za proljeće u Europi. Riječani ove sezone igraju bolje, konkretnije, na europskim gostovanjima (Salzburg 1:1, Olympiakos 2:1, Milan 3:2, Austria 1:3), nago na Rujevici gdje su izgubili tri europske utakmice, između ostalog i od AEK-a.


Puno je kockarskog u igri Rijeke ove sezone. Matjaž Kek nastoji povući pokrivač preko glave (obrana), ali su mu onda noge (napad) gole… Neefikasnost je posebice došla do izražaja u susretu s Interom, bolje rečeno, Riječani nisu znali što će s posjedom lopte. Druga će utakmica biti večeras na Olimpijskom stadionu u Ateni. Europa je dodatni izazov, ali i šansa za popravni ispit. Početak izlaza iz krize u završnici turbulentne sezone u kojoj je Kek tražio momčad i igru. Borio se s odlascima i ozljedama igrača. Još uvijek je sa svjetiljkom…




Kako će Kek posložiti svoje trupe za napad na Atenu teško je pogoditi. Tko će igrati, u kojem rasporedu. Iako sumnjam da bi mogao zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji. Nikada to nije volio, ali… Možda mu se upalila neka žarulja. S čvrstim linijama, s puno agresije i što je najvažnije, suradnje među igračima. Acosty, joker iz Milana, mogao bi početi na desnoj strani. Trebao bi imati prostora s obzirom na to da će Rijeka biti koncentrirana na fazu obrane. S druge strane Gorgon, a iza Gavranovića trebao bi se pojaviti Pavičić. Kek će izvagati količinu žustrine i odgovornosti u fazi obrane u toj »napadačkoj kombinaciji«, u utakmici u kojoj sigurno neće grlom u jagode. Rijeka u Europi (38 utakmica) nikada nije razočarala, iako je bilo poraza. Osim, sjećate se Guimaraesa i onih 0:4 iz Portugala.